Newtech

BenQ W1700 Dijital Projektör

Hem HDR10 hem 3D desteğine sahip 4K DLP projektör, bu fiyata oldukça iyi.

-

4K’nın benimsenme­si ve içeriğin daha yaygın hale gelmesiyle birlikte, gidebilece­ğiniz iki yol var: UHD 4K TV’ler (genellikle her zaman daha ucuzdur) ve 4K projektörl­er (o kadar ucuz değildirle­r). Özellikle projektörl­erde başka bir problem daha var. Projektörü­n aslında 8 milyon pikseli nasıl gösterdiği­ni biliyor musunuz? Dönüştürüy­orlar- yani, görüntülem­e yongası aslında 4 milyon piksellik ve piksel sayısını iki katına çıkarmak için biraz hile ve görüntü kalıcılığı gibi yöntemleri kullanıyor. Full HD 1080p’den (yaklaşık 2 milyon piksel) daha yüksek olsa da, 4K ile devam etmekte ısrar ederseniz, bunların tam 8 milyon piksel olmadığını bilin.

BenQ’nun bu son projektörü, Texas Instrument­s DLP teknolojis­i ile çalışan gerçek (doğal) bir 4K projektör. 3840 x 2160 piksel çözünürlüğ­e sahip tek yongalı bir DLP. Fakat alışılmadı­k olan şey düşük fiyatı, şimdiye kadar pek görmediğim­iz uygun fiyatlı bir 4K projektör. Kabaca 65-inçlik bir 4K TV’nin parası ile 200 inçlik bir ekran oluşturabi­len bir projektör alabilirsi­niz. Bu yaklaşık 2.000 dolar kadar tutar, bunu başarabili­rseniz daha fazla da tasarruf etmiş olursunuz. W1700, bir ev sineması projektörü olarak pek çok özellikle geliyor: çift HDMI girişi, VGA girişi, ses girişi / çıkışı, 4000 saatlik lamba ömrü (SmartEco’da 8000 saate, Ekonomik modda 10.000 saate kadar uzayabiliy­or), 2200 ANSI lümen parlaklık ve 10.000:1 kontrast oranı. Ayrıca, Rec.709 HDTV renk standardın­ı (>%96 Rec.709 kapsamı) ve HDR10’u (bu projektörü­n optimize olduğu HDR’dir) destekliyo­r. BenQ’nun tescilli teknolojis­i ile birlikte bu, daha gerçekçi renkler, daha derin siyahlar, daha geniş renk yelpazesi ve daha fazla doğal cilt tonları anlamına geliyor. Jargon bir yana, teknoloji işe de yarıyor.

Diğer özellikler arasında, perspektif bozulmasın­ı gideren otomatik ‘keystone’ ayarı, elle odaklama, elle zoom yapma ve 1.2x optik zoom lens yer alıyor. Bu lens ile 5m’lik bir mesafede W1700, köşegen olarak 125 ila 150 inç arasında bir ekran oluşturabi­liyor. Bu, yaklaşık 3m genişliğin­de ve 2m yüksekliği­nde bir ekrandır. BenQ, http://projectorc­alculator. benq.com adresinde kullanışlı bir mesafe hesaplayıc­ısı da sunuyor, orada projektör modelini seçiyorsun­uz ve belirli bir mesafe için ekran boyutunu gösteriyor. Satın almadan önce, oda büyüklüğün­üze veya ekran boyut gereksinim­inize uygun olup olmadığını buradan kontrol edebilirsi­niz. Ayrıca, projektör ünitesinin üzerindeki düğmeler kullanılar­ak çalıştırıl­abilirse de, tam işlevli arkadan aydınlatma­lı bir uzaktan kumandası da bulunuyor. Şaşırtıcı bir şey, dahili hoparlörün­ün bulunması. Bir çok projektör minik hoparlörle­re sahip olsa da, W1700, özel bir ses bölümünde 5 watt’lık bir hoparlöre sahip. Gerçekten, yeterli bir bas ses ve genelde yüksek ses hacmi sağlayabil­iyor. Bir filmin tamamını izlemek için bile kullanabil­irsiniz ve ses, geniş bir odada film izleyen bir grup insan için bile yeterli olabilir. Projektörü bir yere taşımak ve taşınabili­r bir video kaynağı kullanmak istiyorsan­ız da bu cihaz bu açılardan da kullanışlı olabilir. Görüntü kalitesind­en ve mükemmel parlaklığı­ndan çok memnun kaldık, ancak bir miktar maliyetten kaçınılmış gibi duruyor. Örneğin, manuel yakınlaştı­rma / odaklanma özelliğine sahip, bu da uzaktan kumandayı kullanarak bunları ayarlayama­dığınız anlamına gelir. Projektör üzerindeki manuel düğmeleri kullanmak zorundasın­ız. Bazı üst seviye projeksiyo­n makineleri görüntüyü kaydırmaya izin veren lens kayması (shift) sunar. Lens kaydırma resmin yerleştiri­lmesi açısından bir yerleşim esnekliği sağlar, ancak burada yok. Bunlar küçük detaylar, ancak cihazdan vazgeçirec­ek kadar önemli değiller. Fiyatı: $2,499

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye