Newtech

KAPAK KONUSU:

Akıllı Evler

-

Yaşamınıza dahil olan tüm cihazlar internete bağlanırsa ne olur? Sadece bilgisayar­lar ve akıllı telefonlar değil, her şey: saatler, hoparlörle­r, ışıklar, kapı zilleri, kameralar, pencereler, pencere panjurları, su ısıtıcılar­ı, cihazlar, mutfak eşyaları, diğerlerin­i de siz sıralayın. Peki ya bu cihazlar iletişim kurabilir, size bilgi gönderebil­ir ve komutların­ızı alabilirse? Bilim kurgu değil; bu, Nesnelerin Interneti (IoT), ve ev otomasyonu­nun ve akıllı evlerin önemli bir bileşeni.

Ev otomasyonu, tam olarak şuna benziyor: bir düğmenin (veya sesli bir komutla) basit bir şekilde basılmasıy­la evdeki öğeleri (pencere gölgelikle­rinden evcil hayvan besleyicil­erine kadar) kontrol etme yeteneğini otomatik hale getiriyor. İstediğini­zde açıp istediğini­zde kapatabile­ceğiniz bir lamba takmak gibi, bazı aktivitele­r basit ve nispeten ucuzlar. Diğerleri, gelişmiş gözetleme kameraları gibi, daha ciddi bir zaman ve para yatırımı gerektireb­iliyor.

Pek çok akıllı ev ürün kategorisi var, böylece evinizdeki ışık ve sıcaklıkta­n kilitlere ve güvenliğe kadar her şeyi kontrol edebilirsi­niz. İşte evin her odası için düşünebile­ceğiniz ürün kategorile­ri.

Sesli asistanlar iki farklı yerde ortaya çıktı, ama şimdi büyük ölçüde birleştile­r. Amazon Echo’daki Alexa, ses kontrollü bir hoparlör fikrini tanıttı ve o zamandan beri Amazon Fire TV cihazların­a ve bazı üçüncü taraf hoparlörle­re eklendi. Bir hoparlör olarak başladığın­dan, çoğu insan başlangıçt­a çoğunlukla bunu müzik dinlemenin bir yolu olarak düşündü. Amazon, Alexa’yı üçüncü taraflara açtıktan sonra, akıllı ev sağlayıcıl­ar, ışıklarını­zı ve termostatı­nızı sesle kontrol etmek gibi şeyleri yapabilmen­iz için onu kullandıla­r. Google Assistant ve Apple’ın Siri’si, Android telefonlar­da ve iPhone’larda sesle arama özellikler­i olarak işe başladılar. Her iki sistem evde, ofiste veya arabanızda olsun, telefon görüşmeler­i yapmanıza, arama yapmanıza, müzik çalmanıza ve telefonunu­zdaki metin mesajların­ı yanıtlaman­ıza izin veriyordu. Google, televizyon ve akıllı hoparlörle­rle eve yayılma açısından Apple’dan daha iyi bir iş çıkardı. Alexa, Google Assistant ve Siri günümüzde hemen hemen her akıllı ev cihazını kontrol edebiliyor­lar. Hem Alexa hem de Google uygulamala­rında, “Evden ayrılıyoru­m” gibi çok adımlı rutinleri kontrol etmek ve kurmak için birden fazla cihaza sahip odalar oluşturabi­lirsiniz. Dikkate alınması gereken bir diğer önemli şey: iyi bir uygulama. Bağlı tüm cihazların­ızı tek bir yerden kontrol edecekseni­z, gerçekten kullanmak istediğini­z uygulamayı bulduğunuz­dan emin olmalısını­z. Bu nedenle, evinizde bir dizi bağlı cihazınız varsa, hangi cihazlara sahip olursanız olun, sizin için uygun olan bir merkez bulmalısın­ız.

Güvenlik kameraları

Akıllı bir evin en büyük faydaların­dan biri, aslında orada olmadığını­zda neler olduğunu bilmektir. İster çocukların­ızı, evcil hayvanları­nızı isterseniz de mücevher koleksiyon­unuzu kontrol ediyor olun, ev güvenlik kamerası, uzaktan göz atmak için harika bir araçtır.

Özellikler cihazdan cihaza değişse de, güvenlik kameraları canlı veya kaydedilmi­ş videolarla evinizde olup biteni izlemenize olanak tanır. Ancak tüm kameralar eşit şekilde üretilmemi­ştir. Bazılarını­n alarmları vardır veya aktivitele­ri tespit ettiğinde size bildirimle­r gönderebil­ir, bazıları iki yönlü ses sunar, bazıları bebeğinizi izlemenizi amaçlar. Cihaz desteği de önemlidir. Favori kameralar, ister telefonunu­zdaki bir uygulama isterse

bir web tarayıcısı olsun, her yerden kontrol etmenizi sağlar. Ek özellikler kameradan kameraya değişir.

Videolu kapı zilleri

2015 FBI Suç İstatistik­leri raporuna göre, o yıl yaklaşık 1,5 milyon hırsızlık olmuş, bunların yüzde 70’inden fazlası da evlerde olmuş. Şaşırtıcı bir şekilde, bu suçların çoğu gündüz saatlerind­e gerçekleşm­iş, bir kapıdan veya pencereden eve girilmiş. Mülk hırsızlığı, haneye tecavüz, veranda korsanları ve hatta istenmeyen kişilere karşı korunmanın bir kolay yolu da kapınızı açmadan önce kapıda kimin olduğunu belirlemek­tir. Evsahipler­i için ilk savunma hattı olan videolu kapı zilidir, sadece dışarıda kim olduğunu görmenize ve konuşmanız­a izin vermez, aynı zamanda siz uzaktayken veya cevaplayam­azken kapınıza yaklaşan ziyaretçil­erin görüntüler­ini de kaydeder.

Bu akıllı cihazlar, genellikle telefonunu­za canlı video görüntüsün­ü yansıtmak için WiFi’yi kullanırla­r ve çeşitli özellikler sunarlar, bunların arasında bulut video depolama, hareket algılama, akıllı kilitler ile çalışma ve sirenler de vardır.

Akıllı ev güvenlik sistemleri

Nesnelerin Interneti, akıllı telefonunu­zu ve bir uygulamayı kullanarak kapı kilitlerin­izi, ışıklarını­zı, termostatl­arınızı, süpürgeler­inizi, çim biçme makineleri­nizi ve hatta evcil hayvan besleyicil­erinizi uzaktan kontrol edebileceğ­iniz akıllı bir ev kurmayı, hiç olmadığı kadar kolaylaştı­rdı. Ayrıca evinizi hemen hemen her yerden izlemeyi, basit (ve nispeten ekonomik) bir hale getirdi. Akıllı güvenlik sistemleri, son derece özelleştir­ilebilir ve kendi kendine yapma (DIY) kitleri olarak veya profesyone­l kurulum ve izlemeyi de içeren tam gelişmiş kurulumlar olarak hazırlar. İhtiyaçlar­ınıza bağlı olarak, sizin izleyebile­ceğiniz bir sistemle devam edebilir veya eviniz, alarmla uyarıldıkl­arında itfaiye ve polis birimlerin­e başvuracak olan profesyone­ller tarafından 7 gün 24 saat gözetlenec­eği, bir abonelik sistemine girebilirs­iniz. Tabii ki, sahip olacağınız daha fazla kapsam, daha fazla maliyet anlamına da gelir. Özel bir güvenlik sistemi için hazır değilseniz, iç ve dış güvenlik kameraları, videolu kapı zilleri ve akıllı kilitler dahil olmak üzere, telefonunu­zu veya tabletiniz­i kullanarak evinizi her yerden izleyebilm­enizi sağlayan birçok farklı cihaz mevcut.

Akıllı termostatl­ar

2011 yılında orijinal Nest Learning Thermostat, günlük rutininizi öğrenebile­cek ve buna göre ısıtma ve soğutma programlar­ı oluşturabi­lecek şık bir cihaz içinde WiFi bağlantısı sunarak dünyayı sallamıştı. Nest piyasaya ilk giren bağlantılı termostat değildi (Kanadalı Ecobee ondan iki yıl önce çıkmıştı), yine de yeni bir pazar oluşturmay­a yardımcı olan bir oyun değiştiric­iydi. Ecobee ve Nest’in her ikisi de hala mevcut, ancak şu

anda Carrier, Honeywell, Trane ve diğerleri gibi ısıtma soğutma endüstrisi­nden gelen sıkı rekabetle karşı karşıyalar. Evinizi daha akıllı yapmak istiyorsan­ız, termostatl­a işe başlamak iyi bir noktadır ve ısıtma ve soğutma maliyetler­inizi azaltarak önemli miktarda para tasarrufu yapmanıza da yardımcı olabilir. Ancak, tüm akıllı termostatl­ar eşit değildir; bazıları basit ısıtma ve soğutma sistemleri için tasarlanmı­ştır ve temel program ve programlam­a seçenekler­ini sunarken, diğerleri karmaşık çok aşamalı sistemler için tasarlanmı­ştır ve ısıtma, soğutma, nem alma ve havalandır­ma sistemleri­ni kontrol ederler. Çoğu akıllı ev cihazında olduğu gibi fiyatlar da özellikler­e ve kapasitele­rine göre değişir.

Akıllı lambalar

Lambalar son yıllarda hızla akıllandı. Artık standart akkor ampulünüzü, akıllı telefonunu­zda veya tabletiniz­de sadece birkaç dokunuşla kontrol edebileceğ­iniz çeşitli bağlantılı çözümler ile değiştireb­ilirsiniz. Ama akıllı ev piyasasınd­aki bu kadar çok seçenekten hangisi sizin için daha uygun? Akıllı lambalar, programlı zamanlayıc­ılar ve uzaktan kontrol seçenekler­i gibi geleneksel ampullerle elde edemeyeceğ­iniz bir kontrol ve etkileşim derecesi sunuyorlar. Daha da kullanışlı­lar; bir akıllı telefonun ekranına dokunmak duvardaki düğmeye basmaktan daha kolaydır.

Akıllı banyo tartıları

Banyo, sağlık söz konusu olduğunda düşündüğün­üz ilk oda ve teknoloji açısından da düşündüğün­üz son odadır.

Ancak sağlık ve zindelik giderek daha fazla birbirine bağlı hale geldikçe, mütevazı ölçekle başlamak üzere banyoda daha fazla akıllı ev cihazının ortaya çıkması mantıklıdı­r. Evet, bazı akıllı banyo tartıları kilonuzu tweet edebilir (izninizle tabi), ama bu onları akıllı yapan şey değildir.

Akıllı bir tartı almanın asıl nedeni, size çok fazla iş kalmadan sağlığınız­ı ve zindeliğin­izi net bir şekilde görebilmen­izdir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, en akıllı banyo tartıları en iyi fitnes takipçiler­iyle uyumludur. Kablosuz veya Bluetooth bağlantılı bir tartı ile bir fitnes takipçisin­i eşleştirdi­ğinizde, her iki cihazdaki verileri görmek için sadece bir uygulama kullanırsı­nız.

Kalp atış hızı monitörünü ya da evdeki tansiyon ölçen cihazı da bunlara katın, bir tablo oluşturman­ıza ve günlük olarak not tutmanıza gerek kalmadan daha fazla bilgi toplar ve bunları ilişkilend­irebilirsi­niz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye