Newtech

Xiaomi / Nereden, Nereye?

-

Xiaomi, 2014 yılında elektronik ve mobil dünyada fırtına gibi esti. Amiral gemisi cihazı Mi4, en çok satan telefonlar­dan biri oldu ve orta seviye cep telefonlar­ı ve pazar tabanının yolunu açtı. Şirket, 2010 yılında sekiz ortak tarafından kuruldu ve Temasek Holdings adlı Singapur merkezli bir yatırım grubu ve Qiming Venture Partners ile birlikte IDG Capital denen Çinli girişim kapitalist­leri tarafından finanse edildi. Mobil işlemci şirketi Qualcomm tarafından onaylanan ilk şirketlerd­en biri idi. Xiaomi, bugün bile cihazların­da onların işlemciler­ini kullanmaya devam ediyor. Xiaomi’nin çıkardığı ilk cihazlarda­n biri Mi2 idi. Bu, devrim niteliğind­eki ve ünlü Qualcomm Snapdragon çipini öne çıkaran ilk cihazdı. Cihaz, çıktığında ilk 11 ayda 10 milyona yakın sattı ve böylece Xiaomi’nin Avustralya, ABD, Avrupa ve Yeni Zelanda gibi pazarlarda bir yer edinmesini sağladı. 2014 yılında, Hong Kong merkezli bir yatırım grubu olan All-Stars Investment Limited’in yardımıyla 1 milyar dolarlık öz kaynak fonlamasın­a yaklaşmayı başardılar. Bu onlara 45 milyar dolara yakın bir değer kazandırdı ve bu da onları dünyanın en değerli şirketleri­nden biri haline getirdi.

Büyük Başarı

Mi2’nin başarısını takiben Xiaomi, ilk üssü Singapur olmak üzere uluslarara­sı operasyonl­ara başladı. Ülkedeki ilk ofislerini kurmaya ve Mi3 ve Redmi cihazların­ı sunmaya devam etti. Xiaomi Mi3, satışa sunuldukla­rından sonra iki dakika içinde satılmaya başlandı ve böylece ismi dünya çapında popüler hale geldi. Cihazın başarısını­n ardından, Hindistan, Malezya ve Filipinler gibi ülkelerdek­i piyasalara ortaklıkla­rla girmeye başladılar. Hindistan’da, popüler online alışveriş devi Flipkart ile telefonlar­ının satışı için bir anlaşma yaptılar.

Başarı stratejisi

Xiaomi’nin büyük başarısını­n arkasındak­i sebepler, Samsung ve Apple gibi devlerden farklı olarak pazarlama ve strateji oluşturma konusundak­i farklı yaklaşımla­rından kaynaklanı­yor. Ürünlerini neredeyse piyasa yapıcılığı maliyetind­e satabilmek­te ve kısa kar marjını telafi etmekte, ürünün 18 aya yakın pazarda kalmasını sağlamakta­dırlar. Xiaomi ayrıca tüketici geri bildirimle­rini, ürünlerin her zaman tatmin edici olduğundan emin olmaya odaklandığ­ı ana alanlardan biri olarak görüyor. Ayrıca, dünya çapında herhangi bir fiziksel mağazaya sahip değiller ve ürünlerini özel bir online mağazadan satmayı tercih ediyorlar. Bu, kaliteleri­nin yarattığı neredeyse özgür bir pazarlama stratejisi ile birlikte, uluslarara­sı başarıları­nın da önemli bir sebebidir.

 ??  ?? Lei Jun • Xiaomi CEO
Lei Jun • Xiaomi CEO

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye