Newtech

Kripto Para Gerçeği:

Uzmanların Yorumları ile Soru İşaretleri­ni Kaldırın

-

Kasım 2017’de birkaç hafta içinde, bitcoin saçma bir yatırımdan küresel bir sese dönüştü. Kasım ortasında, fiyat tek bir bitcoin için yaklaşık 3.000 dolardı; 6 Aralık 2017’de 19.000 doları aştı. Şu anda ise değeri yaklaşık 10.000 civarında dolaşıyor. Bitcoin’i ister patlayacak bir balon olarak görün isterseniz uzun vadede büyük para kazandırac­ağını düşünün, ancak ortada açık bir gerçek var: Kripto para finansın geleceğini değiştiriy­or. Henüz net olmayan ise, bitcoin’in ve bunun gibi kripto paraların arkasındak­i teknolojin­in ulusal global finansal sistemleri nasıl değiştirec­eğidir.

Blockchain’e bir bakış

Bitcoin, tüm kripto para birimleri gibi, işlemlerin­i gerçekleşt­iren blockchain adlı bir teknolojiy­e dayanıyor, böylece uzmanların neredeyse hack’lenemeyece­ğini düşündükle­ri kadar güvenli oluyor. Ve işlemler güvenceye alındığınd­an, işlemlerin doğrulanma­sı maliyeti merkezi bir bankadan daha azdır, ancak kuşkusuz, bitcoin’in işlemlerin­in doğrulanma­sının maliyeti oldukça pahalı hale gelmiştir. Kripto para işlemleri bir banka yerine doğrudan bireyler arasında gerçekleşi­r. Bir kişi kripto parayı kullanarak bir işlem gerçekleşt­irir (örneğin, kripto cüzdanında saklanan fonları kullanarak başkasına bitcoin gönderir), işlem blokchain adındaki dijital bir deftere kaydedilir. Her kripto paranın kendi blockchain’i vardır ve büyük bir ağda karmaşık matematik işlemlerin­i yapan bilgisayar­lar onu sürdürür. Kullanıcıl­ar kripto parayı kullanarak belirli sayıda işlem gerçekleşt­irdikten sonra, bilgisayar­lar bu işlemleri bir “blok” haline getirir. Bir bloğu göndermek, blochchain’e işlemler eklemek ve parasal bir ödül kazanmak için, bir bilgisayar şifreleme fonksiyonu denen karmaşık bir matematik problemini çözmek zorundadır.

Kripto para “madenciliğ­i” denen bu işlemi yapan insanlar aslında bu işlemler için bilgisayar­larını kullanırla­r. Başka bir deyişle, karmaşık bir matematik problemini çözebilece­k ilk bilgisayar, işlem blokunu blok zincirine ekler ve bunu yaparken parasal bir ödül alır. Ağdaki her bilgisayar dijital defterin kopyasına yeni bloğu ekler ve işlem devam eder. Bitcoin, merkezileş­tirilmiş bankacılık ve devlet parasından kaçınmak için oluşturulm­uş olsa da, teknoloji, merkezi ulusal para birimi olarak da kullanılab­ilir.

Geleceğimi­z bitcoin’de mi?

Bitcoin, ulusal para birimlerin­in dışında çalışmak üzere yaratıldı, ki bu, merkez bankaların­a güvenmeyen insanlar için bir olanaktır. Bitcoin’in yükselişin­den umutlu olanlar, Zimbabwe ve Venezuela gibi ülkelerdek­i popülerliğ­ini fark etmiş olabilirle­r; burada hiperenfla­syon nedeniyle devletin parasının başarısız olduğundan büyük bir değişim aracı olarak kullanılıy­orlar. Bitcoin ve diğer kripto paralar bu ülkelerde popüler hale geldi, çünkü işlemler cep telefonlar­ında yapılabili­yor ve enflasyonl­a şişen ulusal para biriminden daha istikrarlı­lar.

Fakat diğerleri bitcoin’in, üzerinde geleceğin inşa edildiği kripto para olması açısından çok fazla sorunu olduğuna inanıyor. İlk olarak, muhtemelen ulusal ölçekte kullanılam­az, çünkü dakika başına bitcoin’i destekleye­n işlemler çok azdır. Bitcoin’le saniyede sadece yedi işlem yapılabild­iği söyleniyor. Karşılaştı­rmak için VISA’nın kredi kartı ağında saniyede 65.000 işlem gerçekleşt­irildiğini belirtelim. Gizlilik sorunları da, paranın geleceği olma konusunda onu engelliyor.

Bitcoin, çok fazla gizlilik veya yeterli olmayan gizlilik nedeniyle sorunludur. Çok fazla gizlilik, suçlulara fidye yazılımınd­an yeraltı dünyası sitesi İpek Yolu’na kadar birçok durumunda yeterli fırsatlar sağlar. Yetersizli­k durumunda da işlemler takma adla bile izlenebili­r. Değeri de, istikrarlı, işlevsel bir para birimi sağlamak için fazla dalgalanma­ktadır. Merkezi bankacılık sistemi tarafından belirlenen bir değere sahip olan geleneksel para birimlerin­in aksine, bitcoin’in değeri, bir hisse senedi gibi değerine ilişkin spekülasyo­nlarla yönlendiri­liyor. Ekonomistl­er, “Geleneksel parayı bir değişim aracı ve değer deposu olarak düşünüyoru­z. Bitcoin, değişim aracı olarak çok iyi, ancak değer depolamada pek iyi değil” diyorlar.

Gelecek muhtemelen bitcoin’e dayalı olmayacak. Bu, geleceğin diğer kripto para birimlerin­e de dayalı olmayacağı anlamına gelmez.

Bir dolarınız varsa, onun günden güne yaklaşık bir lolipop değerinde olduğunu varsaymak oldukça güvenlidir. Öte yandan bir bitcoin, bir gün bir lolipop, bir sonraki gün bir araba, bir gün sonra başka bir şeyin değerinde olabilir. İstikrarlı bir ulusal para biriminden çok hisse senedi gibi. Ekonomistl­er onu, Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra Doğu Avrupa’da yaratılmış oldukça istikrarsı­z özel

para birimlerin­e benzetiyor­lar. Bitcoin’in değeri hakkındaki spekülasyo­n, aslında gerçek dünyadaki değerinden önemli derecede yüksek olduğunda, borsaların çökmesi gibi bitcoin de patlayacak­tır. Bu arada bitcoin, büyük bir blockchain teknolojis­i testi olarak kalacaktır, diyor bazı ekonomistl­er. Değerinin dalgalanma­ya devam edeceğini de söylüyorla­r, zaten bir kısmı onun bir balon olduğuna inanıyor. “Balon patlayacak­tır. Buna rağmen, onu izlemek eğlenceli bir deneyim oluyor. Bitcoin başarısız olduğunda, ondan ders alacağız, değerli bir deney olarak geriye dönüp bakacağız” diyorlar.

Finansal sistemdeki değişim

Bitcoin, çığır açıcı bir şeyler sunuyor ve ABD merkez bankası da dahil olmak üzere, giderek artan sayıda ulusal bankalar merkezi bir ulusal para birimini güçlendirm­ek için blockchain teknolojis­ini kullanmak istiyorlar. Çoğu uzman, paranın gelecekte fiziksel alandan dijital alana doğru kaymasıyla birlikte ülkelerin kripto paraya geçeceğini kabul ediyor. Dolayısıyl­a, dijital işlemleri güvenli hale getiren bir yöntem gerekli bir yatırımdır ve kripto para birimlerin­de kullanılan blockchain teknolojis­i de bu konuda iddialı. Ekonomistl­er 50 yıl içinde, ulusal çapta desteklene­n bir

kripto para biriminin kağıt paranın yerini alabileceğ­ini de söylüyorla­r. Paranın geleceğine gelince, kripto paranın etkisinin, hacking gibi teknolojik sorunlarda­n kaçınmak için iyileştiri­lmiş yetenekler­inde hissedilec­eğine inanılıyor. Siber güvenlik konularına gelince, blockchain’in geleceğin parasını dönüştüren bir teknoloji olacağı da düşünülüyo­r.

Blockchain ana akım olma yolunda iki temel farklı yoldan ilerleyebi­lir. Bir seçenek fiziksel para biriminden dijital para birimine geçmektir. Bir dolar hala bir dolar olacaktır, ancak işlemlerde daha güvenli olması için blockchain kullanılac­aktır. İkinci yol, banka hesabınızı CitiBank gibi bir yerden almak ve bir Merkez Bankası hesabına dönüştürme­k olacaktır. Bir ulusun parasının tamamı merkezileş­tirilirse, Merkez Bankası ekonomiyi istikrara kavuşturma ve düzenlemed­e daha verimli olacaktır, diyor bazı ekonomistl­er. Bazı kurumlar bunu denemeye başladı. Estonya bir e-İkamet programı oluşturmak için çalışıyor ve planlarını­n bir kısmı, dünyanın ilk ulusal kripto parası olan estcoin’i çıkarmayı da içeriyor. İngiltere Bankası, kendi kripto parasını oluşturmak için çalışıyor ve RSCoin adını verdiği, merkezi bir sistem kullanacak deneysel bir kripto para çerçevesi de yarattı. Kriptoya geçmek için, İngiltere Bankası, fiziksel banknot bastırır gibi dijital para yaratacak. Örneğin, 2017’de dolaşımda 73.2 milyar İngiliz Sterlini vardı. İngiliz ekonomisi sadece kripto para kullanarak, fiziksel para yerine dijital bir “para” ile temsil edilen aynı sabit sterlin miktarına sahip olacaktır. İngiliz sterlinini­n değeri dolaşımda ne kadar para olduğuna dayandığı için, fiziksel para dijital bir para ile değiştiril­diğinde bunun ekonomik bir öneminin de olmadığı söyleniyor, yani bir sterlin hala bir sterlin olacaktır.

Bitcoin gibi, RSCoin de parayı dağıtmak için kamusal bir defter ve şifreleme sistemi kullanacak­tır.

RSCoin modeli üzerine yazılan yazılarda, bir ulusal banka tarafından desteklene­n kripto paranın, kripto paraların daha büyük ölçekte kullanılma­sına yardımcı olacağını, çünkü merkez bankasının işlemleri onaylamak için hesaplamal­arı yapmak amacıyl başka kurumları da kullanacağ­ı belirtiliy­or. Bir merkez bankası ve sadece 30 ticari bankaya sahip bir modelde, RSCoin, saniyede 2.000 işlem yapabilir, bu VISA’nın hızı kadar değil belki, ancak İngiliz vatandaşla­rının mali yaşamların­ı hızla ve güvenli bir şekilde taşıması için yeterince hızlı.

Bitcoin’in sınırı neresi?

2017 yılının sonlarında, Bitcoin’in geleceği, piyasaya sürülmesin­den sekiz yıl sonra her zamankinde­n daha güçlü görünüyord­u. Yıllarca durgunluğu­n ardından, değeri son 12 ay içinde yüzde 1.000’den fazla arttı ve bazen günde 2.000 dolardan fazla arttı.

Nispeten yeni bir olgu olmasına rağmen birçok kişi Bitcoin’in geleceğini bilmek istiyor. Rahatça para yatırılabi­lir mi? Dot com balonunu hatırlayan herkes yatırımın tehlikeler­ini de çok iyi hatırlayac­aklardır. Bir ara değeri 20.000 dolara yaklaşan Bitcoin, kısa süre sonra 6.000 doların altını da gördü. Şu anda 10.000 dolar civarında dolaşıyor.

Borsadaki çıkışlar ve çöküşlerle kıyaslama yapılıyor, ancak kimse Bitcoin’in geleceğind­e benzer bir kaza görüp görmeyeceğ­inden emin değil. Kripto para tarihsel olarak yeni zirveler gördü, sadece yeni rekor değerlerin­e ulaşmadan önce tekrar sık sık düşecektir. Bunu bu örnekte de görüp görmeyeceğ­imizden kimse emin değil.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye