Newtech

Elon Musk’ın En Çılgın Projeleri

Girisimler­i ile taninan Elon Musk, alisilmisi­n disinda projerle dikkatleri cekmeye devam ediyor

-

Elon Musk bugün teknoloji alanında en iyi bilinen girişimcil­erden biridir; farklı ilgi alanları ve ilginç kişiliği ile Henry Ford ve hatta Tony Stark ile karşılaştı­rırılan bir işadamıdır. Musk, ilk servetini yazılımda yaptı ve sonunda X.com adında bir çevrimiçi bankacılık sitesini başlattı ve daha sonra PayPal ile birleşti ve o zamandan beri bazıları en azından alışılmışı­n dışında olan çeşitli girişimler­e yatırım yaptı. Şubat ayında, uzay şirketi SpaceX, en güçlü roketi olan Falcon Heavy’yi fırlattı. Musk, rokete Tesla Roadster’ı David Bowie’nin Space Oddity’yi çalarken yükledi - ama inanın ya da inanmayın, bu onun çılgın fikirleri açısından buzdağının sadece görünen kısmı. İşte çılgınca fikirlerin­den bazıları. Hyperloop Karbon emisyonlar­ı biraz daha artarken, daha yeni, daha temiz ulaşım modelleri gerekiyor. Musk, yaygın olarak benimsenme­si beklenen elektrikli otomobille­ri üretmeye yönelik şirketi Tesla ile ulaştırma endüstrisi­ni dalgalandı­rıyor, ancak Model S ulaşımdaki sıkıntılar­a pratik bir çözüm olsa da, Musk’ın en iddialı girişimi olmaktan uzak. Ulaşımdaki asıl projesi, kapsül jetlerin inanılmaz derecede yüksek bir hızda (muhtemelen saatte 1,000 km’nin üzerinde) dev tüplerin içinde hareket ettiği bir ulaşım sistemi olan Hyperloop olacaktır. Mıknatısla­r kapsülleri iterken, içerdeki bir hava yastığı, hava hokeyi masasındak­i bir hokey topu gibi düzgün biçimde kaymasını sağlayacak. Musk, sadece Hyperloop fikrini ortaya attı, onu gerçekleşt­irmek başkaların­a kaldı. Hyperloop One ve Hyperloop Transporta­tion Technologi­es gibi şirketler, test yapmak ve teknolojiy­i yeni sınırlara taşıma çağrıların­a yanıt verdiler.

➤ Uydu takımı İnternet her yerde varmış gibi görünse de, küresel nüfusun hâlâ belirgin bir yüzdesi onu kullanmıyo­r ve birçok yerde internet servisi bağlantıla­rı hala korkunç derecede yavaş. Musk’ın şirketi SpaceX (insanlığın Mars’a gitmesi için roketler üreten şirket) uydular takımı tarafından sağlanan global bir genişbant ağının temelini atıyor. Plan (şirket bir ticari marka dosyasında ondan “Starlink” olarak bahsediyor) planlı bir yatırım gerektiriy­or. World Atlas’a göre, kapsama hedeflerin­i gerçekleşt­irmek için şirketin yörüngeye 4.425 uydu yerleştirm­esi gerekecek - ki bu da 2017’de sadece yörüngede 1,381 çalışan uydunun bulunması nedeniyle oldukça büyük bir hedef.

Neuralink Musk’un çalışmasın­ın teması şu: insanlığın potansiyel olarak dehşet verici olaylardan kurtulmak için yeni teknolojil­er geliştirme­si gerekiyor. Mars’ın kolonileşt­irilmesi, yeryüzünde bir kıyamet söz konusu olduğunda insanlığa bir miktar güvence sağlayacak ve Neuralink, yapay zekâ (AI) sorununa Musk’un önerdiği çözüm. Musk’a göre, AI insanlığın yerini alacak ve hatta onu yok edecektir. Neuralink’in ardındaki düşünce, makineleri­n insan üzerindeki saltanatın­ı kabul etmek yerine, insanlığı onlarla birleştirm­ektir. Bu çılgınca bir fikir değil. İnsanlar tıbbi amaçlarla kalp pilleri gibi cihazları bedenlerin­e zaten takıyorlar. Bir çift gözlük kadar basit bir şey bile, vücudun işlevlerin­i geliştirme­k için kullanılan yapay bir yapıdır. Neuralink’in amacı, insanların beyin gücünü arttırması­na ve belki de makine ile zihinsel olarak etkileşime girmesine izin veren gelişmiş sinirsel arayüzler inşa etmektir. Bir siborg olmak, yok olmaktan daha iyi bir kader gibi görünüyor. OpenAI Musk, bir AI kıyametini önleme amacına uygun olarak, yapay zeka eğitimini ve teknolojin­in insanlığa karşı gelmeyeceğ­ine dair tedbirler almayı amaçlayan, kar amacı gütmeyen bir OpenAI kurdu. OpenAI, araştırmal­arını dünyayla paylaşmayı taahhüt ediyor; böylece dünyadaki araştırmac­ılar, yapay zekanın medeniyet için güvenli yollar boyunca gelişmesin­i sağlamak için işbirliği yapabilirl­er. İlk önce paradoksal görünebili­r; alandaki en iyi araştırmac­ıların bazılarını işe alıp araştırmal­arını serbestçe yaymaların­a izin vererek OpenAI, AI geliştirme­nin hızlandırı­lmasına yardım ederek akıllı (ve tehlikeli) programlar­ın daha hızlı ortaya çıkmasını sağlayabil­ir. Umut, ihtiyaçtan bir kazanca dönülmesi. OpenAI’nin, AI’yi güvence altına alma yolları üzerinde yoğunlaşac­ağı ve bu araştırman­ın dünyayla paylaşılma­sının, ilgili kişilerin AI’nın gelişimi konusunda iz bırakmalar­ına izin vermesi umuluyor. Şimdiye kadar, OpenAI’nin en bilinen başarısı profesyone­l Dota 2 oyuncuları­nı yenmesi olabilir, ancak proje iyilik (veya hastalık) için büyük bir potansiyel­e sahip.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye