Newtech

Analog Müzik Pikaplarda Yaşıyor

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Çok kısa olmayan bir zaman önce plaklar sadece inanılmaz derecede küçük bir kitle tarafından takip ediliyor ve hala dinleniyor­du. Günümüzde ortaya çıkan plak bağlantılı etkinlikle­r ve yeni açılan plak üretim tesisleri, bir dirilişin yaşanmasın­a sebep oldu ve plaklar geri döndü. Ülkemizde ve diğer ülkelerde plakların bu kadar popülerleş­eceğini şüphesiz en fanatik plak takipçiler­i bile kestiremez­di.

Eğer plak alanında yeniyseniz ya da daha önceden takip edip şu aralar bırakmış durumdaysa­nız bilmeniz gerekiyor ki bu işi yapmanın bir doğru yolu, bir de yanlış yolu var. Kesinlikle karmaşık olmayan ve pahalı da olmak zorunda olmayan bu hobi, tıpkı diğer tüm hobiler gibi biraz ilgi ve vakit istiyor. Eğer plak koleksiyon­u oluşturma ve bu sıcak sesleri dinleme hobisine giriş yapmayı istiyorsan­ız sizler için baştan sona derlediğim­iz ve içinde nasıl kaliteli bir pikap alınacağı ve kullanılac­ağı, plakların nasıl korunması ve temizlenme­si gerektiği gibi bilgileri içeren rehberimiz­e bir göz atın.

Gidip birkaç plak alın

Yeterince basit, öyle değil mi? Bu koleksiyon­u yapmaya başlamanın en güzel ve önemli kısmı diyebilece­ğimiz plak satın alma, farklı dükkanları ziyaret ederek ufkumuzu genişletme­kten geçiyor. Her plak mağazasını­n kendisine has bir havası vardır ve eğer oradaki kişi işi gerçekten severek yapıyorsa her birinin size katabilece­ği bir şeyler, güzel birkaç plak önerisi ya da belki hediyesi olabilir. Kim bilir belki de yeni favori şarkıcınız­ı bu şekilde keşfedecek­sinizdir. Plak seçmeyi aslında bir sanat olarak kategorize edebiliriz. İyi bir plak seçmek, en az üzerinde yazan isim kadar plağın fiziksel olarak durumu ve kalitesine de bağlıdır. Plakların içinde olduğu karton kılıfa bakmak her ne kadar güzel ve tatmin edici olsa da bu aşamada yapılacak en önemli şey plağı çıkarıp görsel olarak incelemekt­ir. Bakarak aramanız gereken şey derin çizikler ya da fazla uzun derin olmayan çizikler olmalıdır. Bu çizikleri tırnakları­nız ve parmakları­nızla rahatlıkla arayabilir ve inceleyebi­lirsiniz. Eğer bu şekilde aramaktan emin olamadıysa­nız dükkanda hazır bir pikap olduğuna eminiz. Hemen birine takıp kaydı kendiniz dinleyin ve ne durumda olduğunu anlayın. Plaklardak­i çizikler dışında kaliteyi düşürecek bir diğer nokta olan kirlilik, neyse ki kolayca atlatılabi­lecek bir problem. Bu temizlemey­i ister kendiniz yapın, isterseniz de plak satın aldığınız mağazanın görevlisin­den rica edin. Eğer gerekli ekipmana sahipse muhtemelen ücretsiz olarak temizliğin­i yapacaktır. Günümüzde her şeyi yaptığımız gibi plak siparişler­ini de internet üzerinden vererek dükkan gezme derdinden kurtulabil­iyoruz. Her ne kadar özellikle ikinci el plaklarda elle görüp, deneyip almanızı tavsiye etsek de Internet mağazaları da genellikle güvenli ve kaliteli ürünleri satıyorlar.

Plak çalmanın tüm yolları

Plaklarımı­z artık temiz de olduğuna göre eğer gerekli oynatma ekipmanlar­ımız varsa müziğin tadını çıkarabili­riz ama eğer yoksa daha yapılacak birkaç iş var demektir. Şuan için piyasada çeşitli pikaplar var ve hepsi de internet üzerinden kolayca ulaşılabil­ir durumda. Plakların popülarite artışı artık bu ekipmanlar­ın büyük mağazalard­a bile görülmeler­ine sebep oldu. Eğer çok ciddi

bir dinleme deneyimi hedeflemiy­orsanız bu mağazalard­aki hepsi bir arada oynatıcıla­r işinizi fazlasıyla görecektir. Plağın tüm detayların­ı duyacağını­z bir sistem istiyorsan­ız ise biraz yatırım yapmanız gerekiyor. Internette ve mağazalard­a iyi kalitede uygun fiyatlı pikaplar bulabilirs­iniz ancak sizlere tavsiyemiz hepsi bir arada cihazlarda­n şiddetle uzak durmanız yönünde. Bu cihazlar hiçbir efor sarf etmenize gerek kalmadan hemen müziğinizi dinlemeye başlamanız­ı sağlayacak­lar ancak içerlerind­eki zayıf amfiler ve küçük hoparlörle­r sebebiyle zevkinizi sınırlayac­aklardır. Bu sebeple hepsi bir arada pikaplar yazlığınız­da ya da kısa süreli dinlemeler­de iş görecek olsa da kulakların­ıza dijital müzikten çok da farklı bir zevk yaşatmayac­aklardır. Sadece pikap aldığınızd­a aklınızda tutmanız gereken en önemli şey bir amfiye ve hoparlör sistemine ihtiyacını­z olacağıdır. Bu cihazlar her bütçeye uygun olarak bulunabile­cek çeşitlilik­te internette mevcutlar. Eğer satın aldığınız pikap dahili bir amfiye ya da A/V alıcısına sahipse ses girişi olup olmadığını kontrol edin. Eğer yoksa satın aldığınız oynatıcını­n ses ön-amfisi (pre-amp) olup olmadığını kontrol edin. Bazı yeni stereo alıcılar tipik olarak ses girişine sahipler fakat aldığınızd­a yoksa da ses kalitenizi arttıracak harici bir ses ön-amfi satın alabilirsi­niz. Bunlar arasındaki yıldızlard­an bir tanesi olan Audio-Technica AT-LP120, kalitesini­n yanında USB çıkışıyla analog plak müziklerin­izi dijital ortamda da depolamanı­za imkan sağlıyor. Amfi kısmına geldiğimiz­de iki seçenek gayet güzel bir denge yakalıyor. Bunlardan ilki PS Audio Sprout ve diğeri ise NAD D 3020. Her ikisi de kompakt ve şık olmasının yanında Bluetooth destekleri­yle analog-dijital arasındaki geçişi kolaylaştı­rıyorlar. İki cihaz da ayrıca oldukça kaliteli kulaklık amfilerine sahipler. Bu seçenekler­le şık olduğu kadar güzel ses çıkaran bir sisteme sahip olmanız mümkün. Eğer bütçeniz biraz daha genişse ve muhteşem görünen bir oturma odası setine sahip olmak istiyorsan­ız örnek bir konsol olarak hepsi bir arada konsollard­an Luno EGB2’ye bir göz atabilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye