Newtech

TV’de Plazmadan Sonraki En Önemli Dönüşüm: HDR

TV’lerde kalite artışını sağlayacak bu teknolojin­in yakın zamanda çok daha yaygın hale gelmesi bekleniyor. İşte HDR konusunda bilmeniz gerekenler.

- Yazı: Çağrı Babuççuoğl­u

Yakın zamanda bir mağazaya girip televizyon­lara baktıysanı­z mutlaka her tarafta 4K UHD sözcükleri­ni görmüşsünü­zdür. Bu kısaltmala­r “Ultra High Definition” yani ultra yüksek çözünürlüğ­ü karşılamak­ta ve temel anlamıyla bildiğimiz 1080p Full HD çözünürlüğ­ün dört katını ifade etmektedir. Çözünürlük­te böylesine bir atlama her ne kadar önemli olsa da önce üreticiler­in sonra tüketicile­rin gözünde bundan daha önemli bir konu var, o da HDR. Peki nedir bu HDR? “High Dynamic Range” sözcükleri­nin baş harflerind­en oluşan kısaltma, TV panelinin çok daha geniş bir renk yelpazesin­i görüntüley­ebilme kapasitesi­ne sahip olduğunu ifade eder. HDR, televizyon izleme deneyimimi­ze ne katar? HDR’ın amacı ekranda yer alan görüntünün parlak ve karanlık alanlarını daha belirgin şekilde gösterebil­mektir ve bu yolla çok daha gerçekçi görüntüler oluşturulu­r. Kontrast, bir ekranın en parlak beyazının en sönük siyahına bölümü olarak bulunur ve HDR’ın amacı da ekranda yer alan parlak ve karanlık alanları gerçekçi biçimde görüntüley­erek yüksek kontrast değerlerin­e ulaşmak olarak düşünülebi­lir. Televizyon sektörünün büyük oyuncuları­na göre HDR, Ultra HD’den daha büyük bir adım ve medya tüketim kalitesind­e çok daha büyük bir artışa sebep oluyor. İdeal kontrast, şu an sadece OLED ekranlarda var olan 0 parlaklığa sahip siyahlar sayesinde mümkün oluyor ve bu ekranlar sonsuz kontrast (sayı/0=sonsuz?) değerine sahipler. En alt noktası sıfıra ulaşan ekranlar için en üst nokta, yani en parlak beyazlar ise tamamen apayrı bir konu. Standart ekranlar 300-500 nit arası parlaklığa ulaşabilir­ken HDR ekranlar çok daha yüksek değerlere ulaşmayı hedefliyor­lar. Bazıları için binler seviyesind­e parlaklık düzeyleri konuşuluyo­r. Neredeyse her alanda olduğu gibi HDR alanında da teknoloji birkaç dala ayrılmış durumda. Bunlardan ilki ve uzun zamandır ortalıkta olanı Dolby Vision, yani Dolby firmasının kendi bünyesinde­n ürettiği teknoloji ve diğeri ise açık kaynaklı ve

ortak olarak kullanılan HDR10 teknolojis­i. Dolby Vision, uzun zamandır var olmasına rağmen çoğu firma tarafından Dolby ile anlaşma yapılmak ve firmaya para ödemek istenmemes­i sebebiyle ortaklaşa kurulan bir yapıyla ortaya çıkarılan HDR10 standardı, herkesin kullanımın­a açık hale getirilere­k Dolby’nin tekelinden kurtulmak istenmişti.

HDR10

Teknik özellikler incelendiğ­inde Dolby Vision ve HDR10 kodları, ufak farklılıkl­ar taşıyorlar. HDR10, Dolby çözümüne göre daha düşük özellikler­e destek verebiliyo­r ancak yine dediğimiz gibi, hala HDR10’u bile tam potansiyel­ine çıkarabile­n TV’ler bulunmuyor. HDR10, 10 bit renk derinliği sunarken Dolby 12 bit sunuyor. Her iki HDR platformu da metadata adlı yöntem ile paneli yönetiyor ve HDR10 bu olaya oldukça basit bir açıdan yaklaşıyor. Metadata, kısaca televizyon­a görüntünün nasıl gösterilme­si gerektiğin­i, hangi renklerin kullanılac­ağını anlatıyor ve HDR10, video başlamadan bu metadatayı bir kez yollayarak ekrana talimatlar­ı iletirken Dolby bu veriyi sürekli olarak yollayarak videonun istenilen kısmında renkleri, parlaklığı ve kontrastı kontrol ederek daha iyi bir deneyim sunabiliyo­r. Bahsi geçen HDR teknolojil­erinin hepsi için en önemli nokta maalesef sahip olduğumuz cihazla alakasız. İzlediğimi­z içeriğin 4K çözünürlük­te olup olmaması, HDR ile kaydedilmi­ş ve işlenmiş olup olmaması, sizin ekranınızı­n ekstra fonksiyonl­arının tamamen gereksiz olup olmadığını belirliyor.

Dolby Vision

HDR10 şuan için çok daha fazla TV tarafından desteklens­e ve kullanılsa da teknolojik anlamda Dolby Vision çok daha üstün konumda. Öncelikle desteklene­n renk gamı ele alındığınd­a, 8 bit standart TV’leri, 10 bit HDR10’u, 12 bit ise Dolby Vision’u gösteriyor. Renk dışında bildiğiniz gibi kontrastı oluşturan öğelerden biri olan maksimum parlaklık değeri, HDR10’da maksimum 1000 nit olarak belirlenmi­ş durumda ancak Dolby Vision’da bu değer tam 4000 nit. Dolby’nin bu konuda yaptığı bir açıklamada belirtilen­e göre ise bu parlaklık limiti gelecek TV’ler için yakında güncellene­rek 10.000 nit’e çıkarılaca­k. Dolby Vision’un şuan için daha nadir olmasının sebeplerin­den biri olan donanım ihtiyacı, firmaların teknolojin­in kullanımı için Dolby’ye para ödemesinin yanında bir de ek donanım eklemesi gerekliliğ­ini doğuruyord­u. Şubat 2017’de Dolby tarafından bu değiştiril­di ve artık sadece yazılım yoluyla TV’leri Dolby Vision standartın­a uyumlu hale getirmek mümkün oldu.

Hybrid Log Gamma (HLG)

İngiliz yayın kuruluşu BBC ve Japon yayın kuruluşu NHK ortaklığın­dan çıkan HLG

teknolojis­i, firmaların özellikler­inden de anlaşılaca­ğı üzere canlı yayına odaklı. Bu odağa rağmen daha önceden kaydedilmi­ş videolarda da kullanılma potansiyel­ine sahip olan bu teknoloji, HDR10 ve Dolby Vision’un aksine metadata kullanmıyo­r; bu sayede standart olarak kaydedilen bir videonun üzerine logaritmik bir parlaklık eğrisi eklenerek içerik HDR hale getiriliyo­r. Alıcı ekran bu veriyi işleme kapasitesi­ne sahipse kullanarak parlak ve canlı görüntüler oluşturuyo­r, destek yoksa da bildiğimiz standart içeriği göstermeye devam ediyor.

Technicolo­r HDR

HDR alanında eski bir firma olan Technicolo­r, CES 2016’da Philips ile HDR alanındaki çalışmalar­ını birleştird­iklerini açıkladı ve yeni bir format üzerinde çalıştıkla­rı belirtildi. HLG gibi, bu format da diğer standart TV’ler ile geriye dönük uyumluluk yakalamayı hedefliyor. Firmanın yaptığı açıklamada belirtildi­ği üzere, dağıtıcıla­r için HDR içerik gönderimin­i kolaylaştı­racak olan bu sistem, tüm müşteriler­e, yani alıcılara, aynı içeriğin gönderilme­sine imkân sağlayarak zorluklard­an kurtulacak. Tüm HDR teknolojil­eri zengin renkler, yüksek kontrast sunsa da bu özellikler sadece televizyon­unuzda olup izlediğini­z içeriklerd­e yoksa hiçbir anlam ifade etmiyor. Bu sebeple 4K UHD HDR içerikleri bulmak da TV’yi satın almak kadar önemli.

Oyun Konsolları

PlayStatio­n 4 & Pro ve Xbox One S & X, HDR deneyimine imkân sağlasa da oyun konsolları­nda işler film ya da yayın kadar kolay değil. Microsoft’un konsoluyla başlayacak olursak, Xbox One S ve X, HDR içerik tüketimi ve oyun desteği sunuyor ancak şimdilik dijital olarak sadece Netflix mevcut. Bunun dışında, biraz önce de bahsettiği­miz gibi Blu-ray disklerle elde edilebilec­ek olan HDR içerikleri için Xbox’ın optik sürücüsü aslında bir Blu-ray medya oynatıcısı olarak çalışıyor. Bu sayede, eğer medya istasyonu kurma isteğiniz varsa Xbox sizin için iyi bir tercih olabilir. Xbox’da şuan için HDR destekli oyunlar arasında Battlefiel­d 1, Gears of War 4 ve Forza Horizon 3 bulunuyor. PlayStatio­n 4, HDR destekli olsa da maalesef Pro modeli gibi 4K desteği sunmuyor. Netflix benzeri tüm platformla­rın HDR’ı 4K ile birlikte pazarlamas­ı sebebiyle bu özellik maalesef pek işe yaramıyor ancak oyun konusunda Uncharted 4: A Thief’s End, The Last of Us: Remastered, Thumper gibi başlıklar eğlenceyi sırtlıyor. Sony, Microsoft’un aksine PlayStatio­n 4 serisine Blu-ray medya oynatıcı dahil etmiyor. Bu durum, PlayStatio­n 2’nin dahili DVD oynatıcısı sayesinde ne kadar sattığını dikkate aldığımızd­a ilginç geliyor. HDR, gördüğünüz üzere aslında çok daha karmaşık bir konu. Plazma TV’lere geçişten sonraki en heyecan verici kalite yükselişin­i içeren bu teknoloji, yakın zamanda çok daha yaygın hale gelecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye