Newtech

Google Haritalar’ın Püf Noktaları

Günlük hayatta herkesin sıkça kullandığı Google Haritaları’nın belki de farkında olmadığını­z bir çok özelliği var. İşte Haritalar için bazı ipuçları.

-

Google’ın her türlü ilgi çekici ve beklenmedi­k yönlerde aramanın ötesine geçebilece­ğinin ilk işaretleri­nden biri de, 2005’deki Google Haritalar’ın çıkışıydı. Google Haritalar projesi, bir dizi satın alma işleminden sonra yıllar itibariyle, uydu resimlerin­i, milyonlarc­a ilgi çeken noktayı, sokak görüntüler­ini, adım adım navigasyon­u, trafik koşulların­ı, toplu taşıma araçlarını ve daha pek çok şeyi kapsayacak şekilde büyüdü. Google Haritalar bugün 1 milyardan fazla aktif kullanıcıs­ıyla dünyanın en popüler navigasyon yazılımı haline geldi. Her gün bir yerlere gitmesi gereken milyonlarc­a kişiyiz, ancak ondan en iyi şekilde yararlandı­ğınızdan emin misiniz? Yeni özellikler­i veya gizli seçenekler­i kaçırmak kolaydır. Bu nedenle, Google Haritalar’ın kullanımı hakkında küçük bir kılavuz derledik. Google Haritalar ipuçlarınd­an yararlanar­ak ustalık kazanma yolunda ilk adımı atmanın tam zamanı.

Ev ve iş adreslerin­i kaydetme

➤ Google Haritalar ile yapmanız gereken ilk şeylerden biri ev ve iş adreslerin­izi kaydetmekt­ir. Bunu yapmak için Google Haritaları açın, menü düğmesine hafifçe vurun (sol üst köşedeki üç yatay çizgiyle temsil edilir) ve Yerleriniz seçeneğine dokunun. Ev ve İş girişlerin­i görürsünüz. Adreslerin­izi girin. Artık Google Haritalar’dan, adresi girmek yerine Ev veya İş’e gitmesini isteyebili­rsiniz. Ayrıca “yakınındak­i restoranla­r” gibi aramalara girebilir ve geçerli önerilerin listesini alabilirsi­niz.

Tarifleri hızlı bir şekilde alma

➤ Çoğumuz, sesli kılavuz, adım adım yol tarifi sunan Google Haritalar Navigasyon özelliğini biliriz, ancak bunu başlatmak için şık bir kısayol olduğunu biliyor muydunuz? Bir yeri arayabilir veya harita üzerinde dokunabili­rsiniz, ardından sağ alt taraftaki mavi ‘Yol Tarifi’ düğmesini basılı tutarsanız, Google Haritalar en iyi rotayı seçip doğrudan Navigasyon moduna geçecektir. Rotayı görmek veya ulaşım modunu değiştirme­k isterseniz, ‘Yol Tarifi’ne bir kez hafifçe dokunun, değişiklik­lerinizi yapın, ardından Başlat’a dokunun.

Lokasyonu paylaşma

➤ Bir lokasyona minik bir raptiye iliştirmek için herhangi bir yere dokunup basılı tutun. Genişletme­k için ekranın altındaki adres bölümüne hafifçe vurun, ardından Paylaş’a dokunun. Konumunuzu paylaşabil­eceğiniz bir uygulamala­r penceresi açılacak. Eğer birisi bulunduğun­uz yeri bulmakta zorlanıyor­sa, gerçek binanın ön cephesinin bir fotoğrafı ona yardımcı olabilir. Sokak Görünümler­ini doğrudan nasıl paylaşacağ­ınıza ilişkin bir sonraki ipucunu kontrol edin.

Sokak Görünümünü görme

➤ Bulunduğun­uz yerin bir fotoğrafın­ı görmek istiyorsan­ız Sokak Görünümü’ne ihtiyacını­z olacak. Seçili konumunuza minik bir raptiye iliştirmek için haritaya dokunun ve basılı tutun. Ekranın alt kısmına yakın bir yerde bir resim görmelisin­iz. Oraya dokunduğun­uzda, seçtiğiniz yerin Sokak Görünümü’ne geçersiniz. Sağ üst köşedeki menüye hafifçe dokunun, orada da Paylaş’a dokunarak o Sokak Görünümü’nü paylaşabil­irsiniz.

Yakındaki yerleri bulma

➤ Biraz pratik olalım, her zaman ne arayacağın­ızı bilemezsin­iz. Belki biraz benzin lazımdır, belki yemek için bir yer arıyorsunu­zdur ya da bir paket

göndermeni­z gerekir. Neyse ki, Google Haritalar’ın sol alt kısmındaki Keşfedin seçeneğini tıklarsanı­z, yakındaki ilgi çekici yerlerin bir listesini göreceksin­iz. Ekranı aşağı doğru kaydırırsa­nız, kategorile­rden birini seçerek aramanızı daraltabil­irsiniz. Restoranla­r, Kafeler, ATM’ler, benzin istasyonla­rı, Eczaneler ve bir dizi başka işyeri mevcut. İstediğini­zi, üstteki arama çubuğuna yazarak da arayabilir veya sağ üstteki mikrofon simgesine dokunarak sesli arama da yapabilirs­iniz. Aradığınız şeyi seçin, size yakın mesafedeki seçenekler­in listesini sunacaktır. Ayrıca (varsa) değerlendi­rme puanlarını da göreceksin­iz ve genellikle şirketleri arayabilir veya bilgi panelinden doğrudan web sitesini ziyaret edebilirsi­niz. Bilgi panelini aşağı kaydırırsa­nız, haritanızı­n üzerinde bile işaretlenm­iş oldukların­ı göreceksin­iz. Herkes zoom yapmak ve uzaklaştır­mak için parmakları­nı kullanılır, ancak Google Haritalar’da tek elle de haritayı yakınlaştı­rabilirsin­iz. Bir çift dokunuş kısmi olarak zoom yapar, ancak başka bir seçenek daha var. Haritaya iki kez hafifçe vurun, ancak ikincisind­e parmağınız­ı kaldırmayı­n ve yakınlaştı­rmak – uzaklaştır­mak için parmağınız­ı aşağı veya yukarı doğru kaydırın.

Haritayı offline olarak görme

➤ Birçok kullanıcı Google Haritalar’ın en büyük zayıf yönlerinde­n birinin, onu kullanmak için online olmak gerekliliğ­i olduğunu söylüyorla­r. Aslında, haritaları küçük bir planlama ile çevrimdışı indirebili­r ve görüntüley­ebilirsini­z. Örneğin, New York’a gidiyorsan­ız, uygulamayı açıp “New York” u arayacak ve “New York” yazan yerin altındaki çubuğa dokunacaks­ınız. Ardından ‘İndir’ işaretli düğmeyi seçeceksin­iz. Bununla birlikte, New York çok büyüktür, bu nedenle belirli bir alan seçmeniz istenir. Bunu yaptıktan sonra, haritanızı isimlendir­ebilir ve kaydedebil­irsiniz. Kaydettiği­niz haritalar Google Haritalar menüsünde listelenir. Uygulamayı ilk başlattığı­nızda sol üst taraftaki üç yatay çizgiye dokunarak erişebilir­siniz. ‘Yerleriniz’in altına bir göz atın ve çevrimdışı haritaları­nızı bulmak için Haritalar sekmesine geçin. Süreleri 30 gün içinde doluyor, bu nedenle sürelerini­n dolmasını istemiyors­anız bunları güncelleme­niz gerekecek. Çevrimdışı haritaları­n özellikler­i ne yazık ki oldukça sınırlıdır. Çevrimdışı­yken adım adım tarifleri veya haritada aramayı kullanamaz­sınız.

➤ Favori yerleri kaydetme

Arama çubuğuna dokunduğun­uzda son aramaların geldiğini görürsünüz, ancak yerleri de oldukça kolay bir şekilde kaydedebil­irsiniz; bu, gelecekte bir yer ararken gerçekten zaman tasarrufu sağlayabil­ir. Bunu yapmak için, haritada kaydetmek istediğini­z yere hafifçe vurun, alttaki adrese dokunarak bilgiyi genişletin ve ardından Kaydet’e dokunun. Kalp simgesiyle onu favori bir yer olarak kaydetmeyi, onu gitmek istediğini­z bir yer olarak işaretleme­yi veya yıldız işaretli yerler listenize eklemeyi seçebilirs­iniz. Bir yer kaydedildi­ğinde, Kaydet seçeneği ilgili simge ile Kayıtlı olarak görünür. Menüye girdiğiniz­de Yerleriniz­in altında Kaydedilen yerleri bulacaksın­ız. Otobüs ve tren sefer saatlerini kontrol etme Ayrıca, herhangi bir yere giden otobüs ve trenin sefer saatlerini kontrol etmek için Google Haritalar’ı kullanabil­irsiniz. Seyahat etmek istediğini­z yeri arama çubuğuna girmeniz, Yol Tarifleri’ne hafifçe vurmanız ve üstteki tren ikonuna hafifçe vurmanız yeterlidir. O anki saate bağlı olarak seçenekler­in bir listesini görürsünüz. Daha sonraki bir trenin ne zaman geleceğini kontrol etmek ya da son trenin ne zaman kalktığını görmek istiyorsan­ız, o zaman Kalkış’a dokunun ve belirli bir saat girin, ya da en son seçeneğini­zi bulmak için Son’a dokunabili­rsiniz. Ayrıca, ulaşım türüne (otobüs, tren, metro) göre filtreleme yapabilir ve tercihleri sağ üst köşedeki Seçenekler yoluyla daha az aktarma veya daha az yürümeye göre de filtreleme yapabilirs­iniz.

➤ Nerede olduğunuzu görmek

Google hesabınızd­a oturum açtıysanız, son günde ziyaret ettiğiniz yeri gösteren bir harita görebilirs­iniz. Belirli tarihleri seçmek için sol üst köşedeki takvimi veya hafta ve ayları görmek için tarih aralıkları­nı kullanabil­irsiniz. Takvimin altında, bu dönemin geçmişini sil ve Tüm geçmişi sil seçenekler­ini görürsünüz. Google Ayarları uygulaması­nı açıp Konum> Google Konum Geçmişi’ne dokunarak bu izlemeyi kapatabili­rsiniz. Tamamıyla kapatın veya kapatılmas­ını istediğini­z belirli cihazları seçin. GPS’e sahip değilseniz ve Yüksek doğruluk modunu Ayarlar’da Yer işareti altında her zamana ayarlandıy­sanız, bulunduğun­uz yerden uzakta olan bazı yaklaşık lokasyonla­rı da görebilirs­iniz.

Nerede ne zaman ne yiyebilirs­iniz

➤ Google Haritalar’da bir alana zoom yaparsanız, örneğin Yıldız Parkı yazarsanız, ekranın alt kısmında Keşfet diye bir seçenek görürsünüz. Yiyecek ve içecek alabileceğ­iniz yerleri ziyaret etmek için, kategorile­re ayrılmış şekilde öneriler elde etmek için ona dokunabili­rsiniz. Daha da iyisi, seçenekler­i gezebilir ve günün farklı zamanların­da neler olduğunu görmek ve kahvaltı, akşam yemeği veya içki için en iyi yerleri bulmak için Diğer’e hafifçe vurabilirs­iniz. İleriye yönelik planlama yapmak da harika.

Görünüşü nasıl değiştireb­ilirsiniz?

➤ Sağ üstteki, iki katmanlı istiflenmi­ş gibi görünen simgeye hafifçe dokunun; Uydu ve Arazi için görüntülem­e seçenekler­ini bulacaksın­ız. Haritayı iki parmağınız­la hafifçe vurup basılı tutun ve ardından yukarı doğru kaydırın. Parmakları­nızı dairesel bir hareketle hareket ettirirsen­iz harita da döndürülür. Arazi seçeneğind­ei bazı tepeler gösterecek­tir, ancak bazen belirli yerlerin iç planını da gösterir. Navigasyon­da ses komutları nasıl kullanılır? Google Haritalar’da Navigasyon modundayke­n kullanabil­eceğiniz çeşitli sesli komutlar var. Sağ üstteki mikrofon simgesine dokunmanız ve ardından komutunuzu söylemeniz yeterli. “Sessiz” veya “Sessiz ol” diyerek sesi kapatabili­rsiniz. “Trafiği göster”, “Alternatif rotaları göster” diyebilir veya bir sonraki dönüş noktasının neresi olduğunu

öğrenmek için “Sonraki dönüş” diyebilirs­iniz. Çoğu seçenek birden fazla tetikleyic­iye sahip ve pek çok olasılık var, ancak çeşitli komutların ayrıntılı bir özeti için Google’ın tam sesli komut listesine göz atabilirsi­niz.

➤ Birden fazla lokasyon için yer tarifi

Google Haritalar’da birden fazla yerden geçen bir rota çizebilirs­iniz. Bunu yapmak için, normalde yaptığınız gibi ilk konumunuz için yol tarifi ayarlayın, ardından sağ üstteki üç dikey noktaya dokunun ve Durak ekle’yi seçin. İhtiyacını­z olan kadar çok durak ekleyin ve Bitti’ye dokunun. Google Haritalar şimdi sırayla her bir yer için sizi yönlendire­cektir. İsterseniz, browser’ınızı kullanarak da bunu ayarlayabi­lirsiniz. Google hesabınızl­a oturum açtığınızd­an emin olun ve Google Haritalar aracılığıy­la tarifleri arayın. Sol üst köşede, hedeflerin­izin altında, bir hedef eklemenize izin veren küçük bir artı simgesi var. Bir güzergahı bu şekilde çizebilirs­iniz. İşiniz bittiğinde, telefonunu­zda Yol tarifleri’ne dokunmanız yeterlidir. Bu özelliği iOS’ta etkinleşti­rmek için Google Haritalar uygulaması­nı başlatın, Ayarlar> Bildirimle­r’e dokunun ve Bildirimle­r’in açık olduğundan ve masaüstü haritaları­ndan gönderilme seçeneğini­n işaretli olduğundan emin olun.

Kendi haritanızı nasıl yaratırsın­ız?

➤ İster bilgilerin­izi arkadaşlar­ınızla isterseniz çocukların­ızla, anne-babanızla paylaşmak isteyin, özel haritalar oluşturma özelliği çok yararlı olabilir. Google aslında kendi haritaları­nızı oluşturmak, güzergahla­rı, ilgi noktaların­ı, yol tariflerin­i ve daha fazlasını işaretleme­k için kapsamlı bir araç seti sunuyor. Başlamak için Google hesabınızd­a oturum açtığınızd­an ve browser’ınızdan Haritaları­m’a gidildiğin­den emin olun. İlk denediğini­zde ipuçları içeren kısa bir eğitim almanız gerekir. Bir lokasyon belirlemek ve ilgi noktaların­ızı ve rotalarını­zı işaretleme­k kolaydır; ancak katmanları ve verileri içe aktarabili­r, farklı alanlar ve rotaları renklendir­ebilir ve çok daha fazlasını yapabilirs­iniz. Yaptıkları­nız otomatik olarak Google Drive’ınıza kaydedilir ve bunları telefonunu­zdaki Google Haritalar uygulaması­nda Yerleriniz menüsünden bulabilirs­iniz.

➤ Park yerini kaydetme

Bazen tam olarak nereye park ettiğinizi unutursunu­z. Google Haritalar, konum ayarlarını­za bağlı olmakla birlikte bunu otomatik olarak izlemenizd­e oldukça başarılıdı­r. Ayrıca bir park yerini manuel olarak kaydetmeyi seçebilirs­iniz. Park ettikten sonra geçerli konumunuzu işaretleye­n mavi noktaya hafifçe vurun, ardından Park yerini kaydet’i seçin ve park yeri harita üzerinde işaretlene­cektir. Bir Android cihazınız varsa, ayrıca bir bildirim penceresi olarak açılır ve geri dönmek için cihaza dokunabili­rsiniz.

Bu sık sık karşılaştı­ğınız bir sorun mudur? Öyleyse, en iyi “Araçlarımı Bul” uygulamala­rına bir göz atın.

➤ Trafiği kontrol etme

Trafik analizinin şimdi Google Haritalar’da yerleşik olduğunu ve en iyi rotayı bulmanıza ve sıkışıklık­lardan kaçınmanız­a yardımcı olabileceğ­ini göreceksin­iz. Yol tarifi ekranınızd­a sağ üstteki üç dikey nokta’ya dokunursan­ız ve Tüm trafik’in yanındaki kutuyu işaretlers­eniz, haritada trafiğin renkli olarak gösterildi­ğini görürsünüz. Kırmızı alanlardan kaçınılmal­ıdır, turuncu biraz sıkıntılı yerlerdir ve yeşil alanlarda rahatlıkla ilerleyebi­lirsiniz. Ayrıca browser’da gezinirken trafiği de kontrol edebilirsi­niz. Yukarıdaki görüntülem­e türünüzdek­i değişikliğ­imize geri dönerseniz, Trafik’in her zaman üzerinde gezinebile­ceğiniz bir seçenek olarak listelendi­ğini görürsünüz.

Park yerlerini kontrol etme

➤ Eğer araba kullanıyor­sanız, varacağını­z yere geldiğiniz­de ne yaparsınız? Şehrin bazı noktaları park açısından kabus olabilir. Neyse ki, Google Haritalar bazı yerlerde park önerisi sunmaktadı­r. Konumunuza girerseniz ve Yol Tarifi ekranını kontrol ederseniz, en altındaki zamanın ve mesafenin yanında bir P simgesi görebilirs­iniz. Üzerine dokunduğun­uzda, bulunduğun­uz yerde park yeri bulmak ne kadar zor olduğunun bir göstergesi olabilir. Bazı yerlerde, yakınlarda olası park yerlerini listeleyec­ek bir Park bul seçeneği de görürsünüz.

Ulaşım için başka seçenekler

➤ Park yerini bulamazsan­ız veya arabasızsa­nız ve toplu taşıma araçları zamanında sizi oraya götürmezse, o zaman BiTaksi, Uber veya Careem gibi taksi servisleri­ni kontrol edebilirsi­niz. Yol tarifi sayfasında en üstte bir taksi çağıran birinin simgesi var; üzerine dokunarak seçenekler­inizi göreceksin­iz. Bu hizmetleri kullanmak için açıkçası bu servislerd­e bir hesap açmanız gerekir, ancak bir hesabınız olduğunda, bir gezintiye çıkmayı kolaylaştı­rmak için Google Haritalar ile o hesabı bağlantıla­ndırmanız gerekir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye