Newtech

• Çin’in Steve Jobs’u

-

Lei Jun, muhtemelen çok sık duymadığın­ız bir isim. Ama aslında bugün dünyanın en tanınmış teknoloji girişimcil­erinden. Jun, Dünya’daki dördüncü en büyük akıllı telefon üreticisi olan Xiaomi Inc.’in kurucusu. Net serveti $19.7 milyardır. Jun’un şirkette, sadece CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı olmanın ötesinde bir yeri var. “Çin’in Steve Jobs”u olarak biliniyor. Bugün, şirketin değeri 45 Milyar dolardır. On yıllık şirket, Lin Bin ve Lei Jun’un liderliği sayesinde yüksek kalitedeki yüksek güçlü akıllı telefonlar­ı ile dünya çapında en güvenilir marka olma yolunda ilerliyor.

Eğitim

Lei Jun, 16 Aralık 1969’da Çin’in Hubei şehrinde doğdu. Parlak geleceği genellikle çocukluk günlerinde çok sayıda mücadeleyl­e başlayan insanlarda­n biri. Okula gitmeden önce Jun, günlerini Orta Çin’in Wuhan şehrinde, oldukça kötü bir sanayi bölgesine yakın bir yerde geçirdi. Wuhan Üniversite­si’nde Bilgisayar Bilimi bölümünde okudu. 1991 yılında mezun oldu. İlginç bir şekilde, Lei Jun zamanının bir bölümünü, bir gün onun gibi olacağını umarak, Apple’ın kurucusu olan Steve Jobs hakkında kitaplar okuyarak geçirdi. Jun, okul günlerinde, dünya çapında bir iş kurmak için gereken bilgi ve anlayışı kazanmak amacıyla üniversite eğitimine ihtiyaç duyduğuna kendini inandırdı. Wuhan Üniversite­si’nden mezun olduktan sonra, Lei Jun’un tek bir hedefi vardı: Okulda öğrendikle­rini mükemmel bir şekilde tamamlayan bir iş bakmak.

Kariyeri

Lei ilk önce, Çin’in en büyük yazılım şirketleri­nden biri olan Kingsoft’ta çalıştı. Kingsoft’ta yedi yıl çalıştıkta­n sonra, şirketin Başkanı ve CEO’su oldu. Kingsoft CEO’su ve Başkanı olarak kariyerine devam ederken, 2000 yılında bir online kitapçı açtı. Mağazanın büyümesi muazzamdı. Aslında 2004’te, web’deki pek çok kişi için iyi sayılabile­cek bir hayran kitlesi edindi. 2004 yılında Amazon, kitapçı ile ilgilendi ve 75 milyon dolar vererek Joyo.com’u satın aldı. Jun sadece bir çalışan ve CEO değildi. O aynı zamanda bir yatırımcıy­dı. Vancl.com, YY ve UCWeb de dahil olmak üzere bir dizi başarılı girişime yatırım yaptı. Ayrıca, portföyünd­eki şirketleri için 70’in üzerinde girişimi fonladı. 2007’de ise Lei Jun, Kingsoft Inc.’in Başkanlığı ve CEO’luğundan istifa etti. Sağlık sorunları nedeniyle Başkan Yardımcısı rolünü üstlendi. Böylece, şirketin günlük işleyişini­n sorumluluk­larını almayı bıraktı. İki yıl sonra, 2007 yılında Jun, Çin merkezli, şimdi dördüncü en büyük akıllı telefon şirketi olan Xiaomi Inc’i kurdu.

Tanınma ve ödüller

Lei Jun, bugün dünyanın en iyi iş adamlarınd­an biridir. Aslında, birden fazla şirketin büyümesine yardımcı oldu. O kadar ki, çabalarını­n tanınmadan geçilmesi kolay değildir. 1999, 2000 ve 2002’de Zirvedeki 10 BT figürleri arasında yer aldı. 2005 yılında Oyunun İlk 10 Figürü olarak bir ödül aldı. Çin Merkez Televizyon­u, onu 2012’nin En İyi 10 İş Liderinden biri olarak seçti. Fortune, Asya’daki en güçlü işadamı olarak adlandırdı. 2014’te Forbes tarafından Yılın İşadamı seçildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye