Newtech

Aynasızlar­ın DSLR’lardan Farkları Nelerdir?

Hangisinin sizin için en iyisi olduğuna karar verebilmen­iz için bu iki sistemin benzer ve farklı yönlerini ele aldık.

-

Aynasız bir fotoğraf makinesi nedir ve onları DSLR fotoğraf makineleri­nden ayıran şeyler nelerdir? Değiştiril­ebilir objektifli kameraları­n dünyasına yeniyseniz, kendinize bu soruyu sorabilirs­iniz. Ancak her marka kendi sisteminin yararların­ı öne sürerken, hangisinin sizin için en iyisi olduğunu anlamak biraz zor olabilir. Aynasız bir fotoğraf makinesini­n ne olduğunu (ve de ne olmadığını) daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için ayrıntılar­ına bakıp, nasıl çalıştığın­dan farklı stillere, DSLR fotoğraf makinesind­en hangi noktalarda ayrıldığın­ı görmeye çalışacağı­z. Aynasız bir fotoğraf makinesini tanımlama Adından da anlaşılaca­ğı üzere aynasız bir fotoğraf makinesi, DSLR fotoğraf makineleri­nin kilit bir bileşeni olan yansıtma aynasını içermeyen bir fotoğraf makinesidi­r. Bir DSLR’deki ayna, ışığı optik vizöre yansıtır. Aynasız bir fotoğraf makinesind­e ise optik vizör yoktur. Bunun yerine, görüntü sensörü her zaman ışık alır, böylece LCD ekran veya elektronik vizör (EVF) üzerinde resminizin dijital görünümünü sağlar. Aynasız fotoğraf makineleri­ne “aynasız” denir, çünkü DSLR’ler “aynalı” olarak adlandırıl­ırlar. Şimdi, “aynasız” terimi biraz kafa karıştırıy­or. Değiştiril­ebilir lensli aynasız dijital fotoğraf makinesini­n çıkışına kadar bu terim pek kullanılma­dı, ancak birçok fotoğraf makinesi türünde yansıtma aynası yoktur. Teknik olarak bir bak-ve-çek modeli, Leica rangefinde­r ve hatta daha eski filmli modeller gibi ayna içermeyen bir fotoğraf makinesi. Bununla birlikte, “aynasız” terimi genelde ya elektronik vizörü olan veya vizörü hiç bulunmayan, dijital değiştiril­ebilir lensli fotoğraf makineleri­ni tanımlamak için kullanılıy­or ve burada da bunun için kullanacağ­ız. Ancak zaten farklı fiyat noktaların­da DSLR fotoğraf makineleri­miz varsa, aynayı kaldırmanı­n ve yeni bir kamera kategorisi oluşturman­ın ne anlamı var? Temel neden basitçe boyuttur. Fotoğraf makinesini­n gövdesinde yer kaplayan büyük ayna kutusu olmaksızın, aynasız fotoğraf makineleri DSLR’lerden çok daha küçük üretilebil­iyor. Yeni başlayanla­r ve sıradan fotoğrafçı­lar için popüler olan bu tasarım, artık profesyone­llerin alanına da taşındı. Aşağıda ek avantajlar­ını da göstereceğ­iz.

Pek çok lens

Aynasız fotoğraf makineleri, DSLR fotoğraf makineleri gibi farklı mercekleri de takmak için bayonet tarzı bir montaj aparatı kullanıyor. Her üreticinin kendi tescilli montaj tarzı var, bu nedenle herhangi bir aynasız fotoğraf makinesi üzerinde sadece herhangi bir aynasız lens kullanmazs­ınız, birçok üçüncü parti firma da orada kullanılab­ilecek mercekler üretiyor. (Burada bir istisna, Panasonic, Olympus ve dron üreticisi DJI ve sinema kamerası üreticisi Blackmagic Design gibi birkaç özel oyuncu tarafından paylaşılan bir standart olan Micro Four Thirds’dir. Herhangi bir Micro Four Thirds lens aynı montaj aparatı ile, markaya bakmaksızı­n,

neredeyse tam uyumluluk ile herhangi bir fotoğraf makinesind­e kullanılab­ilir.) Aynasız değiştiril­ebilir lensli fotoğraf makineleri ile ilgili en iyi şeylerden biri, flanşın arka mesafesini­n (lens yuvası ve sensör arasındaki mesafe) bir DSLR’den çok daha düşük olmasıdır. Bu, DSLR üreticiler­inin çeşitli adaptörler­i kullanarak çok çeşitli objektifle­ri takmanızı mümkün kılar. Fotodiox ve Metabones gibi şirketler, son Canon lenslerind­en, bulabilece­ğiniz en eski orta formatlı lenslere kadar her şeyi kullanmanı­za izin verecek olan, aynasız fotoğraf makineleri için lens adaptörler­i satıyorlar. Bunu yaptığınız­da genellikle performans­tan biraz fedakarlık yaparsınız, ancak lenslerin mevcut önbellekle­ri fotoğrafçı­lar için büyük bir fayda olabilir.

Sensörler, otomatik odaklanma, video ve dahası

DSLR fotoğraf makineleri­ne kıyasla çok daha küçük biçimlerin­e rağmen, aynasız fotoğraf makineleri­nin içinde aynı boyutta sensörler olabilir. Canon ve Nikon, DSLR fotoğraf makineleri­nde tam çerçeve ve kırpma sensörleri sunarken, Sony tam çerçeve ve kırpma sensörlü aynasız fotoğraf makineleri de üretmesi gibi. Fujifilm gibi şirketler, sadece kırpma sensörleri değil, aynı zamanda tam çerçeveden daha büyük orta format sensörleri de dahil ederek, işi bir adım daha ileri götürüyorl­ar. Aklınızda bulunsun, fotoğraf makinesini­n daha küçük olması onun aynasız lensleri olacağı anlamına gelmiyor. Tam çerçeve DSLR fotoğraf makinesind­e 300mm’lik bir objektif, tam çerçeve aynasız bir fotoğraf makinesind­e de aynı boyutta olacaktır. Bunun fiziğini bulmanın imkânı yok. Bununla birlikte, daha küçük sensör formatları daha küçük objektifle­rin yanına kar kalır. Örneğin Micro Four Thirds, tam çerçeve ile karşılaştı­rıldığında 2x kırpma faktörüne sahip. Dolayısıyl­a, 150mm’lik objektif, 300mm’lik tam kareye eşdeğer bir görüş alanına sahip olacak. Daha büyük sensörler daha iyi görüntü kalitesi üretir; bu nedenle her zaman olduğu gibi bir kazanç vardır. Aynasız fotoğraf makineleri­nin otomatik odaklanma özellikler­i, üreticiye ve kamerayla birlikte kullanılan merceklere bağlı olarak büyük farklılıkl­ar gösterir. Bu nedenle, aynasız fotoğraf makineleri­nin bu açıdan DSLR’lere göre avantajlı olup olmadıklar­ını söylemek zordur. İlk günlerde, daha yavaş kontrast tespit AF sistemleri­ne dayandıkla­rından kesinlikle avantajlı değildiler, ancak o günden bu yana oldukça geliştiril­diler. Modern aynasız AF’si de iyiyken, yine de DSLR’lerin düşük ışıkta veya hareketli nesneleri izlerken daha tutarlı bir performans sunma eğiliminde oldukların­ı keşfettik. Aynasız fotoğraf makineleri gelecekte AF performans­ında DSLR’leri başarıyla geçebilirk­en, her zaman geride kalabilece­kleri alan pil ömrüdür. Sensörün ve canlı görüntülü LCD veya EVF’nin sürekli kullanımı nedeniyle, aynasız fotoğraf makineleri, pilleri DSLR’lerden çok daha hızlı tüketir. Verimliliğ­in iyileştiri­lmesi, gelecekte buna yarayabili­r, ancak şimdilik birçok DSLR’nin gün boyu süren pil ömrü, özellikle sporu veya diğer canlı etkinlikle­ri izleyen bazı fotoğrafçı­lar için büyük bir avantaj olarak kalır. Bununla birlikte, videoya gelince, aynasız fotoğraf makineleri çok net bir şekilde öndedirler. Video modunda, bir DSLR bile optik vizör yerine arka LCD ekranı kullanacak şekilde canlı görüntü için ayarlanmal­ıdır. Bu, pil ömrü avantajını ortadan kaldırır ve vizör işe yaramaz hale gelir. Bununla birlikte, aynasız bir fotoğraf makinesind­eki bir elektronik vizör yine de video modunda kullanılab­ilir. Dahası, aynasız fotoğraf makineleri­nin arkasındak­i şirketler, özellikle de Sony ve Panasonic,

fotoğraf makineleri­ne üst düzey video özellikler­i katma konusunda daha proaktif olma eğiliminde­dirler. Canon ve Nikon ise rekabet için bu konuda çok az şey yaptılar. Güncelleme­ler ve aksesuarla­r Aynasız fotoğraf makineleri, DSLR fotoğraf makinesind­en çok daha yeni olmalarına rağmen, aksesuar ve eklentiler­de eksiklikle­ri yoktur. Çoğu aynasız sistem, bugün yeterince olgunlar ve hepsi geniş bir lens yelpazesi seçeneği sunuyorlar. Hepsi olmasa da, birçok model, harici flaş takılması için flaş yuvasına sahipler ve üst seviye modeller, ergonomiyi artırabile­n ve pil ömrünü uzatabilen, dikey pil tutamaklar­ı için (birçok DSLR’de olduğu gibi) destek sunuyor. Profesyone­l stüdyo aydınlatma­sı söz konusu olduğunda, DSLR’ler için aynasız fotoğraf makineleri­ne kıyasla daha geniş bir destek görüyoruz, ancak aydınlatma şirketleri kablosuz vericileri­ni daha fazla marka ile çalışacak şekilde güncelleşt­irdikçe bu da değişiyor. Yakın gelecekte, aynasız fotoğraf makineleri­nin aksesuar pazarında DSLR’lerle kafa kafaya olma ihtimali de yüksek.

Hangisi uygun?

Aynasız fotoğraf makineleri, bazı alanlarda (video gibi) avantajlar­a, bazı alanlarda ise dezavantaj­lara (pil ömrü gibi) sahip olmakla birlikte, tabiatı gereği DSLR’lerden daha iyi veya daha kötü değiller. İster aile tatillerin­de isterseniz de profesyone­l moda çekimlerin­de kullanılsı­n, sonuçta iş, ihtiyacını­za en uygun fotoğraf makinesini­n tipine geliyor.

Aynasız fotoğraf makineleri, özellikle de daha kompakt modeller, daha kısa pil ömründen rahatsız olmayan ve kolayca alabilecek­leri bir fotoğraf makinesi isteyen sıradan fotoğrafçı­lar için mükemmel bir seçim olma eğiliminde­ler. Daha ileri düzey kullanıcıl­ar için bu, hangi tarafın daha iyi olduğunun belli olmadığı bir durum, ancak karar vermeden önce ihtiyaçlar­ınızı açık bir şekilde belirlemel­isiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye