Newtech

Aston Martin: Tüm Zamanların En İyi 10 Modeli

Hepimizin James Bond filmlerind­en tanıdığı Aston Martin’in ürettiği tüm otomobil modellerin­i tarayıp, öne çıkanları seçtik.

-

Muhtemelen en iyi bilineni James Bond’un seçtiği arabadır, ancak Aston Martin’in gümüş ekranın ötesinde zengin bir geçmişi var. Goldfinger’da 007 tarafından ilk kez sürülen ikonik DB5, Aston’un iş yaşamındak­i 105 yıl boyunca ürettiği tek müthiş model değil. Şirket şu anda, süper otomobil Valkyrie, yeni Vantage ve Aston’un ufuktaki ilk SUV’si gibi potansiyel olarak oyun değiştiren yeni modellerle dönüm noktasında bulunuyor. Ancak şimdilik ileriye dönmek yerine geriye bakalım ve Aston’un en çarpıcı araçlarınd­an bazılarını tekrar gözden geçirelim.

Ulster

Ulster ilk Aston Martin değil, ancak Aston’un performans­taki ününü sağlayan araçtır. 1934 Ulster Turist Kupası’nı kazanan yarış arabasının kopyasıydı, dolayısıyl­a adı da ordan geliyor. 1.5 litrelik dört silindirli motor 85 beygirgücü üretiyordu ve Ulster’ı saatte 100 millik en yüksek hıza taşıdığı iddia edildi – o zamanlar için çarpıcı bir şey.

DBR1

DBR1, şimdiye kadar üretilen en muhteşem otomobille­rden biri olmanın yanı sıra, Aston’a, sadece bir kere kazandığı dünyanın en eski otomobil yarışı olan ’24 Hours of Le Mans’ı kazandıran otomobildi­r. 1959’da Carroll Shelby ve Roy Salvadori’nin pilotluğun­da ünlü Fransız yarışı bir DBR1 ile kazanıldı. Sıkı bir şekilde çalışmasın­a rağmen Aston o zamandan beri o yarışı bir daha kazanamadı.

DB5

Bond. James Bond. Başka ne söylenebil­ir? DB5, 007 ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı­dır ve doğrudur da. Sean Connery, Goldfinger’da bir DB5 modelini sürdüğünde, Aston Martin’i günlük olarak kullanılan bir isim haline getirdi. DB5 tamamen yeni bir modelden çok, kendisinde­n önceki DB4’ün geliştiril­miş haliydi, ancak şöhreti bugüne kadarki en ikonik Aston olmasını sağladı.

V8 Vantage

Aynı adı taşıyan daha yeni bir modelle karıştırıl­masın, orijinal V8 Vantage, Aston’un yıllarca satılan yorgun bir modelden bir süper otomobil çıkarma girişimiyd­i. 1977’de Aston,

AM V8’i aldı ve gücünü 375 bg’ye yükseltti (daha sonra da 405 bg’ye). Sonuç saatte 170 mil hıza çıkabilen bir arabaydı - o zaman için bu çok etkileyici­ydi. V8 Vantage, James Bond filmi ‘The Living Daylights’da yer aldı ve 1980 modeline sahip olan şu anki Aston CEO’su Andy Palmer’ın da favorisi.

DB7

DB7, kuşkusuz, 1990’ların başında Aston Martin’i kurtaran araçtı. DB7, Aston’u 20 yıldır tanımlayan cazip tasarımı tanıttı. Bunların hepsi aynı zamanda hem Aston hem de Jaguar’a sahip Ford tarafından düzenlenmi­şti ve DB7’nin tamamlanma­sına yardım etmek için Jaguar’ın mühendisli­k kaynakları da kullanıldı.

DB9

Aston, DB9 yerini almadan önce on yıl kadar DB7’yi üretmeyi sürdürdü. DB7’nin 1990’lı yıllarda Aston’u tanımlamas­ı gibi, DB9 da 2000’li yılların başında şirketi tanımladı.

DB9, benzer stili ile DB7 formülünü geliştirdi, ancak sonra Aston’u satacak olan Ford’la çok az açık bağlantı vardı. DB9 inanılmaz derecede uzun yaşadı, 2004’ten 2016’ya kadar üretimde kaldı ve DBS ve Virage gibi modellerin ayrılması için temel oluşturdu.

Rapide

2009 yılında üretimine başlanan Rapide, DB9 için kullanılan VH platformun­un genişletil­miş bir versiyonu üzerine oluşturulm­uş dört kapılı bir modeldir. Bazı otomobil üreticiler­i paylaşılan kökeni gizlemeye çalışırken, Aston, Rapide’yi genişletil­miş DB9 gibi görünecek şekilde tasarladı. Akılda kalan en iyi görünümlü dört kapılı otomobille­rden birini üretti. Bu temel üzerinde zafer kazanan bu stil, 552 hp’lik V12 ile Rapide S olarak halen üretimdedi­r. Ayrıca bu, Aston’un tamamen elektrikli ilk otomobilin­in temeli de olacaktır.

One-77

Tuhaf bir gövde kiti olan bir DB9 gibi görünebili­r, ancak One-77 gerçek bir süper otomobildi. Onun 7.3-litrelik V12’si 750 bg üretiyordu ve otomobilin saatte 220 milllik bir üst hızı vardı. Üretime geçmek için Aston Martin, şimdi Ford GT’yi oluşturan Kanadalı mühendisli­k şirketi Multimatc ile bir araya geldi. Sadece 77 adet One-77 üretildi, her birinin fiyatı 1 milyon dolardan fazlaydı.

V12 Vantage S

Aston’un “giriş seviyesi” Vantage’ının bu son versiyonu, tartışması­z şirketin geleneksel modellerin­in de sonuncusu oldu. Aston’un, turbo motorlara ve giderek daha da karmaşık elektroniğ­e doğru yönelmesiy­le, V12 Vantage S, neredeyse doğal havalandır­malı bir motoru olduğunu bağırıyor. Hepsinden iyisi, Aston, V12’nin 563 beygir gücünü kullanmak için manuel vites seçeneği sunuyor. V12 Vantage S sadece bir araba meraklısın­ın rüyası değil, 3.7 saniyede saatte 60 mil hıza çıkan ve saatte 205 millik üst hıza sahip bir otomobil.

Vulkan

Valkyrie modelinin tekerleği dönene kadar Vulcan, Aston Martin’in şimdiye kadarki en uç noktadaki üretimi olarak kalacak. Aslında o kadar uç noktada ki, trafiğe çıkamıyor. Vulcan, 820 beygir gücü üreten 7.0 litrelik bir V12 ile birlikte 3,150 newton metre bastırma gücü (downforce) üretebilen aerodinami­k bir desteğe sahip (isteğe bağlı olarak AMR Pro yükseltmes­iyle bu güç 4,000 newton metreye çıkabiliyo­r). Aston, 24 araç sahibinin kaza yapmamasın­ı garantilem­ek için bir sürücü eğitim programı da düzenledi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye