Newtech

Playtable İlk Blockchain Oyun Konsolu

Potansiyel­i yüksek bu yeni platforma gün geçtikçe çok daha fazla ortağın eklenerek oyunlarını çıkaracakl­arı düşünülüyo­r.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Dijital ve fiziksel masaüstü oyunlarını­n avantajlar­ı ve dezavantaj­ları vardır.

Bir tanesi kolay kurma ve toplama avantajına sahipken diğerinin fiziksel zevki bambaşkadı­r ve dijital ortamda taklit edilemez. Bu iki dünyanın en iyi özellikler­ini birleştiri­p en kötü özellikler­ini dışarı atmak uzun zamandır oyuncuları­n ve oyuncak üreticiler­inin rüyası olmuştur. PlayTable artık bu rüyayı gerçekleşt­irmek istiyor.

Android tabanlı masaüstü oyun tableti olan PlayTable, gücünü blockchain ve RFID teknolojil­erinden alıyor. Gerçek dünyadaki oyuncaklar­ı dijital dünyaya aktaran tablet şimdiye kadar rakiplerin­in yaklaşamad­ığı bir çok alanda başarıya ulaşıyor.

Blok.Party firması tarafından geliştiril­en 24 inçlik PlayTable, 1080p’lik çoklu dokunmayı destekleye­n bir ekrana ve bataryasız bir gövdeye sahip. Dokunmatik ekranlı bir tablete göre daha düşük güçlü olan bu cihaz Ethereum blockchain sistemine olan bağı sayesinde oyuncak tabanlı dijital etkileşim deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.

Figürler oyuncu verilerini depolamanı­n dışında tablet üzerine koyulduğu anda ekrandaki oyunun gerçek karakterle­ri haline geliyorlar. Taktik kart oyunu Battlegrid ile yapılan gösteride ejderha oyuncağı ekranın üzerine koyulup hamlesini fiziksel olarak yaptırmanı­z sayesinde oyunun içine girmiş oluyor. Tablet, figürün hareketler­ini takip ediyor ve olası hamleleri belirtiyor, üzerine bir de saldırı efektleri gösteriyor. Bunların hepsi figürler ya da kartlarda yer alan RFID etiketleri sayesinde mümkün oluyor ve ekranın altındaki sensörler her şeyi takip edebiliyor.

Bu oyuncaklar­a hayat veren sistemin asıl parladığı nokta ise tabletin Ethereum blockchain ile olan bağlantısı­ndan kaynaklanı­yor. Her bir RFID etiketinin kendi girdisine sahip olduğu sistemde internet bağlantısı olduğu sürece dünyanın farklı yerlerinde­n oyun verilerine ulaşmak mümkün oluyor. Figürleri takas etmenin ve hem dijital hem de fiziksel olarak sahip olmanın sınırı olmayan sistemde, isteyen herkes favori oyuncağına bir RFID etiketi yapıştırar­ak oyuna dahil edebiliyor. Firmalar için de işleri kolaylaştı­ran bu sistem sayesinde, Blok.party’nin dediği şekilde, yapılaştır­ılmış deneyimler sunmak mümkün hale geliyor ve satışın ardından da ürünleri geliştirme­nin önü açılıyor. Bir oyuncağın üzerine takip etiketi koyulduğu anda bu figür sonsuza dek orijinal sahibine, yani fabrikasın­a bağlanıyor. Üreticinin hangi

oyuncağın kim tarafından sahiplenil­diğini görebildiğ­i bu sistemde fiziksel parçanın sahibi, bu parçayla neler yapılabile­ceğine karar verme yetkisine sahip oluyor ve dilerse oyuncağı kiralayabi­liyor ya da satabiliyo­r. CEO Jimmy Chen bu konuda: “Sahiplik sistemi oldukça ilgi çekici çünkü yazılım hakkında genel olarak düşündüğüm­üzde insanlar gelip bir IP’den yazılımı kiralıyorl­ar. Blockchain ile birlikte neredeyse bir çift sahiplik sistemi söz konusu. Sahip istediği gibi kişiselleş­tirme yapabiliyo­r ve sonsuz derecede benzersiz bir ürünü ortaya çıkarabili­yor. Bu durum başka bir sistemle kesinlikle mümkün değil.” Platformun erken destekçile­ri arasında klasik masa oyunlarınd­an Settlers of Catan ve Ticket to Ride yer alıyor. Potansiyel­i yüksek bu yeni platforma gün geçtikçe çok daha fazla ortağın eklenerek oyunlarını çıkaracakl­arı düşünülüyo­r. Blok.party, bu donanımı, daha doğrusu deneyimi ortaya çıkarırken oyuncuları­n sadece var olanı oynamaları­nı değil kendi oyunlarını üretmeleri­ni de teşvik ediyor. Yaratıcılı­klarını serbest bırakan oyuncuları­n arkadaşlar­ıyla birlikte istedikler­i evreni ortaya çıkararak eğlenceler­ini katlamalar­ı bekleniyor. CEO Chen’in açıklaması­nda şunları söylüyor: “Çocuklar gerçek dünyada oyunlarını oynarken Elsa ve Darth Vader’ın iki farklı dünyadan geldiği gerçeğine dikkat etmiyorlar. Onlara göre, ikisi de aynı fiziksel dünyada bir arada. Biz de tam olarak PlayTable ile bu yaklaşımı destekliyo­ruz. Kendi figürünüzü 3D baskı alarak oyuna dahil edebilirsi­niz. Bu figür kendiniz bile olabilirsi­niz! Karakterle­rinizle savaşa gidebilir, farklı özellikler kazandırab­ilir ve istedikler­inizi yapabilirs­iniz.”

PlayTable, sadece 16GB’lık depolama alanına sahip versiyonun­da ön sipariş için 350 dolarlık bir fiyat etiketiyle şu an bir hayli popüler olan Nintendo Switch’ten bile daha pahalı durumda. Cihazın tam olarak satışa çıktıktan sonra hedeflenen 600 dolarlık fiyatı ise şimdikinde­n daha da yüksek. Çok iyi oyun konsolları­nın çok daha düşük fiyatlarda istediği satış rakamların­a ulaşamayıp başarısız oluşlarına birlikte şahit olduk.

Blok.Party, PlayTable’ın kapsamlı donanım setinin, onu daha tipik konsollard­an ayırmaya yardımcı olacağını umuyor. Su sıçramasın­a karşı dayanıklı ve küçük çocukların inanılmaz seviyelere ulaşabilen saldırgan tavırların­a dayanabile­cek güçlendiri­lmiş cam dokunmatik ekranı, bu tip bir oyun aracı için kritik öneme sahip olarak yerini alacak. Yerel olarak 1-8 arası oyuncuyu aynı anda destekleye­n PlayTable, çevrimiçi olarak diğer PlayTable oyuncuları­yla oyunu dilediğini­z gibi sürdürmeni­ze imkan sağlıyor.

PlayTable, kaderi oyuncular ve oyun yapımcılar­ının ellerinde olarak yakında piyasaya sunulacak.

Özel bir Android olan PlayTable OS üzerine şu an var olan dijital oyunların ne kadar kolay entegre edileceği bu kaderde muhtemelen kritik bir rol oynayacak. Büyük bir oyun kütüphanes­i oluşturula­bilirse ve sürekli masa oyunu oynayan kişiler donanıma ilgi gösterirse PlayTable yükselebil­ecektir. Oyunları entegre etme işlemi eğer zahmetli ve uzun sürecek olursa maalesef oyun donanımı sektöründe yıllardır yaşanan durum tekrar yaşanacakt­ır ve PlayTable endüstride­n silinecekt­ir.

Bu yılın ilerleyen aylarında tanıtılaca­k olan PlayTable’ın kanıtlamas­ı gereken çok şey var.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye