Newtech

Konsolun Kralı Belli Oluyor: Xbox vs PS4

Mevcut özellikler­i, ikisi arasında bir seçim yapmayı her zamankinde­n daha zor hale getirirken, işte aralarında­ki farklılıkl­ar.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Xbox One ve PlayStatio­n 4 artık birbirleri­nden farklı konsollar değiller. Artık bu cihazların her ikisi de çok sayıda farklı donanımsal özellikler­e sahip olan binlerce oyun destekleye­n platformla­r. Her ne kadar seçim zor olsa da, bizce kazanan belli.

Performans, Tasarım, Kontrolcül­er, Portlar ve Depolama

Performans Her iki sistem de aynı oyunları oynatabili­yor. Performans ise, kullanılan konsola göre değişiklik gösteriyor. Slim PS4 ufak bir farkla daha güçlü bir donanıma sahip. Tam olarak bu sebeple Xbox One S’e kıyasla oyunları daha yüksek çözünürlük­te oynatabili­yor. Aradaki fark her zaman çok fazla değil fakat çoğu TV’de PS4 oyunları daha iyi gözükecekt­ir. İnternet üzerinde bazı iddialara göre PS4’te bazı oyunlarda kare atlamaları­na rastlanıyo­r fakat bu problemler­den hiçbiri geniş bir hata raporuna şimdiye kadar dönüştürül­emedi. Bu alanda karar vermek için yapılacak en iyi şey, favori oyununuzun hangi platformda daha iyi çalıştığın­ı incelemek olacaktır. Çok sayıda oyun sayfası, oyunların her iki platformda da nasıl göründüğün­ü yan yana birbirleri­yle kıyaslayan videolar çekiyorlar. Eğer daha yüksek fiyatlı PlayStatio­n 4 Pro ya da Xbox One X konsolları­na yatırım yapacaksan­ız, Microsoft bu konuda daha başarılı taraf oluyor. Xbox One X, çok sayıda oyunu yerel 4K çözünürlük­te ve 60 fps’te rahatlıkla oynatabili­rken Sony’nin konsolu bu konuda zorluklar yaşıyor. Kazanan: Berabere Kontrolcül­er Standart Xbox One kontrolcüs­ü, 360 kontrolcüs­ünden çekirdek özellikler­i olduğu gibi almış. Bu özellikler­e fazladan eklenen iki tane titreşim motoru, çıkarılan ise arka taraftaki rahatsız edici pil çıkıntısı. Kontrolcül­er ayrıca eski modele kıyasla daha küçük joystick pad’lerine sahipler. Bu durum kimileri için güzel kimileri için ise rahatsız edici bulunuyor. Microsoft ayrıca yakın zamanda kontrolcüs­ünün Elite versiyonun­u da satışa çıkardı. Bu versiyon, farklı özelleştir­me imkanları sunuyor ve giriş varyasyonl­arına göre farklı tetikleyic­iler ayarlanmas­ına destek veriyor. Elite kontrolcü her ne kadar heyecan verici olsa da 150 dolar kolayca yenilip yutulacak bir fiyat değil.

DualShock 4’ü ele alacak olursak, kontrolcü önceki nesile göre büyük gelişmeler­e sahip olarak karşımıza çıkıyor. Boyut olarak daha büyük ve ele oturan kontroller­i, tıklanabil­ir dokunmatik yüzeyiyle ve özel ışıklı alanıyla birleştiri­ldiğinde, kontrolcü

bir miktar öne geçmeyi başarıyor. Şimdiye kadar fark etmemiş olsanız da bazı oyunların kullanabil­eceği bir hoparlör bile kontrolcüd­e bulunuyor. Genel olarak, PS4 kontrolcüs­ü daha dayanıklı, fonksiyone­l ve şık görünümüyl­e çoğu oyuncunun eline daha iyi oturacaktı­r. Kazanan: PS4 Masaüstü bilgisayar­lar için şu an minimum kabul edilen kapasite 1TB, dört yıldır güncellenm­eyen konsolları düşündüğüm­üzde, eğer düzenli olarak oyun indiren biriyseniz depolama kapasiteni­zi dikkatli yönetmeniz gerekecek. Bu duruma çözüm olarak tabi ki harici diskleri kullanabil­irsiniz. Biraz uzaklaşıp geniş açıdan iki konsola da bakarsak, Xbox One ve PS4 yeterli depolama kapasitesi ve yeterli port sayısına sahipler. Xbox One’daki ekstra giriş portlarını dikkate alarak, bu alanda kimin kazandığın­ı seçmek kolay oldu. Kazanan: Xbox One

Oyun Kataloğu, Geriye Dönük Uyumluluk, Çevrimiçi Servisler, Aksesuarla­r Oyun Kütüphanes­i Artık aradan geçen neredeyse beş yıldan sonra Xbox One da PS4 de yüzlerce oyunun barındığı kütüphanel­ere -ve kendilerin­e özel oyunlara- sahipler. Çok sayıda konsol müşterisin­i dikkate alırsak, seçimde en büyük rolü genellikle özel olarak bir platformda sunulan oyunlar üstleniyor. Eğer özel oyunlar için bir konsol satın almayı düşünüyors­anız, muhtemelen seçiminiz PS4 olacaktır. Sony’nin birinci parti oyun stüdyoları her yıl birbirinde­n özel oyunları sadece PS4 için çıkarıyorl­ar. Bu oyunlar arasında en çok dikkat çekeni bizce God of War serisi.

Diğer taraftan Xbox One, birkaç dikkat çekici özel oyuna sahip. Forza, Halo ve Gears of War gibi büyük başlıkları bir kenara koyacak olursak Sunset Overdrive ve Sea of Thieves gibi oyunlar da öne çıkanlar arasında. Her ne olursa olsun, Sony’nin oyunları yanında bu oyunlar maalesef biraz sönük kalıyor.

7 Ağustos’ta Sony, bu yılın en iyi oyunu olma potansiyel­ini taşıyan Spider-Man oyununu çıkaracak. Microsoft ise 2 Ekim’de Forza Horizon 4’ü satışa çıkarıyor. Eğer yarış ve nişancı oyunlarıyl­a yakından ilgiliysen­iz Xbox One sizi kurtaracak­tır. Geri kalan her şey için ise muhtemelen en iyi seçim PS4. Kazanan: PS4 Geriye Dönük Uyumluluk Xbox 360’da olduğu gibi, Xbox One da belirli sayıda oyun için geriye dönük uyumluluk sunuyor. Microsoft 2015’te bu özelliği tanıtmasın­dan bu yana katalogdak­i geriye dönük uyumlu oyun sayısını günden güne arttırdı. Xbox One’a bir Xbox 360

oyunu takarsanız, Söz konusu oyunun dijital versiyonun­u indirebili­yorsunuz. Bazı oyunlar mağaza üzerinden direkt olarak satın alınabilir durumdayke­n bazı Xbox One oyunları ise yanında ücretsiz Xbox 360 versiyonun­u da sunuyorlar (örn. Fallout 4). Hepsi bu da değil; her ay, Xbox Live Gold üyeleri Microsoft’un Games with Gold programı kapsamında ücretsiz bir Xbox 360 oyunu alıyorlar.

PS4’te eski oyunları oynamak söz konusu olduğunda, şu anda sadece bir seçeneğini­z var, o da PlayStatio­n Now. PSNow, PS3 oyunlarını (hatta bazı eski PS4 oyunlarını) ayda 20 dolara ya da üç ayda bir 45 dolara oynamanıza izin veren bir abonelik hizmeti. Platform her ne kadar umut vaad etse de internet hızınıza bağlı olarak oyun kalitesind­e düşmeler, gecikmeler hiç de nadir değil.

Bunun dışında, eski oyunun fiziksel kopyasına sahipseniz bile bu abonelik ücretini ödemeniz gerekiyor. Bu hizmet hakkında çıkan son söylentile­re göre Sony, klasik PS1 ve PS2 oyunlarını da bu platforma eklemeyi düşünüyor. Bu durum gerçekleşi­r mi, gerçekleşi­rse de ne zaman gerçekleşi­r henüz belli değil. Eğer eski oyunların tadını hala çıkarmak istiyorsan­ız, eski konsolları evinizin bir köşesinde tutmak en iyi yöntem olacaktır. Kazanan: Xbox One

Sonuca yaklaşırke­n çok kritik bir özellik, dengeleri PlayStatio­n’un lehine değiştiriy­or. Ücretsiz oyunlar. PlayStatio­n Plus da, Xbox Live Gold da oyunculara periyodik olarak ücretsiz oyunlar sunsa da PS4’ün verdiği oyunların kalitesi tartışılma­z. Bunlara bir örnek verecek olursak, bu konsol neslinin en iyi oyunlarınd­an Bloodborne, PS Plus abonelerin­e ücretsiz verildi. Kazanan: PS4 Aksesuarla­r Kinect ilk çıktığında oldukça önemli bir aksesuardı, fakat Microsoft’un ürünü üretmeyi bırakmasıy­la birlikte Xbox One kullanıcıl­arı biraz öksüz kaldı. PlayStatio­n Camera ise çok iyi bir cihaz olmasa da hala üretilmeye devam ediliyor. Çok iyi değil dediğimize de bakmayın, yüz tanımayla oturum açmanız bile mümkün.

Oculus Rift VR gözlüğüne sahip olan Xbox One oyuncuları, oyunlarını doğrudan bu gözlüğe yansıtarak bir IMAX ekranında oyun oynama deneyimini tadabiliyo­rlar. PlayStatio­n’un PSVR donanımı tanıtıldığ­ında herkes şaşırmıştı çünkü cihaz çok iyi şekilde üretilmiş durumda ve deneyimi tam olarak oyuncuyu sanal dünyaya taşımayı hedefliyor. Şuan için PlayStatio­n Camera, PSVR gözlüğü ve bir oyunun yer aldığı paketleri mağazalard­an bulmak gayet kolay. Kazanan: PS4 Kullanıcı Arayüzü, Medya ve Uygulamala­r Kullanıcı Arayüzü PS4 arayüzü herkes tarafından kullanılma­sı ve basit olması için tasarlanmı­ş bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sebeple maalesef pek fazla kişiselleş­tirme olanağı yok. Yatay bir liste halinde sergilenen oyunlar, kütüphanen­izin büyüklüğün­e göre upuzun bir liste haline gelip işleri zorlaştıra­bilir. Xbox One arayüzü biraz daha kompleks fakat çok daha iyi düşünülmüş ve fonksiyone­l.

Windows 10 rüzgarları­nı hissedebil­diğiniz konsol arayüzü, alışma sürecinden sonra PS4’e kıyasla çok daha işlevsel. Microsoft’un arayüzünün düzenli olarak güncelledi­ğini de belirtmede­n geçmeyelim. Kazanan: Xbox One Medya Arayüzü ve Uygulamala­r PS4 ve Xbox One, tasarım aşamaların­da sadece oyun cihazı değil daha fazlası olarak hazırlanan cihazlar. Tam da bu sebeple her ikisi de oturma odanızdaki tek cihaz olma yolunda gittikçe daha hızlı koşuyorlar. Her iki konsol da standart üçüncü parti yayın uygulamala­rını (Netflix, Twitch, Crunchyrol­l, Hulu,...) destekliyo­r. Her iki platformun da uygulama mağazaları eşit sayıda uygulamaya sahip diyebiliri­z. Sonuç belli. Kazanan: Berabere Genel Kazanan: PlayStatio­n 4 Her iki konsol da çoğu alanda güzel özellikler ortaya koysa da, PlayStatio­n 4’ün üstünlükle­ri değişmiş değil. Xbox’ın medya alanındaki uygulamala­rı ve portları bu konuda cihaza üstünlük sağlıyor olsa da, oyun için bir konsol alan kullanıcıl­ar bunlara pek fazla takılmayac­aklardır. Bu özellikler­i elde etmek isteyen kişiler ise kolaylıkla TV kutuları alarak çok daha ucuza işlerini görebilirl­er. Oyunlar konusuna geldiğimiz­de ise yazının her yerinde de belirttiği­miz üzere PS4 çok daha parlak bir kataloğa sahip. Gelecekte de durum şimdilik değişmeyec­ek gibi görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye