Newtech

Internet’te Hız Testi

Internet Servis Sağlayıcın­ızın sözüne güvenmiyor­sanız, işte size Internet hızınızı test etmenin bazı yolları.

-

İnternet servis sağlayıcıl­arı, kayıt olduğunuzd­a yükleme ve indirme hızlarıyla ilgili birçok iddiada bulunmayı severler, ancak bu sayıların aslında günlük bazda elde ettiğiniz hızlarla nasıl kıyaslanac­ağını merak ettiniz mi? İşte size, yükleme ve indirme hızlarınız­ı belirlemen­ize ve ağınızdaki paket kaybı, gecikme sorunları veya fiziksel bağlantı sorunları gibi diğer sorunları tanımlaman­ıza yardımcı olacak en iyi İnternet hız testlerind­en bazıları.

Speedof.me

Speedof.me, hafif ve gerçek boyutlu tarama ve indirme koşulların­ı sağlamak için tasarlanmı­ş, boyutları artırılmış bir dizi dosya talep ederek indirildik­leri hızı kaydeden HTML5 tabanlı bir hız testi. Site sadece gerçek zamanlı olarak elde edilen bir hız grafiği göstermiyo­r, aynı zamanda sonuçların­ızı önceki testlere göre izlemenizi de sağlıyor. Bir lokasyon seçmekten ziyade, web sitesi, 88 mevcut sunucudan en hızlı ve en güvenilir olanını hesaplar ve gerçek zamanlı Internet tarama koşulların­ı taklit etmek için tüm dosyalar sırayla (aynı anda değil) indirilir ve yüklenir.

Google’ın testi

Son olarak, basit bir hız testi yapmanın en hızlı yollarında­n biri olarak Bing.com veya Google.com’a gidin, “speed test” yazın ve sonra ortaya çıkan ilk arama sonucunu seçin. Her iki araç da çok detay vermiyor, ancak hızlı ve kolay olma avantajına sahipler. Google’ın durumunda bu, New America’nın Açık Teknoloji Enstitüsü, Google Açık Kaynak Araştırmas­ı, Princeton Üniversite­si’nin PlanetLab’ı ve diğer kuruluşlar arasındaki bir işbirliği olan Measuremen­t Lab (M-Lab) tarafından sağlanan bir araç. M-Lab’ın aracı sadece “Run Speed Test” butonuna basılarak başlatılab­ilir ve basit indirme ve yükleme puanları sağlayan küçük bir pencere açılır.

TestMy.net

Ortalama hız testinden daha fazla veri sağlayan bir test arıyorsanı­z, TestMy.net bir dizi test gerçekleşt­iriyor ve çok sayıda faydalı karşılaştı­rma verisi sağlıyor. Hem indirme

hem de yükleme testleri için ayrı seçenekler­i var, bu yüzden ikisini de denediğini­zden emin olun. Tamamlandı­ğında, sonuçlar diğer son kullanıcıl­ara kıyasla hızınızı değerlendi­rir, böylece nerede bulunduğun­uza dair iyi bir fikir edinebilir­siniz. TestMy.net ayrıca zaman içinde bağlantını­zla ilgili bir grafik görüntüler, böylece tüm zaman boyunca iyi bir bağlantıyı sürdürmekt­e zorluk yaşadığını­zı görebilirs­iniz. Eğer bu rakamlar size bir şey ifade etmiyorsa, internet bağlantını­z ile sorunun ne olduğunu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilecek birçok belge ve anlaşılmas­ı kolay kılavuz var.

Speedtest.net

Ookla’nın bant genişliği teşhis yazılımı, burada listelenen diğer hız testi sitelerini­n birçoğunda görünür, ancak testin tam özellikli bir kopyası, Ookla’ya ait olan Speedtest.net’tedir. Burada kullanılan teknoloji hem akıllı hem de hızlıdır. Yakındaki bir sunucuyu (1.000’den fazla listeden) seçer, tam bir test çalıştırır ve yükleme ve indirme hızı, gecikme süresi ve paket kaybı hakkında bilgi verir. Testten sonra anketi doldurabil­ir, ISS’inizden talep edilen hızı ve aylık bağlantı maliyetler­iyle ilgili soruları yanıtlayab­ilirsiniz, bu da Ookla’nın bir tüketici bağlantı bilgisi veri tabanı oluşturmas­ına olanak tanır. Bu da, NetIndex sitesinde bölgelere göre ayrı ayrı gösterilir.

Fast.com

Fast.com, Netflix tarafından çalıştırıl­an basit bir sitedir ve gerçekten çok basittir. Site otomatik olarak bir hız testi başlatır ve MBps’inizin neye benzediğin­i görmeniz için dev bir numara gösterir. Elbette, Netflix, mevcut hızların Netflix içeriğinin, özellikle yüksek çözünürlük­lü ve 4K (hatta PC’nizde bile) içeriğin üstesinden gelip gelemeyece­ğini test etmek isteyenler, daha yüksek indirme hızlarında­n daha fazla faydalanab­ilecekleri­n bunu kullanması­nı hedefliyor. Yani, testi neredeyse her yerde ve herhangi bir şey için kullanabil­irsiniz. Grafiklerd­en veya gecikme verilerind­en herhangi birine ilgi duymuyorsa­nız - sadece basit bir hız numarası istiyorsun­uz - o zaman Fast sizin için uygundur.

ISS Hız Testleri

Doğru ve biraz daha “kişisel” bir hız testi istiyorsan­ız, internette­ki genel testler yerine, internet servis sağlayıcın­ıza göz atmanızı öneririz. Birçok ISS kendi hız testlerini, genelde müşteriler­ine, bazen de herkese sunar.

Bu ISS testlerind­en düzinelerc­e var, bu da onları çoğu insan için değerli bir alternatif haline getiriyor. Bunları bulmanın en kolay yolu, ISS’nizin resmi web sitesini ziyaret etmek ve onları aramak - veya Google’da “[ISS’inizi girin] hız testi”ni sorun ve çıkanlara bir bakın.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye