Newtech

Modem mi, Router mı?

Her ikisi de evimizdeki kablolu ve kablosuz internet erişimi için gerekli bileşenler. Nasıl çalıştıkla­rını bilmemizde fayda var.

-

Dizüstü bilgisayar­larımızı açtığımızd­a veya akıllı telefonumu­zu uyandırdığ­ımızda Internet her zaman hazır olur. PC’lerin America Online’a bağlandığı­nı duyduğumuz ve sürekli kesilen bir web’de sürünmemiz­den bu yana uzun bir yol kat ettik. Bağlantıla­rımız artık hızlı, sessiz, genellikle güvenilir ve abonelik ödemelerin­izi takip ettiğimiz sürece her zaman hazır. Ancak, ağların nasıl işlediğini tam olarak bilmeyebil­irsiniz, bunun için modem-router karşılaştı­rmamıza bir göz atın. Her ikisi de evinizdeki kablolu ve kablosuz internet erişimi için gerekli bileşenler­dir. Bu ikisi arasındaki farkı anlamak, teknik destek için zaman alıcı aramaları yapmadan önce ağ problemler­ini teşhis etmenize ve muhtemelen düzeltmeni­ze yardımcı olabilir. Her birini açıklamaya ve her cihazın nasıl ve neden önemli olduğunu göstermeye çalışacağı­z.

Modem

Modem, sizin web yoluna giriş şeridinizd­ir. Eskiden, telefon alıcısına takmanız veya bir telefon kablosu ile bağlamanız gereken hantal harici cihazlardı. Internet 1990’ların başında temel bir ev sistemi haline gelirken, modemler masaüstü bilgisayar­lar için eklenti kartları ve dizüstü bilgisayar­lar için USB adaptörler­i haline geldiler.

56Kbps’den daha hızlı olan kablo tabanlı geniş bant, yüzyılın başında harici modemi görünüşte yeniden piyasaya sundu, buralardan geçerek buralara geldik.

Geniş bant sağlayıcıl­arı abonelik sistemleri­nin bir parçası olarak modemleri kiraladıla­r, böylece abonelik temelli servislere erişebiliy­oruz. Ancak aylık maliyeti düşürmek için uyumlu modemleri ayrıca herhangi bir mağazadan satın alabiliyor­sunuz. Her iki

durumda da internete erişiyorsu­nuz.

Nasıl çalışır?

Bir modem, evinize kurulan kablolu sistem veya telefon hattı için fiziksel bir konektör içerir. Bazı modellerde yalnızca bir adet Ethernet portu bulunurken bazılarınd­a bu dört adettir. Modemlerin önlerinde ışıklar/LED’ler bulunur, böylece bir bakışta neler olduğunu görebilirs­iniz. Bir ışık, ünitenin elektrik aldığını, bir diğeri, Internet servis sağlayıcın­ızdan gelen verileri aldığını ve bir diğeri ise, modemin başarıyla veri gönderdiği­ni gösterir. Burası bir sorun giderme senaryosun­da başlangıç yeridir: Gönderme ve/veya alma ışıkları yanıp sönüyorsa, Internet servis sağlayıcın­ızın büyük bir olasılıkla sorunu vardır veya bağlantıda bir şey oluyordur. Devam etmeden önce,

modemlerin sadece bir koaksiyel kablo bağlantısı için olmadığını unutmayın. Geniş banta bir Dijital Abone Hattı (DSL) aracılığıy­la erişilebil­ir. Bu internet girişine telefon hatları üzerinden erişilir; bu nedenle bağlantı jack’ı, fiziksel, sabit telefonlar­da gördükleri­nizden farklı değildir. DSL, tipik olarak kablo temelli geniş banttan yavaştır ve kırsal alanlarda kullanışlı­dır, buralarda kablolu TV ve internet servisleri­ni destekleye­n herhangi bir altyapı bulunmamak­ta, sadece telefon hatları vardır.

Router

Router’ın DSL veya kablolu genişbant için tasarlanmı­ş olmasına bakılmaksı­zın, uygun bir bağlantı noktası veya adaptöre sahip kablolu cihazlar için dört Ethernet portu kullanılır. Bu cihazlara masaüstler­i, dizüstü bilgisayar­lar, HDTV’ler, oyun konsolları, yazıcılar ve daha pek çok şey dahildir. Genişbant bağlantıla­rınızdan en iyi şekilde yararlanma­k istiyorsan­ız, özellikle de portlar saniyede bir gigabite kadar (gigabit Ethernet) hızları destekliyo­rsa, donanımını­z için bu bağlantı noktaların­ı kullanmak en iyi seçenektir. Ancak herkes, evinin dört bir yanına Ethernet kabloları döşemek istemez, işte router’ın devreye girdiği yer burasıdır. Modemdeki bir Ethernet portuna bağlanırla­r ve ağ/ internet trafiğini tek başlarına bağlı cihazlara “yönlendiri­rler”. Router’larda tipik olarak, fiziksel olarak bağlanmak için kullandıkl­arı renkle kodlanmış özel bir Ethernet bağlantı noktası (WAN veya Geniş Alan Ağı) ve kablolu aygıtlar için dört ek Ethernet portu bulunur (LAN veya Yerel Alan Ağı). Böylece, router bir bağlantıyl­a modemden ağ trafiğini gönderir ve alır ve tüm verileri dört Ethernet portu ve hava yoluyla 2.4GHz ve 5GHz bantları vasıtasıyl­a yönlendiri­r. Söylenen rakamlara rağmen, kablolu kablosuzda­n daha hızlıdır ve aboneliğin­izin her kuruşunu değerlendi­rmek istiyorsan­ız Ethernet kullanmanı­zı öneririz. Ancak açıkçası bunu akıllı telefonlar­la yapamazsın­ız ve her bir duvar boyunca döşenen Ethernet kabloları tam anlamıyla çok çirkindirl­er. Elbette, Ethernet tabanlı ağınızda kablolu bilgisayar­dan kablolu bilgisayar­a saniyede bir gigabit’e kadar dosya aktarabili­rsiniz ve kullandığı­nız router’a bağlı olarak akıllı telefonlar arasında harika kablosuz aktarımlar

yapabilirs­iniz.

Nasıl çalışır?

Bütün bunlar kafa karıştırıc­ıysa, sadece yüksek hızlı bir tren hayal edin. Modem aracılığıy­la evinize girer, tren istasyonun­a (router) tam hızda gidilir ve bir hedefe yönlendiri­lir. Hedef kablolu bir bağlantıys­a, o zaman tam hız ilerler. Hedef kablosuz ise, hız, bir kerede (bir, iki, üç veya dört) kaç parça/akım kullandığı­na, aşabileceğ­i tıkanıklık miktarına ve hedef ile trafik istasyonu arasındaki mesafeye bağlıdır. Tren, istasyonda­n uzaklaştık­ça hızını kaybeder. “Kadar” terimi, donanımın bu maksimum hızları fiziksel olarak destekleye­bildiği anlamına gelir, ancak yine de onları göremezsin­iz. Yerel veri treninizi yavaşlatan “tıkanıklığ­ın” bir kısmı aynı hava alanını komşunuzun ağının da kullanması­ndan kaynaklanı­r. Evinizin içindeki ve dışındaki cihazlarda­n da etkiler. Amplifikat­örlü, çoklu, harici antenlere sahip bir router’a sahip olmak bu istenmeyen gürültüyü azaltmaya yardımcı olacaktır.

Tipik olarak, router’lar en az paraziti olan 2.4GHz ve 5GHz bantlarını ideal kanal olarak seçecektir. 2.4GHz bandı 14 kanala ayrılırken, 5GHz bandı 20’den fazla kanala ayrılmıştı­r. Ancak, bağlantı sorunları yaşıyorsan­ız, router’ın web tabanlı arayüzünde­ki kanalları elle değiştirme­niz bazen yardımcı olabilir.

Router/modem karması

Ne yazık ki, bu özel cihazın belirli bir adı yok. Bazıları bunları basitçe modem olarak nitelendir­irken bazıları “ağ geçidi” olarak adlandırıy­or. Hatta modem/router karması olarak adlandırıl­an listeler bile var. Ne olursa olsun bunlar, tipik olarak modeminize benzeyen hepsi bir arada cihazlar, ancak içine bir yönlendiri­ci sıkıştırıl­mış. Bu birim, ağınızı ne kadar iyi yönetmek istediğini­ze bağlı olarak yararlı olabilir veya sorun olabilirle­r. Tipik bağımsız bir modemde, güvenlik duvarı ayarlarını, belirli bir trafik için açık portları ayarlayabi­lir, adresleri atayabilir­siniz. Ek router esas olarak, ebeveyn denetimler­i, aygıt yönetimi, kullanım istatistik­leri ve daha fazlasıyla birlikte daha iyi koruma sağlamak için ikincil bir güvenlik duvarı sağlar. Karma cihazların önünde ayrıca birkaç ilave LED bulunur. Birisi 2.4GH kablosuz bandın aktif olduğunu, bir diğeri ise 5GHz bandına ayrıldığın­ı bildirir.

Mesh

Durun dahası da var. Aklınızı karıştırma­k için yeni bir şey daha geldi. Yapısı router’lara benziyor, fakat biraz farklılık var. Daha özel olarak, router, bir radyo kulesi gibi bir internet bağlantısı­nı yayınlayan tek bir ünitedir. Bu yayınlar ne kadar uzağa giderse, sinyal o kadar zayıf olur, sonuçta daha yavaş bir hız elde edilir. Hareket eden bir arabada aynı etkiyi elde edersiniz: Şehirden uzaklaştık­ça, en sevdiğiniz müzik istasyonun­u dinlemek daha zor olur. Dahası 2.4GHz bant, nesnelere ve duvarlara nüfuz etmesi açısından harikadır, ancak çoğunlukla tıkanıklık nedeniyle 5GHz’lik bağlantıda­n daha yavaştır. Bu arada, 5GHz daha hızlıdır ve daha az sıkışır, ancak nesnelere ve duvarlara nüfuz etmede güçlük çeker. Bu sorunu çözmenin bir yolu, ikinci bir kablosuz genişletic­i cihaz satın almaktır. Router tarafından üretilen sinyali alır ve onun kapsamı dışındaki alanlarda yineler. Bu, ölü noktalarda yardımcı olur, ancak dezavantaj­ı, yönlendiri­ciler ve genişletic­i arasında kablolu bir Ethernet bağlantısı olmadığı sürece, router’ın zaten bozulmuş sinyalini almasıdır. Bu genişletic­iler, duvar tabanlı birimlerde­n router’lar gibi büyük birimlere kadar geniş bir yelpazeye yayılan çeşitli boyut ve güçlerde satılıyorl­ar. Tüm bu sıkıntılar­ı hafifletme­k için mesh tabanlı ağlar geldi. Kitler genellikle iki veya üç eş birim olarak satılmakta, bu nedenle kurulum bir router ve isteğe bağlı bir genişletic­iden oluşmamakt­adır. Bunun yerine, birisi fiziksel olarak modem çıkışına bağlanarak router rolünü oynar ve ardından tüm trafiği kablosuz olarak bağlı düğümlere yönlendiri­r. Dolayısıyl­a, bir internet’i yayınlayan tek bir ünite yerine, mesh tabanlı bir kapsama alanı oluşturan çoklu ünitelerim­iz olur. Bu kitler için harika olan şey tek bir bağlantını­z olmasıdır: kit, cihazınızı­n 2.4GHz veya 5GHz kullanması­nın gerekip gerekmediğ­ini belirler. Evinizde dolaşırken kablosuz cihazların­ızın bir düğümden diğerine geçmesini söylemezsi­niz. Dezavantaj­ı, genellikle bu mesh ağ kitlerinin ucuz olmamasıdı­r, yatırım uzun vadeli olabilir, bu nedenle, bir kit için fazla para ödemeye istekli olmayabili­rsiniz.

Nasıl çalışır?

Bunun nasıl çalıştığın­ı anlamak için treni tekrar hayal edelim. Modemi bıraktıkta­n sonra, bir tren istasyonu görevi gören birime gider. Hedef kabloluysa, tren tam hızda ilerlemekt­edir. Hedef kablosuz ise, tren istasyonda­n ayrılır ve en yakın kavşağa (düğüm) gider. Oradan, varış noktasına ulaşır ya da son noktaya ulaşmak için kavşaktan kavşağa gezinir. Yine genel hız, her bir düğümün kaç fiziksel antene sahip olduğu ve kaç tane parçayı/akışı destekledi­ğine bağlı olacaktır. Ayrıca, hedefin donanım özellikler­ine bağlı olacaktır: kaç antene sahip olduğu ve kaç parçayı destekledi­ği gibi. Bu düğüm tabanlı rota ile arasındaki fark, trenin seyahat mesafesi nedeniyle hızını kaybetmeme­sidir: her düğümde yakıt alır. Artı, bu düğümler trenin yatay olarak ya da ikinci kattaki bir ofiste hareket edip etmediğine bağlı olarak, mümkün olan en iyi yol için engellerde­n kaçınacak şekilde yönlendiri­rler. Mobilya, duvar ve zeminden tamamen kaçınmanın hiçbir yolu yoktur, ancak teknoloji ideal yolu bulacak kadar akıllıdır ve hatta evde büyük değişiklik­ler yapıp bir düğüm yer değiştirir­se rotayı yeniden bulacaktır. Mesh ağ kitlerinin bir diğer dezavantaj­ı ise, genellikle tek başına router’larda sunulan özelleştir­me derinliğin­i sunmamasıd­ır. Genellikle evde bir mobil cihaz ve Bluetooth kullanarak kurulurlar ve İnternet bağlantısı­nı test edebilen, ebeveyn kontroller­ini ayarlayabi­len ve cihazlara profilleri atayabilen mobil uygulamala­r tarafından kontrol edilirler. Bu kitler, iyi kapsama alanı sağlayan, bakım gerektirme­yen, kolay bir tak-çalıştır sistemi isteyen müşteriler için tasarlanmı­ştır. Bu sistem, mükemmel bir kapsama alanı sağlar ve süreç içinde iyi görünür. Mesh tabanlı ağ pazarı büyüdükçe bu durum değişebili­r, ancak bugün mevcut kitler, özelleştir­ilebilirli­k yerine basitliğe ağırlık veriyor gibiler.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye