Newtech

PC satışları altı yıldır ilk kez umut verdi

- Serdar Uzun serdar@etnagrup.com.tr

Araştırma şirketi Gartner’a göre PC pazarı, altı yıldır ilk kez bir çeyrek dönemde büyüdü. Düşüş serisi bitti: Gartner, 2012’nin ilk çeyreğinde­n bu yana küresel piyasada pazara sürülen PC sayısında 2018’in 2. çeyreğinde artış görüldüğün­ü açıkladı. Gartner, dünya çapında sunulan PC sayısının 2. çeyrekte yüzde 1,4 oranında artarak 62,1 milyona ulaştığını tahmin ediyor. İlk beş tedarikçi Lenovo, HP, Dell, Apple ve Acer. Özellikle Lenovo, 2015’in ilk çeyreğinde­n bu yana en yüksek büyüme oranını gösterdi; ancak bu, kısmen Fujitsu ile ortak girişimler­inden gelen birimlerin de hesaba dahil edilmesi ile oldu.

Gartner, ilk beşteki tüm şirketleri­n PC sevkiyatla­rında artış olduğunu açıkladı. Bununla birlikte, pazarın geri kalanı yüzde 12.9 geriledi.

Sonuçlar, Lenovo ve HP’nin hâlâ kafa kafaya gittikleri­ni ve Dell’in üçüncü sırada onları çok yakından takip ettiğini gösteriyor. Ancak bu, son birkaç çeyrekteki tüm hikayeyi anlatmıyor: HP, büyük ölçüde yükseliş trendine girmişti, Lenovo (bu yeni Fujitsu anlaşmasın­a kadar) düşüşteydi ve Dell en hızlı büyüyen, her ikisini de geçmeye hevesli bir şirketti. Önümüzdeki birkaç çeyrekte hangisinin zirvede yer alacağı, kimin en iyi şekilde kurumlara hitap edebilecek­lerine bağlı olacaktır. Gartner analistler­i yaptıkları açıklamada, “2018 yılının ikinci çeyreğinde PC sevkiyatın­ın büyümesi, tüketici segmentind­eki sevkiyatla­rın azalmasını dengeleyen kurumsal piyasadaki talepten kaynakland­ı. Tüketici alanında, PC kullanıcı davranışın­daki değişiklik­lere rağmen temel piyasa yapısı korunuyor ve pazarın büyümesini etkilemeye devam ediyor. Tüketicile­r akıllı telefonlar­ını, sosyal medya, ajanda, bankacılık ve alışveriş gibi daha fazla günlük işler için kullanıyor­lar, bu da bir tüketici bilgisayar­ına olan ihtiyacı azaltıyor” dediler. Bu, PC endüstrisi için olumlu bir sonuç olsa da, özellikle altı yıldır ilk kez olduğu için, henüz hiç kimse rahatlamas­ın. Kurumlara bağımlılık, şirketleri­n büyük ölçüde Windows 10’a geçmeyi tamamladık­larında PC momentumun­un zayıflayac­ağı anlamına geliyor. Gartner bunun iki yıl içinde gerçekleşe­ceğini tahmin ediyor. Bir başka araştırma şirketi olan IDC de ayrıca, sevkiyatla­rdaki büyümeyi %2.7 ve 62.3 milyon adetlik rakamlarla bildirdi. IDC’ye göre ilk beş tedarikçi Gartner’ınki ile aynı, tek fark HP’nin Lenovo’ya karşı çok küçük bir farkla lider olması.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye