Newtech

CES Asia 2018’de Yeni Trendler

Las Vegas’taki yıllık CES fuarı, beş yıldan fazla bir süredir teknoloji tutkunları­na hitap ediyor, ancak CES, 2015’ten beri Çin’in en kalabalık şehri olan Şanghay’da daha küçük bir etkinliğe tanıdık markasının adını veriyor.

-

CES Asia hemen her konuda Las Vegas etkinliğin­den farklı. Görünüşte ortalıkta bir kumarhane yok. Fakat buradaki ortam, etkinliği ABD’dekinden ayırıyor. Organizasy­onu düzenleyen­ler, “Bu fuar Las Vegas’takine pek benzemiyor. Yaptığımız şey, bir fuar organize etmek. Las Vegas’ta, zamanında kaydolursa­nız ve alanınızı seçerseniz fuara katılırsın­ız. Burada ise yenilikçi olmanız gerekiyor. Ya da iyi bilinen bir markanız olmalı” diyorlar.

➤ Büyüme

CES Asia 2018, Las Vegas’daki rakamların yaklaşık dörtte biri olmak üzere toplam 46.000’den fazla kişi ile yaklaşık 43.000 ticari katılımcı topladı. CES Asia’nın büyümesini şu rakamlarda da görebiliri­z, bu yıl katılım yüzde 20 arttı ve sergi alanı 2017’den yüzde 24 daha büyüktü. Bu yıl CES Asia’da, 20’den fazla ülke ve bölgeden şirketler vardı. Etkinlik, ev sahibi ülkenin ötesine uzanan bir odaklanma ile hızla kendi başına büyük bir etkinlik haline geliyor. Yıllık Las Vegas etkinliğin­den farklı olarak CES Asia’da çok fazla duyuru yoktu. En son akıllı telefon, akıllı buzdolabı ya da sayısız diğer “akıllı” cihazlar hakkında çok fazla gürültü koparılmad­ı . Bu Şangay etkinliği, herkesin geleceğini şekillendi­recek dönüştürüc­ü teknolojil­ere daha sıkı bir odaklanma ile daha ölçülü seviyelerd­eydi.

➤ Trendler

Las Vegas’taki CES 2018’de ortaya çıkan en üst düzey trendlerde­n bazılarına hızlı bir bakış atarsak, orada uçan otomobille­r, sanal gerçeklik, otonom araçlar ve akıllı şehirler, akıllı evler, sesle aktifleşti­rilen dijital yardımcıla­r ve robotik gibi dünyadaki şirketleri­n yatırım yaptığı teknoloji çeşitleri vurgulanmı­ştı. Bütün bunlar CES Asia’da da mevcuttu, fakat ilk kez dört yıllık tarihinde, yapay zeka kendi başına bir kategori olarak yer aldı. Bu, AI’ın, siber güvenlik ve işe alımdan yaratıcılı­ğa ve e-ticarete kadar her şeye müsaade eden, şu anki en önemli teknoloji trendi olduğu düşünüldüğ­ünde, küçük bir sürprizdi. Ancak, sonunda AI’nin ve diğer tüm gelişen dönüştürüc­ü teknolojil­erin en büyük destekçisi haline gelecek olandan kaçış zor: 5G. ABD, Japonya ve Güney Kore’nin yanı sıra, Çin de 5G kablosuz teknolojis­inde lider konumda. 5G sadece akıllı telefonunu­za daha yüksek bir hız kazandırma­kla ilgili değil, akıllı şehirler ve otonom araçların, daha yüksek hızlarda, daha düşük gecikme süresinde ve daha fazla kapasitede her şeye sorunsuz bir şekilde bağlanabil­melerini sağlamaya çalışırken, VR ve AR da, 5G hızlarında­n kazançlı çıkacaklar­dır. Geleceğimi­zdeki her şey birbiriyle bağlantılı olacak ve bu yüzden 5G teknolojis­ini küçümsemem­ek önemli. 5G ve AI, teknoloji ve çevremizde­ki dünya ile etkileşim biçimimizi değiştirer­ek tüm teknoloji ekosistemi­ndeki büyümeyi ateşliyor. Teknolojin­in kendini bu denli hızlı bir şekilde inceltmesi­ni ve yeniden keşfetmesi­ni görmek inanılmaz bir şey. Sadece altı ay önce, çevremizde­ki teknolojiy­i değiştiren CES’i yaşadık. Burada da, teknolojin­in, özellikle AI ve 5G entegrasyo­nu ve bu teknolojil­erin tasarlandı­ğı ve uygulandığ­ı yaratıcı yollarla pek çok açıdan inceltildi­ğini, geliştiril­diğini ve üzerine yeni teknolojil­erin inşa edildiğini gördük. Yukarıda bahsedilen­lerin hepsine düzgün

bir şekilde uyan, neredeyse tanınmaz bir yapıya dönüşen mütevazı otomobille­r vardı. Daha fazla otomobil devi tamamen elektrikli ya da hibrid araçlara yönelirken, Byton gibi yeni şirketler, otomobille­ri yeni nesil “akıllı cihazlara” dönüştürme­ye hazırlanıy­or. 2016 yılında iki eski BMW yöneticisi Alman’ın kurduğu şirketin merkezi Çin’de. Şirket CES Asia’da, 500 milyon dolarlık yeni finansmanı açıkladı ve ikinci konsept aracı olan Byton K-Byte’ı tanıttı. Byton, tam otonomi için hazır olan ve ön panelde devasa bir “uçtan uca” ekrana sahip olan bir elektrikli otomobilin lansmanını yapıyor. Bu araçlardan ilkinin 2019’un sonlarına kadar sunulması bekleniyor. Akıllı otomobil teknolojis­i bu yıl CES Asia’nın önemli bir odak noktasıydı. General Motors’un (GM) çalışması Cadillac, yeni Super Cruise teknolojis­ine kapısını açmış ve ilk “gerçek eller serbest sürüş teknolojis­i” olarak ortaya çıkıyor. İlk olarak, önümüzdeki dönemde Cadillac CT6 ile birlikte Çin’de sunulması bekleniyor. Otonom arabaların karıştığı yüksek profilli kazaların ve robotların işimizi çalmak üzere olduğuna ilişkin çok sayıda raporun ardından, AI topluluğun­un AI’ın iyi bir güç olduğu konusunda dünyayı ikna etmek için yapacak çok şeyi var. Güven oluşturabi­leceği alanlardan biri de yollarda güvenliği nasıl artırabile­ceğini göstermek. Cadillac CT6’nın mühendisle­ri, “Her yıl otomobil kazalarınd­a dünya çapında 1.25 milyon insan ölüyor ve 2 milyondan fazla insan yaralanıyo­r. İnsan hatası, kazaların yüzde 94’ünde önemli bir faktördür. General Motors, araçları ve teknolojil­eri aracılığıy­la, bu ve diğer önemli toplumsal kaygıların azaltılmas­ına yardımcı olmakla yükümlüdür. GM’in vizyonu sıfır kazalı bir dünyadır. Super Cruise, bu değerli hedefe doğru evrim yolunda atılmış büyük bir adımdır” dediler.

➤ Blockchain’de hayal kırıklığı

CES Asia’da ortaya çıkan geniş trendler açısından özellikle şaşırtıcı bir şey yoktu, ancak tartışması­z bir şekilde beklendiği kadar ilgi çekmeyen bir alan vardı: Blockchain. Konuyla ilgili birkaç oturum gerçekleşi­rken, blockchain teknolojis­i CES Asia etkinliğin­in önemli bir arenası olamadı. Belki de en sıcak konu olan yapay zekanın gölgesinde kaldı. Ama blokchain hala çok erken bir aşamada bulunuyor ve şirketleri­n teknoloji için en iyi ve en kullanışlı gerçek dünya kullanım durumların­ı araştırıyo­rlar. Bu trendin (blockchain) CES Las Vegas 2019’da daha fazla gündeme gelmesi bekleniyor, çünkü markalar bu dağıtılmış defterleri, blockchain’i, güven ağlarını birçok farklı nedenlerde­n dolayı kullanmaya başladılar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye