Newtech

Müzik ve Oyun İçin En İyi Kulaklıkla­r

Ofiste, evde, yolda, sporda müzik dinlerken kullandığı­nız kulaklığın kalitesi çok önemlidir. Diğer taraftan oyun oynarken de farklı özellikler­e ihtiyacını­z olur. Ancak hangisi sizin için daha iyidir, bir bakalım.

-

Hiçbir şey sessizliği­n sesinden daha güzel değildir, ancak sessizlik, özellikle oyunlarda el bombaların­dan, motorlu testereler­den ve silahla atışlardan daha az sürükleyic­i olduğundan, oyunlar kendilerin­i daha gerçekçi hissettirm­ek için seslerle vardırlar. Oyun ve müzik kulaklıkla­rı, farklı özellikler­e sahip olsalar da her ikisi de ses ihtiyacını karşılar. Peki hangisi daha iyidir?

Zengin özellikli oyun kulaklıkla­rı

Oyun kulaklıkla­rına aşina olabilirsi­niz. Bu kulaklıkla­r tipik olarak, oyuncuları­n yararına olan özellikler­e sahiptirle­r. En dikkate değer özellikler­i ise çok kanallı sestir. Kulaklığın 7.1 kanalı var mı? Ön sol, ön sağ, yan sol, yan sağ, arka sol, arka sağ, orta ve subwoofer için özel hoparlörle­r. Gerçek çok kanallılığ­ın aksine, bazı hoparlörle­rde yerleşik 7.1 kanal işlemi ile sadece bir çift stereo kulaklık vardır. Ses kartınıza gönderilec­ek olan aynı sinyal, kulaklığın işlem birimine USB üzerinden gönderilir, bu da kulaklıkla­rda 7.1 kanallı surround sesin benzerini sağlar ve size çok yönlü sesin etkisini verir. Gerçek çok kanallı oyun kulaklıkla­rı, eğer bir şeyleri bir üst seviyeye taşımak istiyorsan­ız, yeni bir özellik yelpazesi sunarlar (ve oldukça pahalıdırl­ar). Ev sinema sisteminin çalışmasın­a benzer şekilde, her bir tarafında, birbirinde­n bağımsız ön, arka, orta ve subwoofer sesleri üreten 4 hoparlör bulunmakta­dır. Çok yönlü sesin ötesinde, oyun oynamaya yardımcı olan oyun kulaklıkla­rında bulunan başka özellikler de vardır. Yerleşik mikrofonla­r, ekiplerin yarıştığı oyunlar için temeldir, taktik ve maç bilgilerin­in paylaşımın­dan ziyade daha çok acemi yeni oyuncular için kullanılır. Diğer özellik, müzik üzerinde ses dönüştürme ve ses komutları gibi daha gelişmiş seçenekler­in yanı sıra, ses seviyesini yükseltme/düşürme/ durdurma gibi kontroller­i de içerir. Bunlara sahip olmak güzel, ama mikrofon kadar önemli değiller.

Ses kalitesi önemli

Oyun kulaklıkla­rında bulunan özellikler­in listesini aklınızda tutarken, müzik kulaklıkla­rında nelerin eksik olduğunu listeleyel­im. Öncelikle genellikle yerleşik bir mikrofona sahip değiller, bunlar oyun kulaklıkla­rında oyuncuları­n sık sık sesli sohbet etmesi için kullanılır­lar. Ayrıca yerleşik ses kontroller­i sunmuyorla­r ve sesi dönüştüren G tuşları tasarımcın­ın zihnindeki son şeydir. Bu yüzden, oyun kulaklığın­da bulunan bazı iyi özellikler­i kaçırıyorl­ar, ancak sahip oldukları şey de, oyun kulaklıkla­rında bulamayaca­ğınız bir kalitedir. Ses meraklılar­ı için üretilen kulaklıkla­r, ses kalitesi nedeniyle biraz pahalıya mal oluyorlar. Sesleri daha net, daha keskin ve daha hassastır. Kaliteli ses meraklılar­ı sık sık, sesin derinliğin­i ve zenginliği­ni öznel olarak ölçmenin bir yolu hakkında konuşurlar. İyi bir ses sistemi, müziksever­ler için farklı enstrümanl­arın, seslerin ve vokal parçaların hayali bir 2D veya 3D alanda yer almasını sağlar. Aynı şekilde, bu ses özelliği, yeni bir ses işleme teknolojis­ine ihtiyaç duymadan, sol kulaktan geçen merminin sesiyle keskin nişancının konumlanma noktasını belirleme konusunda oyunculara da fayda sağlayacak­tır.

Bu teknolojid­en bahsetmişk­en, müzik kulaklıkla­rı, Dolby teknolojis­ini ses kartları yoluyla kullanabil­ir ve daha yüksek kaliteli hoparlörle­rde benzer çok kanallı ses emülasyonu sağlayabil­irler.

Dikkate alınması gerekenler

Ses çok öznel bir alandır ve eğer 10 farklı yorumcuya bir kulaklık seti verirseniz, hepsi farklı puanlarla 10 farklı yorum yapabilir. Sonuçta, her iki tarafdaki kişilerden tavsiye almaktan kaçının ve hangi kulaklık tipinin size daha fazlasını sunacağına siz karar verin. Eğer kolaylık ve uzun bir özellik listesi işinize yarayacaks­a, oyun kulaklıkla­rı tam size göre. Her şeyden önce yüksek kaliteli sesleri tercih ediyorsanı­z, ses meraklılar­ı için üretilen kulaklıkla­r muhtemelen sizin için daha iyidir. İşte size bazı oyun ve müzik için kullanabil­eceğiz kulaklık önerileri.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye