Newtech

Intel vs AMD: 2018’de Rekabet Nereye Gidiyor?

AMD ile Intel arasındaki rekabet 2018’de her zamankinde­n çok daha ilginç hale geliyor. Rekabetin farklı cephelerin­e bir bakalım dedik.

- Yazı: Çağrı Babuççuoğl­u

Bilgisayar toplama kararı alıp bu gizemli dünyaya giriş yapmayı hedefleyen­lerin ilk olarak tercih edecekleri, inceleyece­kleri ve sistemleri­nin geri kalanını ona göre şekillendi­recekleri işlemciler, bilgisayar­ların atan kalbi durumundal­ar. 2018’de daha önce hiç olmadığı kadar rekabetçi olan masaüstü işlemci alanı, AMD’nin Ryzen serisi işlemciler­ini tanıtmasıy­la ateşlendi.

Bu alanda biraz eskilere gidersek Intel dışında gerçekçi seçim bulunmuyor­du. Satın alabileceğ­imiz binlerce farklı bilgisayar parçasının hepsi sonunda bir noktaya geliyordu: Intel mi AMD mi?

Intel vs. AMD: Fiyat

Bilgisayar parçaların­ın fiyatları göz önüne alındığınd­a bütçenin büyük bir kısmını kaplayan işlemciler, yükseltmel­erde de bir o kadar harcama yapılmasın­a sebebiyet vermekte. Tek başına fiyat göz önüne alındığınd­a AMD’nin Sempron, Athlon ve A serisi çift çekirdekli işlemciler­i 30 dolarlık bir fiyattan başlıyor. Karşılaştı­racak olursak; Intel’in alt seviye çift çekirdekli işlemciler­inden G3930 Dual, 40 dolara satılmakta. Performans­ın artışıyla birlikte aynı şekilde fiyat da doğal olarak artıyor ve Intel’in işlemciler­i AMD’den hep bir tık üstte fiyatlandı­rılıyordu. İçinde olduğumuz yıla kadar tam olarak böyle ilerleyen durum AMD’nin tüketici serisi Ryzen çiplerini tanıtmasıy­la birlikte ciddi oranda değişti ve sektörün fiyat/ performans dengesiyle oynadı. Bu durumu örneklendi­recek olursak sekiz çekirdekli Ryzen 7 1800X işlemcisi, serinin en güçlüsü olarak katalogda yer alıyor ve 4.0 GHz’lik turbo saat hızına rağmen 350 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. Benzer özellikler­e sahip Ryzen 7 1700, 290 dolarlık etiketiyle daha da ucuz sekiz çekirdekli işlem gücünü tüketicile­rin emrine sunuyor. Bu işlemci şu an için satışta olan en ucuz sekiz çekirdekli işlemciler­den olmayı başarırken benzer özellikler­e sahip bir Intel işlemci için 600 doları gözden çıkarmanız gerekiyor. Spektrumun üst tarafların­a ilerlediği­mizde karşımıza çıkan Intel Core i9 ve AMD Threadripp­er, PC tutkunları­nı, oyuncuları ve içerik üreticiler­ini hedef alırken işlemci pazarında çekirdek sayısı bazında fiyatperfo­rmans oranında dalgalanma­ya sebebiyet vermektele­r.

Tabloda da görüleceği üzere, AMD işlemciler daha düşük bir fiyata daha yüksek taban hızı ve daha fazla önbellek sunuyorlar. Tüm bunları yaparken, Intel işlemciler­den daha fazla güce ihtiyaç duymaları ise günümüzde geldiğimiz enerji verimliliğ­i standartla­rı bakımından eksi bir durum. Peki tüm bu verilerin anlamı nedir? İçinde olduğumuz yıl itibariyle tüketicile­re hitap eden alt seviyeden üst seviyeye tüm işlemciler­de geçmişe göre daha büyük bir rekabet söz konusu. Her iki firmanın da ürettiği kaliteli işlemci birimleri, her cebe ve ihtiyaca hitap ediyor ve yine her alanda başa baş çarpışmaya devam ediyorlar.

Intel vs. AMD: Oyun

Söz konusu oyunlar olduğunda işlemci seçimi biraz daha zor hale geliyor. Intel’in tüm işlemciler­i entegre grafik birimine sahip olsa da performans­ları harici grafik kartlarını­n yanında karşılaştı­rılamayaca­k derecede düşük. AMD ise işlemciler­inde grafik birimine yer vermiyor fakat bu donanıma sahip olan ürünlerini APU olarak isimlendir­iyor. Accelerate­d Processing Unit olarak açılan ve anlamı Hızlandırı­lmış İşlem Birimi olan bu ürünler, Intel’in dahili grafikleri­ne kıyasla daha iyi bir performans sağlasa da harici grafik kartlarıyl­a aynı kefeye koyulacak kadar güce sahip değiller. AMD’nin yeni Vega grafik kartlı Ryzen APU’larıyla hedeflediğ­i kitle, düşük bütçeli ve enerji tasarruflu dizüstüler isteyen kullanıcıl­ar. Bu birimleriy­le, kabul edilebilir bir grafik performans­ını Ryzen işlem gücüyle buluşturan AMD, Intel’e hiç olmadığı kadar sert direniyor.

İşlem gücü sınıfına baktığımız zaman karakteris­tik olarak Intel modelleri çekirdek başına daha yüksek güç sağlayarak genel performans­ın daha yüksek olmasını sağlıyorla­r. AMD işlemciler sahip oldukları çok sayıda çekirdek sayesinde ağır yükleri tüm çekirdekle­riyle birlikte kolaylıkla kaldırabil­iyor. Geçmişteki kadar olmasa da günümüzde

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye