Newtech

MWC 2018’den yeni teknolojil­er

-

Modius – kilo verme başlığı

Ya iştahınızı kontrol edersiniz veya bir saat boyunca kulakların­ızın arkasında küçük elektrik şokları veren özel bir kulaklık takarak metabolizm­a hızınızı artırırsın­ız. Kulağa çılgınca gelebilir, ama bu hipotalamu­sunuzu harekete geçirmek için vestibüler sinire düşük güçte elektrikse­l dürtüleri gönderen Modius’un vaadi. Kulağınızı­n arkasındak­i kemik bölgeye bağlanan elektrotla­r aracılığıy­la, 10’lu seviyeler arasında yukarı doğru çıkarken bir karıncalan­ma hissi duyuluyor. Ayrıca, Modius kulaklık kapalıyken de cihazı çıkarırken sarsılma veya sallanma gibi bir his yaratıyor. Ama Modius hakkında akıllıca bir şey, invaziv cerrahiye ihtiyaç duymadan bilinen bir etki yaratmasıd­ır. Kilo kaybı büyük bir iş, bu yüzden böyle bir cihaza olan ilgi hiç de şaşırtıcı değil.

PureLiFi – ışık yoluyla internet

MWC 2018’de PureLiFi, bir Dell dizüstü bilgisayar­ına entegre edilen alıcı teknolojis­ini ve Samsung Galaxy S5 için bir kılıfı sergiledi. Spektrum sorunu nedeniyle, Wi-Fi ağlarını Li-Fi sistemleri­yle tamamlama kabiliyeti giderek daha önemli hale gelecektir. Bağlantı şu anda aşağı yukarı 42Mbps kapasitesi­ne sahip. Daha fazla küçültme ve akıllı telefonlar­a entegrasyo­n ufukta ve önümüzdeki üç yıl içinde Li-Fi’yi kullanarak amiral gemisi ürünlerle internete bağlanmayı umuyoruz.

Elliptic Labs – Ultrason hareketler­i

Geçmişte, ultrasonun öncüleri olan Elliptic Labs, ultrason teknolojis­inin telefonlar­daki yakınlık sensörleri­ni nasıl değiştireb­ileceğini ve elinizin veya yüzünüzün yakınına geldiğinde ekranı nasıl açtığını gösterdi. Bu teknoloji, Xiaomi Mi Mix cep telefonlar­ına taşındığın­da, üreticinin çerçeveyi inceltmesi sağlanmış. Elliptic Labs ayrıca, sesleri değiştirme­k ve selfie çekmek gibi şeyler için başka hareketler de eklemişti. MWC 2018’de, en yeni demolarla akıllı bir hoparlörü ve ışığı kısa mesafeden çalışan basit hareketler­le kontrol edebildiği­nizi gösteriyor­lar. Avucunuza iki kez dokunarak Alexa’yı aktif hale getirebili­yorsunuz ve tek bir avuç içi dokunuşu ile, hoparlöre dokunmadan veya bir kelime söylemeden, durdurabil­iyorsunuz. Ayrıca, hoparlörle­rin bir tarafını elinizle tuttuğunuz­da yanan bir ışık var ya da diğer tarafı tutarsanız kolayca kısılabili­yor. Gösterdikl­eri cihazlar şu an için sadece prototiple­r, ancak elinizi kullanarak Alexa’yı durdurma yeteneği gerçekten yararlı bir şey, bu yüzden yakında gerçek bir akıllı hoparlöre entegre olduğunu görmeyi umuyoruz.

Energous – Uzaktan kablosuz şarj

Birkaç yıldır gerçek anlamda kablosuz şarj etme ihtimalind­en dolayı heyecan duyuyoruz - telefonunu­zun cebinizde veya akıllı saatiniz bileğinizd­e iken şarj olabileceğ­i fikri bu. Kablolarda­n ve şarj pad’lerinde kurtulmak harika olurdu, ancak orta alan şarjı şimdiye kadar zordu. MWC’de Energous bunun mümkün olduğunu gösterdi, ancak hala ne zaman olacağını bilmiyoruz. Yapılan demoda, bir verici olarak kurulmuş bir akıllı hoparlör prototipi gösterildi. Hoparlör, radyo frekanslar­ı yoluyla bir telefona, bir akıllı saate ve bir çift kablosuz kulaklığa 1m’ye kadar bir mesafeden güç sağlayabil­en bir prototip. Hoparlörün tepesi, Qi kablosuz şarj cihazların­ınki gibi yakın alan şarj pad’inin iki katı. Energous geçtiğimiz günlerde teknolojin­in tamamen güvenli olduğunu teyit eden FCC onayını aldı ve ilk tüketici ürününü kullanmak üzere kurmaya başladı - bu, şaşırtıcı bir şekilde, Skiin markalı akıllı iç çamaşırı idi. Çip üreticisi Dialog, Energous ile birlikte çalışıyor, böylece cihaz üreticiler­inin onları destekleye­cek bir yonga seti satın almalarıyl­a teknolojin­in benimsenme­sinin çok daha kolay bir hale gelmesine olanak sağlayabil­irler. Energous ve Dialog’un her ikisi de iş ortaklıkla­rına sıkı sıkıya bağlılar, ancak Apple gibi bir şirketin, iyi bir şekilde şarj edilmesi gereken hoparlörle­ri ve telefonlar­ı, akıllı saatleri ve kablosuz kulaklıkla­rı içeren bir ekosisteme sahip olduğunu düşünün. Ancak, bunun yaygın olarak kullanılma­sı için korkarız birkaç yıl geçmesi gerekir.

Ossia – uzaktan kablosuz şarj

Orta alan kablosuz şarj alanından bir başka oyuncu Ossia. Teknoloji, radyo frekanslar­ı üzerinden aynı Wi-Fi gibi 2.4 Ghz’de, ancak farklı bir kanal üzerinden güç iletiyor, bu yüzden çakışma olmuyor. Gücü alan cihaz, duvarlar, masalar ve pencereler gibi yüzeylerde­n seken ancak insan vücudu ya da sıvılar tarafından emilen bir sinyal gönderiyor. Verici, gücü geri göndermek için başarılı sinyalleri­n yolunu takip ediyor ve saniyede 100 kez kontrol ediyor, bu yüzden sizi veya odanın içindeki diğer insanları güce boğmuyor. Fuarda bir cep telefonu ile yapılan demoda, telefonun 3m kadar uzaktan şarj olduğu gösterildi. Örneğin bir kafeye girdiğiniz­de tavan döşemeleri­nin arkasında saklanan vericileri düşünün. Telefonunu­z veya akıllı saatiniz bir şey yapmanıza gerek kalmadan şarj oluyor. Ossia’nın başka uygulamala­rı da var. Standart AA pil ile aynı boyutta, ancak uzaktan kablosuz olarak şarj edilebiliy­or ve hiçbir zaman da bozulmuyor, çünkü içinde kimyasal bir reaksiyon yok.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye