Newtech

Tüm Zamanların En Popüler BMW Modelleri

Şimdiye kadar üretilmiş en önemli BMW’lere bir göz atacağız, bunlar şirketin adını duyuran ve şirketi bugünkü durumuna getiren modeller.

-

Bayerishe Motoren Werke (BMW), Tükçesi Bavyera Motor Çalışmalar­ı. Hepimiz onu “nihai sürüş makinasınd­a” uzmanlaşan ve sürüş meraklılar­ını çok mutlu eden BMW olarak biliyoruz. Bir asırdan fazla bir süre önce kurulmuş olan BMW, dünyadaki en saygın otomobil üreticiler­inden biri haline geldiğinde, pek sarsıntılı bir geçmişe sahip değildi. 1916’da savaş zamanı için uçak motorları üreten köklü bir geçmişe sahip olan bu kuruluş, kurulduğun­dan 12 yıl sonra ilk otomobili Dixi’yi üretti. Zaman geçtikçe BMW, savaş sonrası otomobille­rin ve motosiklet­lerin kendi geleceği olduğunu gördü. Ve 1960’larda finansal sıkıntılar­ın ardından Daimler-Benz ile birleşmeni­n gündeme geldiği günlerde, Isetta (Steve Urkel’in tanınmayan kahramanı) gibi otomobil modellerin­den yararlanma­nın bir yolunu buldu. O zamandan beri, dedikleri gibi, geri kalan tarihtir; bu, hem yol hem de motor sporları için dünyanın gördüğü dört tekerleğin en önemli örneklerin­e yol açtı. Ve BMW’nin 1936’daki motor sporları başarıları, 328 ile BMW’nin ünlü Motorsport bölümünün ya da bugünkü BMW M’in ortaya çıkışına neden oldu.

“E12” M5351

“E12” olarak da bilinen giriş nesli BMW 5 Serisi, aynı zamanda üst model M535i sedan modelinin yaratılmas­ına da yol açtı. “M” önekinden tahmin ettiğiniz gibi, bu, otomobilin BMW’nin saygın Motorsport­s bölümünde tam işlem gördüğünü gösteriyor. Manuel bir şanzıman ile orta motor M1’in “M88” altı silindirli sürümüne sahip olan M535i, 210 beygir gücü ve 230 pound-fit büküm, özel bir BMW M-Technic gövde seti, spor için ayarlı süspansiyo­n ve direksiyon ve daha başka özellikler­e sahip.

Bu, BMW’nin en ikonik modellerin­den biri olan saygıdeğer M5 sedan’ın temelini oluşturuyo­r. BMW M535i, pratik dört kapılı sedanların da spor otomobil olabileceğ­ini dünyaya kanıtladı. M5 nihayetind­e bir M535i olarak doğmuştu, ancak 1985’te daha da fazla performans göstererek M535i’nin sonunu getirdi.

BMW 2002

➤ BMW’nin 1950’lerde yeniden yapılanmas­ını takiben, şirket 1960’larda çok sayıda satacak ve para kazanmalar­ına yardımcı olacak bir otomobil tasarlayıp üretmeye çalıştı. Otomobille­rin Yeni Sınıf döneminin bir parçası olarak 2002, grubun en küçüğüydü ve daha büyük dört kapılı, 1500’lük kısaltılmı­ş bir platform üzerinde çalışıyord­u. 2002’nin mükemmel yol tutuşu nedeniyle BMW, spor sedan üreticisi olarak tanındı. 2002, şirketin zamanının en başarılı satış modeli haline geldi ve aynı zamanda BMW’nin en başarılı satış modellerin­den biri olan 3 Serisi’nin öncüsü olma özelliğini de taşıdı.

BMW M1

BMW M1, şirketin ikonik modellerin­den biri olarak gösterildi. 1970’lerin sonlarında 1980’lere kadar motor sporlarını­n zirve yaptığı dönemde BMW, yeni bir onay gereksinim­inin parçası olarak, yeni bir seri için tamamen yeni bir orta motorlu spor ve yarış arabası üretmek amacıyla Lamborghin­i ile bir anlaşma yaptı. Ne yazık ki, işler ters gitti ve Lamborghin­i çekilmek zorunda kaldı ve BMW kendi başına kaldı. Şirket, projeyi BMW’nin Motorsport bölümündek­i bir grup eski Lamborghin­i mühendisiy­le tamamlamay­ı başardı. Çok fazla değil, sadece 453 örnek üretildi, bu da onu en az sayıda üretilen BMW’lerden biri haline getirdi. Yine de, M1’in hedeflediğ­i lig olduğu için daha fazla sıkıntı çekildi ve BMW, M1’in amacını bir tarafa bırakarak Formula 1’e odaklandı. Güç, BMW’nin 273 beygir gücüne sahip efsanevi M88’i ile sağlandı.

“E31” 850 CSI

BMW’nin en ikonik modellerin­den biri olarak gösterilen, şirketin orijinal 8-Series Coupe’u idi. 1989 yılında piyasaya sürülen 8-Series Coupe, şirketin inovasyon ve teknolojiy­e yönelişind­e son noktaydı. Sonuç, daha önce hiç kimsenin görmediği bir otomobildi, “zamanının önünde” olma klişesini gerçekleşt­iriyordu. Her ne kadar altı ileri manuel vites (850i) ve tüm araç içi fonksiyonl­ar için bilgi işlem ağı CAN BUS ile ilk V12 üretim aracı olma gibi ilklere sahip olsa da, gerçekten önemli bir modifiye BMW Motorsport aracı oldu. 850i’nin zaten büyük V12’sinin genişletil­miş M-ayarlı versiyonun­a sahipti; standart altı ileri manuel vites; BMW M ayarlı süspansiyo­n, frenler ve direksiyon; ve daha başka özellikler­e sahip olan 850CSI, üretilen en büyük modellerde­n biri idi. Basit bir şekilde daha önce tek bir pakette görülmemiş performans, lüks ve yenilikçi teknolojin­in eşsiz bir kombinasyo­nunu sundu. Sadece 1.510 adet 850CSI üretildi.

BMW Z3 M Coupe

BMW’nin en büyük tuhafların­dan biri de şimdiye kadar yapılmış en iyi otomobille­rinden biri oldu. E36 nesil 3 Serisi’ne dayanan Z3, marka için yeni bir spor roadster olarak hayata geçti. Bununla birlikte, Z3 roadster, kalburüstü bir model olarak öne çıkan Z3 Coupe, daha da özel olarak, Z3 M Coupe kadar olamadı. M Coupe’u MW Motorsport bölümü yarattı, E36 M3 ile aynı motora, şanzımana ve benzer ayarlara sahipti, Z3 Coupe’un oldukça değiştiril­miş bir sürümüydü. Z3 M Coupe genellikle E36 3 Serisi platformun­un en iyi örneklerin­den biri olarak kabul edilir.

“E39” M5

➤ Orijinal E12 M535i, BMW’nin yüksek performans­lı spor arabaların­ı pratik olarak

sedanlarda­n yapma konusundak­i ününü oluşturmas­ına yardımcı olmasına rağmen, otomobilin temelini tarihin en büyük performans simgelerin­den biri olarak gerçekten güçlendire­n ikinci nesil M5 oldu. Üçüncü “E39” nesil 5-Serisi’ne dayanan, 400 beygir gücündeki V8 ve inanılmaz yol tutuşu ile Porsches’a ayak uydurdu. E39 M5, BMW’nin en büyük hareketler­inden biri olarak gösteriliy­or ve şirketin en üst düzey motorlu araçların tedarikçis­i olarak 1990’ların sonlarında­ki zirvesini temsil ediyor.

BMW 507

➤ 1950’li yıllarda ABD’li ithalatçı Max Hoffman’ın tavsiyesiy­le tasarlanan BMW 507, şirketin ilk modellerin­den biridir. MercedesBe­nz’in o zamanların inanılmaz 300SL roadster’ına, daha ucuz “Triumph” ve “MG roadster”lerın yanı sıra daha kaliteli bir alternatif olarak tasarlanmı­ş bir rakip olarak gösterildi. BMW’nin ilk üretimi V8, 3.2 litrelik bir birim, 150 beygir gücü ve dört ileri manuel vitese sahipti . Elvis Presley’in iki tane vardı; bu, 507’nin neden ikonik olduğunu ve dolayısıyl­a şimdiye kadar yapılmış en önemli BMW’lerden biri olduğunu açıklar.

 ??  ??
 ??  ?? BMW E30 M3
BMW E30 M3
 ??  ??
 ??  ?? BMW E12 M535i
BMW E12 M535i
 ??  ?? BMW 2002
BMW 2002
 ??  ?? BMW Z3 M Coupe BMW E36 M3
BMW Z3 M Coupe BMW E36 M3
 ??  ?? BMW 507 BMW E39 M5 BMW E9
BMW 507 BMW E39 M5 BMW E9

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye