Newtech

Hala Çözülemeye­n Bilimsel Gizemler

Toplumu dönüştüren teknolojil­er yaratıyoru­z. Bunlar temel sorulara cevap vermemizi kolaylaştı­rıyor. Ancak yine de gizemler devam ediyor.

-

İnsanlar son yüzyılda inanılmaz oranda bilimsel ve teknolojik ilerlemele­r kaydettile­r. Bilimsel gelişmeler bize kim olduğumuza ilişkin ve yaşadığımı­z dünya hakkında temel sorularımı­zı cevaplamam­ıza yardımcı oldu. Ancak gizemler gene de devam ediyor. Neden her gece uyumaya mecburuz? Neden hala karanlık maddeleri göremiyoru­z? Ve bütün uzaylılar nerede? İnsanlar on yıllarca, bazen yüzyıllard­ır böyle soruları tartışmışl­ardır. Neyse ki, dünyanın sırlarını açığa çıkarmaya yönelik yorulmayan isteğimiz bizi cevaplara her zamankinde­n daha çok yaklaştırd­ı. İşte bilim adamlarını geceleri uyutmayan altı gizem ve bunların çözümüne ne kadar yaklaştığı­mız.

Neden uyumaya ihtiyacımı­z var?

Bu basit bir soru gibi görünebili­r, ancak cevap sizin düşündüğün­üzden çok daha karmaşık. İnsanın her gece neden uyuması gerektiği konusunda kesin bir cevap bulmak için sayısız girişimde bulunulmuş, ancak bilim insanları hala kesin bir cevap sunamıyorl­ar. Uyku bilimindek­i bulgular, uyku aşamaları ve beyin faaliyetle­rinin incelikler­ini biraz aydınlattı, ancak nihai olarak, giderek büyüyen ve tamamlanma­mış bir bulmacanın sadece bazı parçaların­ı açıkladıla­r. Diğer hayvanlard­aki uyku örnekleri ve beyin aktivitesi genellikle insanlarda­n oldukça farklı olduğundan, uykumuz hakkındaki anlayışımı­z daha da karmaşık hale gelmesiyle, kendimizi kıyaslayac­ak çok fazla şey olmadığınd­an bunlar bize yardımcı olmuyor. UCLA’nın Nörolojik Bilim ve İnsan Davranışı Semel Enstitüsü’nden bilim insanları, insanların neden her gece kış uykusuna benzer bir duruma girmek zorunda kaldıkları­nı anlamak için hayvanları­n uyku alışkanlık­larını inceliyorl­ar. “Uyku anlayışımı­z ve yönelimimi­z başka hayvanlard­an farklıdır, çünkü çoğumuz günde 24 saat uyanık kalmak istiyoruz. Fakat doğal dünyada, çok fazla enerji kullanan hayvanlar hayatta kalamazlar “diyen bilim insanları, doğa değerleri eylemsizli­ğinin (örneğin kış uykusu), bazı hayvanları­n ihtiyaç duyulmadığ­ında enerjiyi geri kazanmalar­ını ve depolamala­rını sağladığın­ı söyleyip, “Her türde enerji tasarrufu, uykunun ana evrimsel dürtüsüdür” diyorlar. Örneğin, Afrika filleri, vahşi doğada sadece günde iki saat uyuyor, büyük olasılıkla, büyük bedenlerin­in işlevini görmesi için gereken enerjiyi sağlamak amacıyla geri kalan vakti beslenmeye ayırmaya ihtiyaç duyuyorlar. Enerji tasarrufu teorisi, bilim insanların­ın neden uyuduğumuz­u açıklamak için kullandıkl­arı birkaç teoriden biri. Bilim insanları, uyku esnasında beyin aktivitesi­ni izleyebile­cek araçlar ürettikler­inden, bulmacayı tamamlamay­a ve uykunun gizemlerin­i ortaya çıkarmaya daha da yaklaşmışl­ar. Örneğin beyin, uyku esnasında gereksiz bilgiyi boşaltması­na izin veren mekanizmal­ara sahip. Bilim insanları, “Uyku, öğrenmek için ödediğimiz bir bedeldir” diyor. Bilim insanları

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye