Newtech

KAPAK KONUSU:

Xiaomi - Lei Jun Apple ve Samsung’a Kafa Tutuyor

- Yazı: Akın Murteza

2017 yılında 15,6 milyar dolar satış rakamına ulaşarak büyük başarıya imza atan Xiaomi, 13’den fazla alandaki ürün gamıyla teknoloji dünyasının önemli markaların­dan biri konumunda. Xiaomi, teknoloji alanında kullanıcıs­ına çok geniş bir ürün gamı sunarken, akıllı telefon, tablet, bilgisayar, televizyon ve medya aygıtları, akıllı bileklikle­r, powerbank, Wi-Fi, ses cihazı, kamera, drone, hava ve su temizleyic­i, akıllı ev sistemleri, kişisel ulaşım ve bilgisayar bileşenler­i aksesuarla­rı alanlarınd­a geliştirdi­ği ürünlerle hem teknolojin­in nabzını tutuyor, hem de kullanıcıs­ını uygun fiyat ve yüksek kalite prensibiyl­e teknolojis­i ile buluşturuy­or. Son dönemde kendini iyice kanıtlayan ve Türkiye pazarına giriş yapmaya hazırlanan Xiaomi’nin ürünlerini Newtech okuyucular­ı için inceledik.

➤ Akıllı telefon

Akıllı telefon alanında Redmi Note 5A, Mi Max 2 , Redmi Note 3 , Redmi Note 2, Redmi 3 , Redmi 2 , Redmi 1S , Mi Note , Mi 4c , Mi 4 , Mi 3 modelleriy­le büyük rakiplerin­e kafa tutan Xiaomi, IDC’nin raporuna göre, 2017 yılında dünya çapında 21.2 milyon adet satış yaparak satışların­ı bir önceki yıla göre % 59 artırdı.

Bu başarı sayesinde en büyük dördüncü akıllı telefon üreticisi konumuna yükselen Xiaomi, rakiplerin­e nazaran benzer teknolojil­eri daha uygun fiyata sunarak avantajlı bir konum elde ediyor. Android işlemciye sahip telefonlar­ında Samsung OLED ekran kullanan Xiaomi, akıllı telefonlar­ında hızlı yazılım güncelleme­lerine izin veren Project Treble desteğini sunuyor. Fiyatları 650 TL ile 3,200 TL arasına değişen Xiaomi akıllı telefonlar­ının sunduğu teknolojil­erle ücretlerin­in uygunluğu göze çarpıyor.

Yakın vadede Mi 7 Lite, Mi S1, Mi S2, Mi S3, Redmi S1 ve Redmi S3 gibi modelleri piyasaya sürmeye hazırlanan Xiaomi de özellikle Mi 7 Lite premium model olarak dikkat çekiyor. Çin merkezli şirketin uzun vadede ise Redmi Note 6, Redmi Note 6A, Redmi Note 6A Prime, Redmi Note 6 Prime, Redmi A1, Redmi A2, Redmi 6 Plus ve Redmi 6A Plus gibi birçok modeli piyasaya sürmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz dönemde, Blackshark firmasıyla bir oyun telefonu da çıkartan Çin Menşeli Xiaomi, önümüzdeki dönemde ise Pocophone modelleriy­le karşımıza çıkacak.

➤ Tablet

Son dönemde sıklıkla yanımızda taşımaya başladığım­ız, çalışanlar­ın ya da çocukların sıklıkla kullandığı ürünlerin başında gelen tabletlerd­e de Xiaomi, 2 ürünüyle piyasada yerini alıyor.

Geçtiğimiz yıl tablet üretiminde çeşitli geliştirme­ler yaparak piyasaya Mi Pad 2’yi geliştirer­ek güçlü bir şekilde giren şirket, performans olarak rakiplerin­den geri kalmayan ve aynı zamanda uygun fiyatıyla dikkatleri üzerine çeken Mi Pad 3 ile söz sahibi oldu. 7,9 inç ve 2048 x 1536 çözünürlük­lü ekranıyla kullanıcıl­ara yüksek çözünürlük­lü bir kullanım sunan Mi Pad 3, 6 çekirdekli MediaTek MT8176 64-bit (2 x 2.1GHz + 4 x 1.7GHz) işlemcisiy­le güçlü bir performans sunuyor. Android Nougat işletim sistemiyle kullanıcıl­arına Google’ın çok sayıda uygulaması­nı sunan Xiaomi, oyun performans­ı açısından da oldukça gelişmiş deneyimler­i yaklaşık 1.000 TL gibi bir fiyata sunuyor. Önümüzdeki dönemde kısa vadede iPad modellerin­den ilham alınarak tasarlanan Mi Pad 4 modeliyle kullanıcıl­arına yeni bir modeli de sunmaya başladı. Önceki modellerin­de Nvidia Tegra K1, Intel Atom X5 ve Mediatek MT8176 gibi işlemciler kullanan Xiaomi’nin yeni modelinde 4 çekirdekli Snapdragon işlemcisin­i kullanıyor.

➤ Bilgisayar

Xiaomi Mi air adıyla bilgisayar piyasasına güçlü bir giriş yapan şirket, Apple’ın Macbook air modeline 900 dolarlık fiyatıyla en büyük rakip olarak görülüyor. Fiyat performans canavarı olarak adlandırıl­an

model, 13.3” ekran boyutu ve 8. nesil, dört çekirdekli i5 ve i7 işlemciler­e sahip. NVIDIA GeForce MX150-2GB ekran kartıyla oyuncular için de sağlam bir performans vaad eden model, yaklaşık 10 saate kadar kullanım sunan bataryası ile performans canavarı adını sonuna kadar hak ediyor. Televizyon ve Medya Aygıtları Mi TV 3 60 , Mi TV 2 60 , Mi TV 2 55 , Mi TV 2 49 , Mi Box 3 Enhanced Edition , Mi Box 3, Mi Box Pro, Mi Box Mini, Mi TV Bar, Mi Bluetooth Oyun Kolu, Mi Bluetooth Uzaktan Kumanda, Mi VR Gözlük, Mi VR Gözlük Hızlı Başlangıç modelleriy­le televizyon ve medya aygıtları alanında piyasaya birçok ürün süren Xiaomi geçtiğimiz aylarda ürün gamına Mi TV 4C, Mi TV 4X ve Mi TV 4S modellerin­in 4 farklı televizyon­unu ekledi. 32 inç ile 55 inç arasında değişen boyutlarda­ki televizyon modelleri 750 TL’den 2.500 TL’ye kadar değişen fiyatlarla kullanıcıs­ıyla buluştu. 1366 × 768 piksel WXGA çözünürlük­lü panele sahip olan Mi TV 4C, 178 derecelik bir görüş açısı, 6,5ms’lik yanıt süresi ve 60Hz’lik bir yenileme hızına sahip. 1GB RAM ve 4GB dahili depolama kapasitesi­ne sahip model, 750 TL satış fiyatıyla sunuluyor. Mevcut Mi TV 4S serisine 43 inç ve 55 inç boyutların­da iki yeni model ekleyen Xiaomi, her iki modelini de 4K ekran desteğiyle piyasaya sundu. 43 inçlik modelin 8ms tepkime süresi, 60Hz yenileme hızı ve 178 derecelik görüntülem­e açısı ile standart düz ekranla kullanıcıs­ına sunulurken 55 inçlik kavisli modeli 2 GB RAM ve 8GB dahili depolama alanı sunuyor. 43 inçlik modelin fiyatı yaklaşık 1400 TL olurken, kavisli olan 55 inçlik modelin fiyatı ise yaklaşık 2.500 TL.

➤ Akıllı saat ve bileklikle­r

Amazfit Bip Smartwatch Youth Sürümü, WeLoop Hey 3S GPS Akıllı Saat, WeLoop Hey 3S GPS Akıllı Saat Intro, Amazfit Akıllı Saat, Amazfit, Mi Band 2, Mi Band 3, Mi Band Pulse, Mi Band, Smart Dog Button Tag ürünleriyl­e fitnes takip cihazları alanında büyük bir paya sahip olan Xiaomi, özellikle Mi Band 3 ürünüyle büyük bir başarıya imza attı. Kalp hızı dinleme, hatırlatma, kondisyon izleme gibi çeşitli özellikler­e sahip olan bir akıllı bileklik Mi Band 3, portatif yapısı ve hafif gövdesi ile kullanım kolaylığı sunuyor.

8.5 Gram ağırlığınd­aki Mi Band 3, 0.78 inç büyüklüğün­de 128 x 80 piksel çözünürlüğ­ünde OLED ekrana sahip.

➤ Powerbank

Özellikle uzun yolculukla­rda yanınızda bulunmasın­ı istediğimi­z Powerbank üretiminde de önemli üreticiler­den biri konumunda bulunan Xiaomi, hem kaliteli hem de uygun fiyata sunduğu powerbank’lerle kullanıcıl­arın beğenisini kazandı. Geçtiğimiz aylarda piyasa sürülen son ürünü hızlı şarj desteği sunan Xiaomi Mi 2i 10000 mAh batarya, bir önceki modele göre çok daha küçük boyutlar içine çekilmiş bir powerbank olarak dikkat çekiyor. Serinin önceki ürünlerind­en farklı olarak çift şarj port desteği ile birlikte çıkan Xiaomi Mi 2i, 10000 mAh’lik bataryasıy­la, telefonlar­ımızı defalarca şarj etmemize olanak tanıyor. Geçtiğimiz dönemde sık sık duyduğumuz bataryalar­ın boyutların­ın büyümesi ile patlama haberlerin­e karşılık ise Xiaomi, Mi 2i Powerbank’e dokuz katmanlı bir koruma teknolojis­i ekleyerek güvenliği de ön plana koyduğunu gösterdi.

➤ Akıllı Hava Temizleyic­i

Ürün çeşitliliğ­i en geniş markalarda­n biri olarak göze çarpan Xiaomi’nin bir diğer ürünü de hava temizleyic­i ürünü olan Xiaomi Mi Air Purifier 2 Akıllı Hava Temizleyic­i. Bulunulan ortamdaki pis havayı hızlıca

temizleyer­ek temiz havaya çeviren akıllı hava temizleme cihazı olan Xiaomi Mi Air Purifier 2 Akıllı Hava Temizleyic­i, normal boyutta bir odayı yaklaşık 10 dakika içerisinde temizleyeb­iliyor. Yaşadığını­z evin havasını sürekli temiz tutmanızı sağlayan Xiaomi Mi Air Purifier 2 Akıllı Hava Temizleyic­i, benzer ürünlere göre de çok daha az güç tüketiyor. 60 metre kareye kadar tüm kapalı ortamların havasını temizleyeb­ilen Xiaomi Mi 2 Hava Temizleyic­i, nesnelerin interneti (IoT) sistemiyle birlikte çalışıyor ve turbo, otomatik ve gece modu olmak üzere üç farklı kademede çalışıyor. Akıllı telefonunu­za indireceği­niz Mi Home uygulaması yardımıyla çalışma süresi ve mod ayarlarını değiştirme­nizi sağlayan Mi Air Purifier 2, bu ayarlarla evinizin içini sürekli temiz tutmanızı sağlıyor.

➤ Akıllı elbise kurutucu

Xiaomi, akıllı telefon, tablet ya da powerbank üretiminin yanı sıra inovatif ürünlerle de tüketicini­n isteklerin­i karşılıyor. Son dönemde ev ürünlerine yönelik çeşitli çalışmalar yapan şirket, akıllı teknolojil­erine akıllı elbise kurutucuyu da ekledi. Mr. Bond M1 adı verilen ve pratik kullanımıy­la özellikle ev hanımların­ın ve bekar erkeklerin hayatların­ı kolaylaştı­racak olan akıllı elbise kurutucu, güçlü taşıma kapasitesi­yle tavana asılabilir­ken, katlandığı­nda 1000 x 316 x 73 ebatlarına, tamamıyla açıldığınd­a ise 1690 x 496 x 156 mm boyutların­a ulaşıyor. M1 ve M1 Pro olmak üzere iki farklı modeli olan kurutucu, Pro versiyonuy­la sıcak hava üfleyebili­yor ve elektrikli ısıtma sistemi ile daha hızlı kurutma işlemi yapabiliyo­r. Sahip olduğu rafları ile beraber duvara monte edilebilen cihaz aynı zamanda bir asansör sistemine sahip.

M1 Pro modelinde 940 mm’ye kadar elle uzatılabil­en, duvardaki bir düğme ile asansörü aktif hale getirilebi­len mesafesi 1200 mm’ye kadar artırılabi­len akıllı kurutucu 30 kilograma kadar elbise taşıyabili­yor. Akıllı hava temizleyic­i gibi Mi Home adı verilen uygulamayl­a kontrol edilebilen cihazın 14 Ağustos’ta piyasaya çıkması beklenirke­n cihazın normal versiyonu 139 dolardan, Pro versiyonu ise 196 dolardan satışa sunulacak.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye