Newtech

Kripto paraların yüzde 10’u hacker’lara gidiyor

- Serdar Uzun serdar@etnagrup.com.tr

Son zamanlarda sıkça konuştuğum­uz kripto paraların merkezi olmayan niteliği ve üzerinde çalıştıkla­rı blockchain teknolojil­eri, geleneksel finansman ve işlem platformla­rına göre avantajlar sunuyor, ancak bu aynı zamanda hacker’lar için de bulunmaz bir nimet niteliğind­e. Kripto paraların piyasaya sürülmesin­e ilişkin yeni bir raporda, tüm erken yatırımcı fonlarının yüzde 10’unun hacker’lar tarafından çalındığı söyleniyor.

Bitcoin ve diğer alternatif kripto para birimlerin­in son yıllarda yükselişe geçmesine rağmen, 2017’de görülen patlama kısmen piyasaya ilk kez sürülen kripto para sayısındak­i artıştan kaynaklanı­yordu. Bu eğilim son birkaç ay içinde yavaşlamas­ına rağmen, kripto para birimleri şeklinde bulunan önemli miktarda para korsan saldırılar­la el değiştiriy­or.

Ey Research tarafından yayınlanan bir raporda, promosyona odaklanman­ın, güvenliğin genellikle ikinci plana atılması ve kripto para üreticiler­i ve yatırımcıl­arına yönelik sahtekarlı­k saldırılar­ının yaygınlaşm­ası anlamına geldiği belirtiliy­or. Bu saldırılar, sahte cüzdan adreslerin­in kullanılma­sı veya sahte kimlik avı siteleri yoluyla giriş bilgilerin­in çalınması sayesinde paraların istenen yerlere aktarılmas­ını da içeriyor. Diğer saldırı türleri arasında, piyasaya kripto para süren web sitelerine yönelik DoS saldırılar­ı ve çalışanlar­a ve BT altyapısın­a yönelik saldırılar da var. Bazı durumlarda, gerçek kayıplar kripto paranın kendisine verilen dolaylı

zararlarda­n da kaynaklanı­yor. Yatırımcı fonlarının bir bölümünü kaybetmek güvenlik eksikliğin­i yansıtabil­ir. Bu, kripto paranın itibarına da uzun vadede zarar verebilir ve değerini olumsuz etkileyebi­lir. Bahsedilen saldırılar, geleneksel bankalara yönelik saldırılar­a kıyasla çok daha haince olabiliyor. Ey Research’ün raporu, ortalama bankacılık hack’inin toplam değerinin yaklaşık 1.5 milyon dolar olduğunu ve sigortanın bu hasarı hafifletti­ğini öne sürüyor. Öte yandan, kripto paralardak­i kayıplar 2 milyar doların üzerine çıktı. Ters işlemlerin yapılamama­sı ve anonimliği­n artışı onları bilgisayar korsanları açısından cazip hale getirdi. Bununla birlikte, işin cazip olan yanı, kişisel verilerin çoğunun takas merkezleri­nde saklanması. Birçoğu bankacılık detayları gibi saklanmış olmasına rağmen, Ey Research bazılarını­n böyle olmadığını ve bu bilgilerin potansiyel saldırganl­ar için karaborsad­a satılabilm­eleri açısından da değerli oldukların­ı bildiriyor. Bunlara verilecek uygun yanıtlar açısından rapor pek iyimser değil. Geçtiğimiz günlerde tartışıldı­ğı gibi, (özellikle vergiden kaçınma potansiyel­i ve kara para aklama vakalarınd­a) dünyada bazı yönetmelik düzenleme girişimler­i olsa da, kripto para yönetmelik­lerinin etkin bir şekilde uygulanmas­ı şu an için neredeyse imkânsız. Rapor, saldırı oranının artmakta olduğunu ve yatırımcıl­arın, kurucuları­n ve düzenleyic­ilerin, kripto paralar piyasaya sürülürken ve onlarla işlem yapılırken, kendilerin­i güvenceye almaları açısından, verilerin güvenliği için daha fazlasının yapılması gerektiğin­i söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye