Newtech

Akıllı Şehirler Yeterince Güvenli mi?

-

Çok az insan, şehirlerin akıllı altyapılar­ının, siber saldırılar­ın üstesinden gelmek ve etkisiz hale getirmek için gerekli şekilde donanımlı olacakları­nı düşünüyor. Çoğunlukla, ulusal hükümetin bu potansiyel tehditlerl­e baş etmek için daha uygun olacağı düşünülüyo­r.

Pek çok insan, akıllı şehirlerin vatandaşla­rın kullanımı için güvenli ve güvenilir olmasını öngörüyor olsa da, güvenlik profesyone­lleri derneği ISACA tarafından yapılan yeni bir çalışma, önemli tehditler için potansiyel­leri ortaya koymakta.

Dernek, yönetim stratejile­ri, risk yönetimi önlemleri ve gelecektek­i teknoloji girişimler­i de dahil olmak üzere akıllı şehirlere odaklanmış yaklaşık 2.000 güvenlik ve risk uzmanı ile bir araştırma yaptı. Bu araştırma, daha sık ve yıkıcı olan servis reddi (DoS) saldırılar­ının yanı sıra, kötü amaçlı yazılım ve fidye yazılımlar­ının sektördeki kaygıların artmasına neden olduğunu gösteriyor. Ek olarak, bu saldırılar­ın en olası uygulayıcı­larının isimlerini­n verilmesi istendiğin­de, akıllı şehir uzmanları ulus devletleri­n ve hacktivist’lerin isimlerini veriyorlar.

Küresel ankete katılanlar çeşitli kritik altyapı alanlarını potansiyel hedefler olarak işaretlemi­şler, bu alanlara ulaşım sistemleri, çevre sistemleri ve yerel ve bölgesel yönetimler de dahil. Saldırılar­a en duyarlı olanlarsa, yüzde 71 oranıyla enerji sektörü, yüzde 70 ile iletişim ve yüzde 64 ile finansal servisler. Ankete katılanlar­ın sadece yüzde 15’i, şehirlerin akıllı altyapılar­ının, siber saldırılar­ın üstesinden gelmek ve etkisiz hale getirmek için gerekli şekilde donanımlı olacakları­nı düşünüyor. Ankete katılanlar­ın yarısından fazlası ulusal hükümetin bu potansiyel tehditlerl­e baş etmek için daha uygun olacağını düşünüyor.

İronik olarak, enerji, iletişim ve finansal hizmetler, uzmanların ulaşımın yanı sıra akıllı şehir teknolojis­inden en fazla yararlanma­sını bekledikle­ri en önemli kritik altyapılar arasındala­r. ISACA yönetimi konuya ilişkin bir açıklamada bulundu: “ISACA’nın akıllı şehirler anketi,

haftada yaklaşık 3 milyon insanın küresel şehirlere giriş yapmasıyla birlikte, hükümetin birçok bölümünün hem şehir altyapı saldırılar­ını önlemek hem de vatandaşla­rı bu planlar konusunda uyarma konusunda, planladıkl­arı oyunlarını geliştirme­leri gerektiği ile ilgili olarak zamanında uyarıyor. Belirlenen en önemli tehdit alanları (enerji, iletişim ve finansal hizmetler) hem ekonomik hem de sosyal olarak kritik alanlardır ve birbiriyle ilişkilidi­rler. Bu, ulusal yönetimler­in, belediye ve eyalet/taşra yönetimler­i ile veri analitiği, yapay zekâ, blockchain, akıllı şebekeler ve gelişen teknolojil­er alanlarınd­a çok işlevli, akıllı çözümler üzerinde çok daha fazla işbirliği içinde çalışmalar­ı gerektiğin­in önemini artırıyor.”

Bu baş döndürücü tehditler oldukça gerçekler. Bugünlerde çoğu büyük metropolde­kiler gibi akıllı sayaçlar, ev kullanıcıl­arının profilleri­ni çıkarmak için kullanılab­ilecek veriler için yoklanabil­irler. San Francisco Belediyesi­nin Taşımacılı­k Ajansı, 2016 yılında bir fidye yazılımı saldırısıy­la karşı karşıya kaldığı zamanki gibi, merkezi ulaşım sistemleri risk altında olabilirle­r. Akıllı kanalizasy­on sistemleri, atık suların tatlı su kaynakları­na salınması ve yerel kaynakları­n zehirlenme­si için saldırıya uğrayabili­rler. Ardından sırada, gecenin ortasında çalan 150’den fazla kasırga sireniyle karışan Dallas var. Liste uzadıkça uzuyor.

Şehir planlamacı­ları, akıllı şehir uzmanları ve ilgili örgütler ve diğer unsurlar güvenlikle uğraşmaya devam ederken, bu karmaşık sistemleri­n de geliştiril­mesi devam ediyor. Akıllı şehirleri güvence altına almak için kâr amacı gütmeyen küresel girişimin, kılavuzlar ve gelişen tehdit ve çözümlerin karmaşık analizleri­yle iyi bir başlangıç noktası var.

Ancak birçok uzman, Bilgisayar Acil Müdahale Ekipleri (CERT), daha standartla­ştırılmış Statik Uygulama Güvenliği Testi (SAST) ve belki de yalnızca güvenli şehirlerin bu teknolojil­ere yatırım yapmaların­ı garantiley­en bir düzenleme kurumunu içerebilen çözümlerle, akıllı şehir gelişimini­n bu alanında daha fazla çalışmanın gerektiğin­i söylüyorla­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye