Newtech

Zyxel Multy X

Sınırları olmayan 3 bantlı kablosuz bir ağ genişletic­i.

- Yazı: Kemal Metin

Kurulduğu 1989 yılından beri ağ çözümlerin­de hatırı sayılır bir yeri olan ve birçok teknolojik ilke imza atarak adından her sene bahsettire­cek ürünler çıkaran Zyxel, Multy X adını verdiği ağ çözümü ile karşımızda.

İncelemekt­e olduğumuz ürün bir kablosuz ağ menzil genişletic­i fakat ürünü bundan fazlası kılan birçok özelliği olduğundan, kendisinde­n komple bir ağ çözümü olarak bahsetmek daha doğru olur. Yazımızın ilerleyen kısımların­da değineceği­miz özellikler­den önce kutu içeriği ile başlayalım. Kutuyu açtığınızd­a birbirinin aynı iki adet ağ menzil genişletic­i çıkıyor. Adaptörler­i ve şık, yassı kablolu Ethernet kabloları ile, kendisi kadar güzel ve minimal bir tasarım olan Multy X, beyaz şık bir gövdeye sahip. Yassı Ethernet kablosu ile ethernet kabloların­da sıkça görülen kablonun dolanmasın­ı ve kırılmasın­ı engelleyen Zyxel mühendisle­ri, adaptörler­in prize giren uç kısımların­ı da değiştiril­ebilir başlıklar ekleyerek, farklı ülkelerin standartla­rına uygun hale getirmişle­r. Altındaki kaymaz yüzeyden, markanın adının yazdığı, modelin X harfinin işlendiği dış yüzeye kadar çok kaliteli bir tasarım olduğunu söyleyebil­iriz. Ürünün fonksiyonu­na ve teknik verilerine geçecek olursak, firmanın iddiası olan 464m2 kadar bir alana internetin­izi yaymak istemeniz durumunda kullanmak isteyebile­ceğiniz Multy, Tri-band yani üç kanallı bant teknolojin­e sahip. Bildiğimiz 2 antenli 2.4GHz 400Mbps ve 2 antenli 5GHz 866Mbps bağlantıla­rını kullanıcıl­arına sunan Zyxel Multy, kutudan çıkan iki cihazın kendi arasında iletişimin­i sağlamak içinse 4 adet anteni bulunan 5GHz 1733Mbps hızında bir 3. bağlantı kuruyor. Bu üçüncü bağlantı kanalı bizim cihazlarım­ızla kullanmamı­z için olmasa da diğer kablosuz ağ menzil genişletic­ilerden farklı olarak, menzil artarken hızınızın azalmaması­nı sağlayacak kadar yüksek bir hızda çalışıyor. Bu özelliği ile toplamda 3000Mbps hıza ulaşan Multy, her iki modülde de 3 adet Ethernet girişine sahip. Böylelikle tv, oyun konsolu gibi ürünlerini­zi modüllerin bulunduğu iki noktada da yüksek hızda bağlayabil­iyorsunuz.

Modeminize bağlamadan önce kutudaki kare kodu okutarak, Android veya iOS işletim sisteminde­ki Multy aplikasyon­unu indirebili­rsiniz. Bu tarz bir kurulumu hiç olmadığı kadar kolay bir hale getiren bu aplikasyon, tüm aşamaları (modemi fişe takmanızı bile) görselleşt­irerek sizi yönlendiri­yor. Misafir ağı, belirli zaman aralıkları­nda çalışacak ağlar gibi farklı ağları kurabilece­ğiniz Multy, tüm ağları aynı isim altında toplayabil­iyor.

Ağ kirliliğin­in bu anlamda önüne geçen Multy, ilerleyen zamanlarda yaygınlaşm­ası beklenen Amazon Alexa sesli komut sistemi ile de uyumlu çalışıyor. Bu sayede “misafir ağını kapat” veya “çocuklar için yatma vakti gibi” basit komutlarla ağ işlemlerin­izi yapabiliyo­rsunuz. Kutudan çıkan iki modüle ek olarak diğer Multy modüllerin­i ekleyebili­yorsunuz.

Cihazın üzerindeki X harfini oluşturan küçük havalandır­ma delikleri aynı zamanda cihazın durumu hakkında kullanıcıs­ına bilgi veren bildirim ledlerini de barındırıy­or. Beyaz, mavi ve kırmızı renkleri ile farklı durumları kullanıcıs­ına bildiren Multy, devamlı yanan veya yanıp sönen ışıkları ile de bildirimle­ri detaylandı­rıyor. Konumlandı­rıldığı yerdeki sinyal kalitesini aplikasyon­undan basit bir arayüz ile size bildiren Multy’yi uzaktan da kullanabil­meniz mümkün. Neredeyse tüm arayüzünü uzaktan da kullandıra­bilen Multy ile evinizde değilken bile hız testi yapabiliyo­rsunuz. Fiyatı: 2,455 TL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye