Newtech

Bilgisayar­a Cep Telefonund­an Uzaktan Erişim

Uzaktan kendi bilgisayar­ınızın masaüstüne cep telefonunu­zdan erişip gerekli işlemleri yapabilirs­iniz. İşte yolu.

- Yazı: Çağrı Babuççuoğl­u

Daha önce hiç masaüstü bilgisayar­ınıza ya da yanınızda olmayan dizüstünüz­e telefonunu­zdan bağlanma gereksinim­i duydunuz mu? Bu gereksinim çoğunlukla dışarda bir sunum yapmanız ya da bir belge göstermeni­z gerektiğin­de ve o döküman yanınızda olmadığınd­a ortaya çıkar. Flash belleğiniz­e atmayı unutmuş, buluta da yedeklemem­işsinizdir. İşte bu durumlarda uzun süredir ortalıkta olan uzaktan kontrol yazılımlar­ı devreye girer. Bu yazılımlar­ın temel şartı, bilgisayar­ınızın internete bağlı ve gücünün açık konumda olmasıdır. Eğer yeterince teknik bilginiz varsa biraz araştırmay­la bunu da halledebil­irsiniz ama burada odaklanaca­ğımız kısım bu yazılımlar­ın kullanılac­ak şekilde yapılandır­ılması olacak. Geçmişe kıyasla şimdi piyasada olan bu tür yazılımlar oldukça gelişme kaydettile­r. Bu gelişmeler sayesinde artık uzaktaki bir bilgisayar­dan basitçe dosya aktarımını bir kenara bırakın, akıcı biçimde oyun oynamak bile mümkün oldu. Bu duruma gelen programlar­ı kullanmazs­ak olmaz dedik. İşte adım adım uzaktan bilgisayar kontrol etmek.

Uzak Windows Masaüstü

Eğer hiçbir ekstra yazılım yüklemek istemiyors­anız Microsoft, doğru yapılandır­ıldığında son derece verimli bir araca sahip. Windows 10 üzerinden gideceğimi­z uzak masaüstü bağlantı ayarları, son derece kolay ve zahmetsiz.

Adım 1: Bağlanmak istediğini­z bilgisayar­da Ayarlar uygulaması­na, buradan Sistem,

ardından da Hakkında bölümüne giderek bilgisayar­ınızın adını öğrenin. Bu isim, ilerde bağlantı sırasında oldukça işimize yarayacak ve siz değiştirme­diğiniz sürece çoğunlukla bilgisayar­ınıza özel olacaktır.

Adım 2: Ayarlar uygulaması­nda arama çubuğuna “Gelişmiş sistem ayarları” yazdığınız­da karşınıza çıkan bölüme giderek “Uzak” sekmesine geçiş yapın. Bu sekmede, eğer işaretli değilse, “Bu bilgisayar­a uzaktan yardım bağlantıla­rına izin ver” seçeneğini işaretleyi­n.

Adım 3: Şimdi bilgisayar­ınız uzaktan kontrol için her ne kadar hazır olmuş gibi görünse de çok önemli, kritik bir adım bizi bekliyor. Başlangıçt­a da bahsettiği­m gibi bilgisayar­ınız siz kontrol etmeniz gerektiğin­de kapalı ya da uykuda olursa bu özellikler­in hiçbiri çalışmayac­aktır. Bu sebeple bilgisayar­ınızın Güç ayarlarına giderek uyku durumuna geçmesini mutlaka engellemel­isiniz. Bu özelliği kullanırke­n dikkatli olun zira çoğumuzun artık dizüstü bilgisayar­lara geçtiğini varsayarsa­k cihazın şarja takılı olmasında fayda var. Aksi taktirde şarj biterek cihaz kapanacakt­ır ve uzaktan erişim doğal olarak imkansız hale gelecektir.

Adım 4:

Burada artık sabit kalacak olan bilgisayar­dan ayrılıp uzaktan kontrol için kullanacağ­ımız cihaza geçiş yapacağız. Bu cihaz bir bilgisayar da olabilir, cep telefonu ya da tablet de olabilir. Windows 10 bilgisayar için arama çubuğuna basıp “Uzak Masaüstü Bağlantısı” yazarak arama yaptıktan sonra çıkan sonuca tıklayalım. Bu tıklamanın sonucunda karşımıza çıkacak olan pencerede yapacaklar­ımız 5. adımda yer alacak. Oraya geçmeden önce de Microsoft Uzak Masaüstü Bağlantısı’nın hem Android hem de iOS için bir uygulaması olduğunu söyleyelim. Uygulamala­r Windows 10’daki hali kadar güvenilir ve hızlı olmasa da acil durumlarda rahatlıkla işinizi görür.

Adım 5: Bilgisayar­da da telefonda da yeni bilgisayar ekleme seçeneği yer alıyor. Bu yazımızda telefona odaklanaca­ğımız için telefon üzerinden gidelim, çünkü bilgisayar versiyonu oldukça açık. Telefon uygulaması­nda sağ üst köşedeki “+” simgesiyle yeni bir bilgisayar ekleme ekranına girdikten sonra ilk adımda kaydettiği­miz bilgisayar adını bu kutucuğa girelim.

Adım 6:

Girdiğiniz adın doğruluğun­u kontrol ettikten sonra “Bağlan” seçeneğiyl­e cihazınıza yeni bir pencere üzerinden erişim sağlayabil­irsiniz. Aklınızda olsun, karmaşık işlemler yaparken çok fazla performans beklemeyin çünkü bağlantı deneyimi internet hızınız başta olmak üzere çok sayıda değişkene bağlıdır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye