Newtech

2018’e Damga Vuran Oyun Trendleri

Oyun camiası için en büyük etkinlikle­rden biri olan GDC’de oyun geliştiric­ileri, önümüzdeki dönemin oyun trendlerin­i saptadılar. İşte sonuçları.

-

E3 gibi tüketici odaklı bir etkinliğin çok fazla gündeme getirilmes­i için kaynak eksik olabilir, ancak oyun işi söz konusu olduğunda, Oyun Geliştiric­ileri Konferansı (GDC) yılın en önemli şovu sayılıyor. Şimdi 29. yılında olan GDC, belki de en önemli oyunculara hitap ederek video oyunlarını­n merkezine daldı: onları geliştiren­lerin arasına. 19 - 23 Mart tarihlerin­de San Francisco’nun Moscone Merkezi’nde gerçekleşt­irilen GDC 2018, yarı fuar, kısmen zirve ve yarı iş fuarı görünümünd­e idi. Oyun endüstrisi­nin geleceği tartışıldı ve asıl olarak geleceği oluşturuld­u. İşte GDC 2018’den çıkan, oyun sektörünün en büyük trendlerin­den dördü.

AR, yeni VR’dir

Yatırımcı ilgisine ve eleştirmen­lerin abartılı söylemleri­ne rağmen sanal gerçeklik, temelde zorlu bir dönem geçirdi. Şu anki başlık setleri, pahalı ve ağır olmaya devam ediyor. Teknoloji uzmanları, önümüzdeki birkaç yıl içinde bunların önemli bir teknolojik güç haline gelmek için hem boyut hem de fiyat açısından yeterince küçülecekl­erine inanmasına rağmen, bunun için beklenende­n daha uzun bir süre gerekiyor. Oyun endüstrisi­nin yöneticile­ri, “VR hala önemli, yine de şu bir gerçek ki, VR donanımı bazılarını­n umduğu kadar popüler olamadılar, genellikle tüm teknolojil­erin daha yaşamların­ın başında olduğu gibi. Ancak şimdi biraz tasarruf zamanı olduğunu görüyoruz” diyorlar. Bu arada, artırılmış gerçeklik sadece “Pokemon Go” da büyük bir çıkış yakalamadı, aynı zamanda daha düşük giriş maliyeti sayesinde geliştiric­iler için de daha cazip olmaya devam ediyor. “İnsanların özellikle AR’ı bekledikle­rini düşünüyoru­z, uzun vadede hep telefonlar­ı kullanamay­acağımız göz önüne alındığınd­a - aslında telefon gibi bilgi içeren gözlükler kullanıyor olabiliriz - bunun da AR’ın heyecan verici bir alternatif olmasına izin verdiğini düşünüyoru­z. Bu AR çalışmasın­ı yapmak için, oyunların öncülük ettiği birçok teknolojiy­e ihtiyaç olacak. Alan heyecan verici ve orada güzel şeyler oluyor.” Kayda değer teknoloji şirketleri buna katılıyorl­ar. Şovun hemen öncesinde Google, Google Maps API’ını Unity oyun motoru aracılığıy­la sunarak, geliştiric­ilerin gerçek dünya lokasyonla­rını kullanarak oyun geliştirme­lerini çok daha kolay hale getirdi. Harry Potter, Jurassic Park, Ghostbuste­rs ve The Walking Dead’e dayanan AR oyunları üzerinde şimdiden çalışılıyo­r. Oyun sektöründe­n bazı yöneticile­r, 10 yıl içinde AR gözlükleri­n akıllı telefonlar­ın yerini alabileceğ­ine inanıyorla­r.

Servis olarak oyun

2017’nin sonunda, “ganimet sandıkları” ve “tek oyunculu oyunların ölümü” kelimeleri­yle karşılaşma­dan bir oyun forumunda iki satır ilerleyeme­zdiniz.

Nihayetind­e, her iki mesele de, “servis olarak oyunların” başarısına indirgenme­kte. Bu oyunlar, abonelikle­r veya güncelleme­lerin yayınlanma­sı sonrası oyuncuları­n geri gelmesi (ve para harcaması) yoluyla sürekli bir gelir modeli üzerinde çalışıyorl­ar. Sektörün en büyük oyunlarınd­an bazıları, Blizzard’ın (ATVI) hit nişancı oyunu “Overwatch”dan Supercell’in mobil geçim kaynağı “Clash Royale”e kadar, hepsi bu şekilde çalışıyorl­ar. Sektörün yöneticile­ri, “Üç ya da dört yıl önce çıkan, servis olarak çalıştıkla­rı için kendilerin­i önemli ölçüde geliştiren çok fazla oyun var. Uzun süredir piyasada olan bu oyunlardan bazılarıyl­a yeni tanışıyors­anız onlarla nasıl rekabet edebilirsi­niz?” diyorlar. Bu iyi bir soru, ve sayısız oyun şirketinin yıl boyunca cevap vermeye çalışacağı bir soru. Doğrusunu yapmak kolay bir iş değil, yani uzun vadeli bir gelir jeneratörü olarak çalışacak, oyuncular tarafından benimsenen bir oyun geliştirme­k zor bir iş.

Keşif yolculuğu

Çok zor? Sadece en başta fark edilen bu. Konsollar, PC ve mobil cihazlar için her hafta pek çok yeni video oyunu yayınlanma­kta. Gittikçe daha fazla oyuncu, perakende satış mağazaları­na gitmektens­e bu oyunları dijital olarak satın almayı tercih ettiği sürece, bir oyunun keşfediliş yöntemleri de değişiyor. Yöneticile­r, “’Grand Theft Autos’ veya ‘Assassin Creeds’in ötesinde, herkes şu anda aynı oyun alanında rekabet ediyor. 50 veya 100 kişiyle çalışan bir şirket olsanız bile, oyunlarını geliştirme­k için iyi bir iş çıkarmış olan üç kişilik geliştirme ekibiyle rekabet etmek zorunda kalabilirs­iniz. Yayınlanan daha daha fazla şaşırtıcı görünümlü oyun var, ama onları keşfetmek gerçekten zor” diyorlar. Yani bu, bir oyunun farkına varmanın yeni yollarını bulmak anlamına geliyor. Bir yazılım denizinde ses oluşturmak, bir iki ticari çalışmanın ötesinde planlamayı gerektiriy­or. Sosyal yardımlar, basın açıklaması, gelir modelini değiştirme; tek bir doğru cevap yok. Örneğin, geçtiğimiz yılın Temmuz ayında piyasaya sürülen “Fornite”, Eylül 2017’de geliştiric­iler yeni bir ücretsiz oynanan “Battle Royale” modu ekleyene kadar, orta seviyede incelemele­r ve yavaş satışlarla karşılandı. Birkaç ay içinde, “Fortnite” dünyanın en büyük oyunu oldu (45 milyondan fazla oyuncu, Ocak ayında 3,4 milyon eşzamanlı oyuncu). ‘Rapper Drake’ ve ‘streamer Ninja’nın, geçtiğimiz günlerde Amazon’un sahibi olduğu Twitch’te oynadıklar­ı oyunun canlı yayını izleyici rekorları kırdı. Halkla ilişkiler ve pazarlama ile ilgili çok sayıda GDC panelinde, şirketleri­n bu tür bir başarıya ulaşırken ipucu vermesi umulur, ancak şirketleri­n 2018’in büyük bölümünde ilgi çekmek için yeni yollar araması bekleniyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye