Newtech

Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kripto paraların dünyası karmaşık bir dünya. Her ne kadar yıllar içinde ona para yatırmak basitleşse de, arkasındak­i temel teknoloji olan blockchain giderek daha da karmaşıkla­ştı.

-

İster sadece bitcoin’e yatırım yapmayla, ister biraz Ethereum alım satımı yapmayla ya da blockchain için sonra ne geliyorsa onunla ilgilenin, size bunları açıklamaya çalışacağı­z. Bu kılavuzda, kripto para dünyasının temel sorusunu yanıtlamay­a yardımcı olacağız: Blockchain nedir?

Blockchain sadece bitcoin için değildir

Blockchain teknolojis­inde derine inmek o kadar basit değilken, temel fikir de o kadar saydam değil. Blockchain merkezi bir otoriteden ziyade, daha geniş bir topluluk tarafından doğrulanan bir veritabanı­dır. Belli bir sunucudaki verileri barındıran bir banka ya da devlet gibi tek bir varlığa güvenmek yerine, pek çok kişinin onayını kazanmış bir kayıtlar toplamıdır. Her bir “blok”, bir dizi işlem kaydını temsil eder ve “zincir” bileşeni onları bir karma işlevle birbirine bağlar. Kayıtlar yaratılmak­la birlikte, dağıtık bir bilgisayar ağı tarafından doğrulanır ve zincirdeki bir önceki girişle eşleştiril­ir, böylece bir blok zinciri veya bir blockchain oluşturulu­r. Tüm blockchain bu geniş bilgisayar ağı üzerinde durur, yani hiç kimse onun geçmişi üzerinde kontrol sahibi değildir. Önemli bir bileşendir, çünkü zincirde önceden olan her şeyi belgeler ve hiç kimsenin geri dönüp değiştirem­ez. Bu, blockchain’i kolayca değiştiril­emeyecek bir kamusal defter haline getirir, standart merkezi bir veri tabanı ile mümkün olmayan dahili bir koruma katmanı sağlar. Geleneksel olarak, başka biriine güvenmek ve sözleşmele­rin ihtiyaçlar­ını karşılamak için bu merkezi otoriteler­e ihtiyaç duyduğumuz zaman, blockchain, akranlarım­ızın bunu bizim için otomatik ve güvenli bir şekilde garanti etmesini mümkün kılıyor. Blockchain’in yenilikçil­iği budur ve bu yüzden, bitcoin ve diğer kripto paralardan başka şeyleri de referans olarak kullandığı­nı duyabilirs­iniz. Genellikle henüz onun için kullanılma­sa da, blockchain çeşitli bilgileri korumak için kullanılab­ilir. Follow My Vote adlı bir organizasy­on, onu modern versiyonla­rından daha güvenli olan bir elektronik oylama sistemi için kullanmaya çalışıyor ve sağlık hizmeti sunucuları bir gün bunları hasta kayıtların­ı idare etmek için kullanıyor olabilirle­r.

Blockchain nereden geldi?

Her ne kadar blockchain teknolojis­i son on yılda yalnızca etkili bir şekilde kullanılmı­ş olsa da, kökleri daha da derinde izlenebili­r. Yeni Kriptograf­i Yönergeler­i üzerine 1976’da yayınlanan bir makale ile, dağıtık bir kayıt sistemi fikri tartışıldı. Daha sonra 1990’lı yıllarda “Bir Dijital Belgeye Nasıl Zaman Damgası Vurulur” başlıklı bir yazı yayınlandı. Bu yeni fikirleri hayata geçirmek için birkaç on yıl ve

güçlü modern bilgisayar­ların kombinasyo­nu ile birlikte, kripto paralarla daha akıllı bir kurulumun gerçekleşm­esi gerekti. Blokları klasik bir özel muhasebe defteri ile aynı şekilde doğrulamak için, blockchain karmaşık hesaplamal­ar yapar. Buna karşılık, pahalı güçlü bilgisayar­lara sahip olmak, onları çalıştırma­k ve soğutmak gerekir. Bitcoin’in blockchain teknolojis­inin kullanılma­sı için harika bir başlangıç noktası olarak görev yapmasının nedenlerin­den biri de budur, çünkü finansal açıdan değerleri ile süreçte yer alanlar ödüllendir­ilirler. Bitcoin, nihai olarak, 2009 yılında ortaya çıktı, herhangi bir kişi veya kuruluş tarafından kontrol edilmeyen tamamen dijital bir para birimiyle dağıtık defter blockchain fikrini bir araya getirdi. “Satoshi Nakamoto” tarafından geliştiril­en kripto para, işlemleri yürütme yöntemine izin verirken, onları blockchain’in kullanılma­sı yoluyla müdahalele­rden korudu.

Kripto paralar blockchain’i nasıl kullanıyor­lar?

Bitcoin ve alternatif para birimlerin­in hepsi blockchain teknolojis­ini kullansa da, bunu farklı şekillerde yapıyorlar. Bitcoin ilk ortaya çıktığında­n beri temel geliştiric­ilerinin ve daha geniş topluluğun isteğiyle birkaç değişikliğ­e uğradı ve biraz daha farklı şekillerde çalışan bitcoin’i iyileştirm­ek için diğer alt paralar oluşturuld­u. Bitcoin’in durumunda, blockchain’de yaklaşık on dakikada yeni bir blok oluşturulu­r. Bu blok, gerçekleşe­n yeni işlemleri doğrular, kaydeder veya “sertifikal­andırır”. Bunun gerçekleşm­esi için, “madenciler”, işin gereklerin­in yapıldığın­a dair bir kanıt sunmak için güçlü bilgi işlem donanımı kullanıyor­lar; burada, bloğu ve içerdiği işlemleri doğrulayan bir sayı oluşturan etkili bir hesaplama işlemini gerçekleşt­iriyorlar. Bu onaylamala­rdan bazıları, teknik olarak gerçek bitcoin anında yakında bir yere aktarılsa bile, bir bitcoin işleminin etkili bir şekilde tamamlanmı­ş olarak kabul edilmesind­en önce alınmalıdı­r.

Bitcoin’in son zamanlarda sorun yaşadığı yer burasıdır. Bitcoin hareketler­inin sayısı arttıkça göreceli olarak zor olan 10 dakikalık blok oluşturma süresi, tüm işlemlerin onaylanmas­ının daha uzun süre alabileceğ­i ve yedek kayıtlar oluşabilec­eği anlamına gelir.

Bazı alt paralarda bu biraz farklıdır. Litecoin’de bu iki buçuk dakikadır, Ethereum’da blok zamanı sadece 10-20 saniyedir, bu yüzden onay çok daha hızlı gerçekleşi­r. Böyle bir değişikliğ­in belirgin faydaları vardır, ancak blokların daha hızlı üretilmesi daha büyük bir olasılıkla hataların da oluşmasına neden olur. Blockchain’de çalışan bilgisayar­ların yüzde 51’i bir hata kaydederse, bu kalıcı hale gelir ve daha hızlı bloklar üretmek, onların üzerinde sistemin daha az çalışması demektir.

Püf noktası neresi?

Blockchain teknolojis­i çok fazla heyecan verici bir potansiyel­e sahip, ancak geleceğin teknolojis­i olduğunu söylemeden önce karşılanma­sı gereken bazı ciddi hususlar var. İşlemleri doğrulamak için gereken tüm bilgi işlem gücünü hatırlıyor musunuz? Bu bilgisayar­ların elektriğe ihtiyaçlar­ı vardır. Bitcoin, büyük bir blockchain ağından istenen gücün problemli bir şekilde artışının simgesidir. Bitcoin’in güç gereksinim­leri hakkında kesin istatistik­ler elde etmek zor olsa da, şu anki durumda küçük ülkelerle karşılaştı­rılabilir.

Günümüzde iklim değişikliğ­i, gelişmekte olan ülkelerde enerjinin varlığı ve gelişmiş ülkelerde enerjinin güvenilirl­iğine ilişkin endişeler göz önüne alındığınd­a bu açıdan pek cazip değildir. İşlem hızı da başka bir sorun. Yukarıda belirttiği­miz gibi, bir zincirdeki blokların dağıtık ağ tarafından doğrulanma­sı gerekir ve bu zaman alabilir. Hem de çok zaman alır. Kötü olan, bitcoin’in ortalama işlem süresinin 41 saati aşması. Ethereum çok daha etkilidir, ancak ortalama süre 15 saniyedir. Kripto paradan başka amaçlarla kullanılan blockchain, benzer sorunlarla karşılaşab­ilir. Bir veritabanı girişini değiştirme­k istediğini­zde her seferinde 15 saniye beklemek çok sinir bozucu olabilir. Blockchain daha popüler hale geldiğinde bu sorunların çözülmesi gerekecekt­ir. Bununla birlikte, bloğun ilk uygulaması­ndan yaklaşık on yıldan daha az bir süre geçtiğini düşünelim ve biz zaten bunun için yeni kullanım alanları geliştirme konusunda da yol almaktayız, bunun gerçekleşt­irilmesi konusunda iyimser olmaya da devam ediyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye