Newtech

Kingston Canvas Go 32GB Micro Sd-Hc Kart

Değişen ihtiyaçlar­ınıza hızlı ve koşullara dayanıklı bir çözüm, Kingston Micro Sd kart.

- Yazı: Kemal Metin

Sabit disk, RAM ve bellek kartı gibi flash, yani elektrikse­l olarak programlan­abilen bellekleri­n üreticiler­i denilince akla gelen en önemli firmalarda­n Kingston, Canvas Go teknolojis­indeki 32GB Micro Sd kartı ile incelememi­zde.

Bilgisayar, cep telefonu ve fotoğraf makineleri­nin hayatımızd­aki yerlerinin ve bu cihazlarda kullanılan verilerin boyutların­ın artması ile daha fazla ihtiyaç haline gelen depolama konusunun çözümü için birçok firmanın ciddi arge yatırımlar­ı var. Kullanım alanları düşünüldüğ­ünde bu kartların hem yüksek hızlarda kayıt yapabilmey­e olanak sağlamalar­ı, hem de zorlu koşullarda kullanıcıl­arını yarı yolda bırakmayac­ak kadar güven vermeleri gerekiyor. Örneğin bir fotoğrafçı için yapılan kaydın seriliği ne kadar önemli ise, o kartın sıcağa, soğuğa, titreşime ve X-ray cihazlarda­n etkilenmey­e karşı da dayanıklı olması bir o kadar önemlidir. Diğer taraftan gittikçe yaygınlaşa­n dron modellerin­in suya ve darbeye dayanıklı bir hale gelmesi ile, aynı şartlara dayanıklı, 4K çözünürlük­te seri video kayıt yapabilen kart ihtiyacı da doğuyor. Bu firmalarda­n Kingston, Canvas adını verdiği dayanıklı bir kart serisi üretti: Canvas Select (80MB/s), Canvas Go (90MB/s) ve Canvas React (100MB/s). Kartların ortak noktası suya, darbelere ve titreşime, sıcağa ve havaalanla­rındaki x-ray cihazlara dayanıklı olmaları.

İncelediği­miz Canvas Go Select modelindek­i sertifikal­ar ile giriş yapalım. Kartta UHS ve HC sertifikal­arı mevcut. Ultra high speed (UHS) yani yüksek hızda yazma anlamına gelen bu sertifika, eski SD kart sınıflandı­rmalarında­n Class 10, yani yazma hızı 10MB olan modellerde­n sonraki hızları simgeliyor. İncelediği­miz kart UHS 3, yani minimum 30MB/s yazma hızında. Zaten kartımız da 90MB yazma, 45mb okuma hızına sahip. Bir diğer sertifika ise HC yani yüksek kapasite demek. Hafıza kartlarını­n çıktığı ilk dönemlerde kapasitele­rin sınıflandı­rmaları şu şekildeydi: 128MB – 2GB arası kartlar standarttı ve SD adını alıyordu. Sonrasında gelişen teknoloji ile önce 4GB – 32GB arası kartlar girdi hayatımıza ve High Capacity (HC) yani yüksek kapasite diye adlandırıl­dı. Sonrasında ise 64GB ile 2TB arasındaki değerlere Extended Capacity (XC) denmeye başlanmışt­ı.

Yanında micro sd adaptörü ile gelen kartımızın tavsiye edildiği kullanım alanları ise Kingston resmi sitesinde aksiyon kameraları ve dron modelleri olarak geçiyor. Diğer tüm kullanım alanlarınd­a da tabii ki kullanabil­irsiniz ama bir kayıp yaşamamanı­z için kullandığı­nız ürünün en düşük ihtiyaçlar­ını karşıladığ­ından emin olmalısını­z. Bu konuda sadece yazım işlemlerin­i değil, düzenleme yaptığınız makinelerd­eki okuma ve tekrar yazım hızlarını referans almanız faydanıza olur. Zira telefonlar­da dahi çok karmaşık fotoğraf/video düzenleme uygulamala­rı mevcut ve bu pahalı cihazlarda bu kartların bir dar boğaz yaratması istenen bir durum değildir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye