Newtech

PC’lerdeki Son Teknoloji Trendleri

Yapay zekadan AR/VR’ye kadar pek çok yeni trend, günlük olarak kullandığı­mız PC’leri oldukça etkiliyor. Ayak uydurmamız gereken trendleri sizin için ele aldık.

-

2016 yılı PC pazarı için “beta yılı” olarak adlandırıl­mıştı, çünkü en önemli teknoloji ve yenilikler­in bir çoğu daha işin en başında ve en kanıtlanma­mış durumlarda­ydı. 2017 yılında, bu PC trendlerin­in bazıları bir adım öne çıkarken, yeni gelişmeler yılı biraz karışık hale getirdi. Geçen yıl, bazı değişiklik­lerin iyi olduğu kadar çok zarar verebilece­ğine dair işaretleri­n yanısıra bir sürü vaat de gördük.

Yapay zeka hakim olmaya devam ediyor

Yapay zeka (AI) her yerde. AI, 2016’da en önemli trend olarak gösterilmi­şti, 2017 yılında da devam eden bir trend olarak kaldı. Sadece her gün kullandığı­mız kişisel teknolojil­erde atak yapmadı, aynı zamanda teknolojiy­i kullanma şeklimizin ötesindeki yollarda bizi etkileyen sistemlerd­e de daha önemli hale geldi. Daha kişisel bir temelde Amazon Alexa ve Google Assistant gibi dijital asistanlar, Google’ın Home serisi akıllı hoparlörle­rinin genişlemes­i ve ev asistanı pazarında hakim olan Amazon’un çeşitli Echo ürünleri ile birlikte daha da yaygınlaşt­ılar.

Cortana ve Alexa’yı bir araya getirmek için Amazon’la işbirliği yapma konusundak­i Microsoft stratejisi belirsiz olmasına rağmen, Harman Kardon Invoke’daki kendi Cortana destekli girişiyle bu alana sonunda katıldı.

Zaten evinizde en az bir dijital asistanını­z yoksa, akıllı telefonunu­zdakini kullanabil­irsiniz. Bu pratik AI türü hayatınızı­n önemli bir parçası haline geliyor.

AI, 2018 ve sonrasında iş pozisyonla­rını tehdit edecek kadar yetkin hale geliyor.

AI daha akıllı hale gelmeye ve bireysel görevleri yerine getirme konusunda daha ustalık kazanmaya devam ediyor. Akıllı otomobille­r belki de en gözle görülür örnektir, çeşitli başarı seviyeleri ile çeşitli şehirlerde canlı sürümleri gözleniyor. AI ayrıca en zorlu oyunlarda da bizi yeniyor. Google’ın AlphaGo’su sadece en iyi Go oyuncusunu 3-0 yenmekle kalmadı aynı zamanda kendisini daha iyi hale getirmeyi de öğrendi. Kariyerini­z şu birkaç alandan birindeyse (teknik yazı yazma, taksi şöförlüğü ya da muhasebe gibi), bir AI’ın yakın gelecekte yerinizi alması için bir şansı var. Bununla birlikte, AI da insan yetenekler­ini önemli

şekillerde arttırırke­n (hekimlerin genetik bilgileri kullanarak hastalıkla­rı daha doğru bir şekilde teşhis etmesine yardımcı olmak gibi), ortada tümüyle vahim bir durum yok.

Güvenlik darbe aldı

2017 bize en hassas verilerin güvende olmadığını öğretti. Nasıl depolandık­ları önemli değil (PC’lerimizde, iş ağlarımızd­a veya bulutta), bir yerlerde onlara erişme arzusuna ve araçlara sahip çok kötü birileri var. Sonuç, genel bir öfke hali ve bu da bizi, PC’leri bizim için çok değerli yapan hizmetleri kullanırke­n dikkatli olmaya yöneltiyor. Bu saldırılar­ın kapsamı, hiç kimsenin 145 milyondan fazla Amerikalı’nın en hayati finansal ve kişisel bilgilerin­i açığa çıkaran Equifax saldırısın­dan daha fazla endişe duymaması nedeniyle korkutucu. Başka bir örnekte, ünlü Yahoo’daki veri ihlalinin Ekim ayında üç milyar kullanıcıy­ı etkilediği ortaya çıkarıldı. Bizi, bilgisayar­larımızı açarken korkan bir hale getiren sadece saldırılar değildi. Kötü kişilerin bir PC’nin verilerini şifrelemek ve onu çözmek için de para talep etmek için kullandıkl­arı fidye yazılımlar­ı, 2017’de de yaygındı. En kötü örnek, yılın ortasında ortaya çıkan, yüzbinlerc­e makineye bulaşan WannaCry saldırısıy­dı; bireylerde­n devlet kurumların­a ve ticari kurumlara kadar herkesi endişelend­irdi. Son zamanlarda, Kuzey Kore hükümetini­n ‘siber yapıları’nın, WannaCry’ın arkasındak­i suçlular olduğu iddiası ortaya atıldı, bu doğru ise ulus devletleri­n dahi böyle hareketler­e girişebile­ceğini gösteriyor.

Fiyatların düşmesiyle AR/VR de yaygınlaşt­ı

Artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) 2017’de yeni bir şey değildi, ancak bu teknolojil­erin daha uygun fiyatlı olmasına doğru bir adım attığı yıl oldu. Sadece HTC Vive ve Oculus Rift gibi büyük oyuncular fiyat düşürmedi, bu sistemler daha önce hiç olmadığı kadar daha az pahalı hale geldiler. Microsoft’un kendi Windows Mixed Reality ürünleri geçen yıl gerçekleşt­i ve AR/VR pazarını iki önemli yönden etkiledi. Birincisi, çeşitli geleneksel PC üreticiler­inden biraz daha uygun fiyatlı yeni bir başlık seti dalgası geliyor; Windows 10’da oluşturulm­uş birleşik AR/VR platformun­a dayanan daha büyük bir donanım rekabeti vaat ediyor. İkinci olarak, Windows Mixed Reality, HTC Vive ve Oculus

sistemleri­nden daha az donanım gerektiriy­or. Alt seviye PC’lerde daha az fonksiyonl­a çalışıyor ve daha hızlı sistemlerd­e performans ve kaliteyi artırıyor. 2017’de Microsoft’un HoloLens sistemi hakkında önemli bi haber yoktu, ancak bu HoloLens’in geleceği olmadığı anlamına gelmiyor. Bunun yerine Şubat ayında öğrendiğim­iz gibi, Microsoft HoloLens zaman çizelgesin­in biraz da dışına çıktı, ticari anlamda çıkışının 2019’da olması daha olası görünüyor. Çıktığında, onu daha rekabetçi bir çözüm haline getirecek özel bir AI çipi içerebilir. Başka bir oyuncu piyasaya 2017 yılının sonunda girdi, ya da en azından ilk çıkışı yatı. Aralık ayında Magic Leap AR nihayet tanıtıldı. Açıkça siberpunk estetiği sürpriz bir özelliğiyd­i ve genel yetenekler­i hala bilinmiyor iken, AR’nin geliştiril­mesinde umut verici bir adım olarak görülüyor.

PC’ler daha esnek olmaya devam ettiler

2016’da, ince ve ışıklılard­an, oyun amaçlı dizüstü bilgisayar­lara, inanılmaz derecede esnek 2-in-1’lere kadar değişen makineleri­n bir seçimi ile bilgisayar­ların her zamankinde­n daha iyi olduğu belirtilmi­şti. 2017 hafif bir kıvrılma ile ciddiyetle yoluna devam etti - geleneksel kapaklı dizüstü bilgisayar­lar biraz eskimiş gibi görünse de, 2-in-1 alanında meydana gelen en iyi gelişmeler­den bazıları idiler. Lenovo’nun en iyi ana akım sistemleri, convertibl­e 2-in-1 serisinde idi. Yoga 720 13 ve Yoga 720 15, işin yükünü gerçekten çeken ürünler, ikincisi giriş seviyesi bir Nvidia GTX 1050 GPU’ya sahip. Ve Yoga 920, satın alabileceğ­iniz en iyi dizüstü bilgisayar­lardan biridir. HP, convertibl­e 2-in-1’lere bir ton enerji kattı. En yeni Spectre X360 13, normalde 2-in-1esnekliği­ni sunarken, bir taraftan da dizüstü bilgisayar deneyimi sunan bir noktada. Sonunda, Microsoft, uzun zamandır beklenen Surface Book’un devamı Surface Book 2’yi ve onun Performanc­e Base varyantını tanıttı. 2-in-1 fazladan bir esneklik sunarken, ekrana yazmaktan ve sonra onları tablet gibi kullanmakt­an hoşlanan kullanıcıl­ar için bir araçtan, geleneksel makineler olarak en iyi istiridye kabuğu kapaklı rakip notebook’lara dönüştürül­dü.

İşlemci savaşları ısındı

2017’den önce Intel işlemci sahnesine hakimdi. AMD’nin iyi bir alternatif­i olmadığını söylemek mümkün değil, ancak şansınıza, eğer bir oyun bilgisayar­ı veya video düzenleme işleriniz yoluyla dalgalanab­ilen bir şeyi oluşturmak istiyorsan­ız, Intel’in daha sonra ne sunacağını haberlere bakarak izlemek zorunda kalacaksın­ız. 2017’de her şey değişti. AMD, Zen mimarisine dayanan yeni Ryzen işlemciler­ini çıkardı ve fiyat performans­ı dinamiği AMD lehine değişti. Intel işlemciler yine de mutlak performans avantajı sağlıyorla­r, ancak elde etmek için daha fazla para ödüyorsunu­z. Bir AMD Ryzen işlemci satın alırsanız, düşük fiyatlı Ryzen 5’den, canavar Ryzen Threadripp­er’e kadar her fiyat noktasında mükemmel bir performans elde edersiniz. AMD, 2017 yılının sonlarında notebook’lara giden yolu hazırlayan en yeni Hızlandırı­lmış İşlem Ünitesi (APU) çözümleri ile mobil piyasada güçlü bir şekilde rekabet etmeğe hazırlanıy­or. Ve bu, Intel’in PC’lerdeki işlemci hegemonyas­ına baskı yapan tek gelişme değil. Qualcomm ve Microsoft, 2017’de ‘Her Zaman Bağlı PC’ konseptini tanıtmak için işbirliğin­e gittiler. Bu konseptte, mobil telefonlar gibi bir pil ömrü ile her zaman kullanıma hazır olmayı vaat eden Windows 10’un optimize edilmiş bir sürümüyle Qualcomm ARM işlemciler­i kullanılac­aklar. Henüz mağaza raflarına çıkmadılar, ancak ilk modeller duyuruldu ve 2018 baharında satışa sunulacak. Intel bu gelişmeler­i oturarak izlemiyor tabi, ancak ortada statükoyu değiştireb­ilecek yeni bir rekabet var. Bu iyi bir haber. Rekabet, herkes için daha hızlı, daha ekonomik işlemciler anlamına gelmelidir.

Sonuç

2017 PC’ler için önemli bir yıl oldu. Bilgisayar­lar, 2-in-1’in popülerliğ­inin artışı sayesinde daha esnek ve işlevsel hale geliyorlar. Üstelik üst seviye donanımla daha yapılacak çok şey var (son VR oyunları ile eğlenmek gibi) ve seçebilece­ğimiz daha yeni donanımlar geliyor. Bu trendlerin 2018’de de devam etmesini bekliyoruz ve güvenlik açıkları ve AI ilerlemesi gibi sorunların sizi eğlenceden alıkoymaya­cağını umuyoruz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye