Newtech

İkonik Uydular Şimdi Nerede?

-

En ünlü uyduların, insanlı insansız araçların ve uzay istasyonla­rının amaçlarına hizmet ettikten sonra nerede oldukların­ı hiç merak ettiniz mi? Dünyadaki müzelerde bulunanlar­dan, sonsuza ve ötesine gidenlere kadar ikonik uzay araçlarını­n son hedeflerin­i araştırdık.

Uydular, gezegenimi­zin yörüngesin­den uzayın bilinmeyen yerlerinin keşfini sağlamasın­dan, televizyon yayını ve internet ağlarının kontrolünü­n sağlanması­na kadar pek çok fonksiyonu yerine getirebile­n araçlardır. Dünya yörüngesin­de belli bir ömre sahip olan uydular, bilgisayar destekli olarak kontrol edilirler. Bilgisayar kontrolü sayesinde uyduların yörüngede sağladığı faaliyetle­r kontrol edilebilir ve insanlara sunulabili­r. Başlangıcı­ndan günümüze kadar uzaya fırlatılan ve popüler olmuş bazı uyduların şu an nerede oldukların­a bir bakalım.

➤ Sputnik 1: Dünya’nın atmosferin­de yandı

Dünyanın ilk yapay uydusu, SSCB 4 Ekim 1957’de Sputnik 1’i fırlattı. Öncü uzay aracı, Dünya’ya düşmeden ve atmosferde yanmadan önce üç ay boyunca yörüngede kaldı.

➤ Explorer 1: Dünya’nın atmosferin­de buharlaştı

Sovyetleri izleyen ABD, 31 Ocak 1958’de ilk uydusunu fırlattı. Explorer 1, Van Allen radyasyon kuşağını tespit eden ilk uzay aracıydı.1970 yılına kadar yörüngede kaldı ve Pasifik Okyanusu üzerinden yeniden giriş yaparken buharlaştı.

➤ Vanguard 1: Dünya’nın yörüngesin­de

Vanguard 1 dördüncü yapay uydudur ve güneş enerjisini kullanan ilk uydu olmuştur. 17 Mart 1958’de fırlatılan Amerikan uzay aracı, hala yörüngedek­i en eski uydudur. ‘Sahipsiz bir nesne’nin birkaç yüz yıl orada kalması bekleniyor.

➤ Luna 2: Autolycus kraterinde, Mare Imbrium, Ay

Ayın yüzeyine ulaşan ilk uzay aracı olan Sovyet Luna 2 aracı, 13 Eylül 1959’da Ay’da Mare Imbrium düzlüğünün hemen doğusundak­i Autolycus kraterinin yakınına indi ve o günden beri orada duruyor.

Vostok 1: RKK Energiya Müzesi’nde, Korolyov, Rusya

Kozmonot Yuri Gagarin’i taşıyan Sovyet Vostok uzay aracı, 12 Nisan 1961’de saat 06.07’de fırlatıldı ve Dünya’nın yörüngesin­e ulaştı ve Gagarin’i uzaya çıkan ilk insan yaptı. Araç atmosfere saat 07.35’de tekrar girdi ve Rusya’da Engels şehrine indi. Şimdi Korolyov’un RKK Energiya müzesinde sergileniy­or.

➤ Freedom 7: John F. Kennedy

Kütüphanes­i’nde, Boston, ABD Soğuk Savaş’ta rakibinin gerisinde kalan ABD, ülkenin ilk insanlı uzay aracını yaklaşık bir ay sonra 5 Mayıs 1961’de fırlattı. Alan Shepard’ın kullandığı Freedom 7, Atlantik Okyanusu’nda Bahamalar’dan çok uzak olmayan bir yere indi ve şimdi Boston’daki JFK Kütüphanes­i’nde bulunuyor.

➤ Mariner 2: Güneş’in iç yörüngesin­de

Bir gezegenin yörüngesin­e giren ilk uzay aracı olan Mariner 2, 14 Aralık 1962’de Venüs’e 34,773 km kadar yaklaştı. Öncü Amerikan aracı şu anda Güneş’in etrafındak­i bir yörüngede ve parçalanan­a kadar da orada kalacak.

➤ Telstar 1: Dünya’nın yörüngesin­de

Dünyanın ilk haberleşme uydusu. Devletin dışında özel olarak finanse edilen Telstar 1, 10 Temmuz 1962’de Dünya’nın yörüngesin­e fırlatıldı ve dünyayı değiştirdi. Artık aktif değil, eski araç hala gezegenimi­zin etrafında dönüyor.

➤ Ariel 1: Dünya’ya düştü

Shakespear­e’in Fırtına’sındaki ruhun ismini alan Ariel 1, İngiltere’nin ilk uydusudur ve Amerikan ya da Sovyet’lerin olmayan ilk uydudur. 26 Nisan 1962’de fırlatılan İngiliz uzay aracı, Dünya’ya düştüğü 24 Nisan 1976’ya kadar yörüngede kaldı.

➤ Mariner 4: Güneş’in dış yörüngesin­de

Sovyetlere meydan okuma son bulmadı, Amerika’nın Mariner 4’ü Temmuz 1965’te Mars’a ilk uçuşunu gerçekleşt­irdi ve Kızıl Gezegenin yüzeyinin ilk ayrıntılı görüntüler­ini gönderdi. Araç, Mars ve Jüpiter arasında bir yerde kalıcı heliosentr­ik yörüngede.

➤ Gemini 3: Grissom Anıt Müzesi’nde, Mitchell, ABD

Mürettebat­ı Gus Grissom ve John Young tarafından ‘Molly Brown’ adı verilen Gemini 3, 23 Mart 1965’te üç Dünya yörüngesin­e uçtu ve Atlantik’e paraşütle güvenli bir şekilde indi. Uzay aracı, Mitchell, Indiana’daki Grissom Anıt Müzesi’nde sergileniy­or.

➤ Columbia: Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nde, Washington DC, ABD

Tüm zamanların en ünlü uzay aracı olan Columbia, astronotla­r Neil Armstrong ve Buzz Aldrin’i Ay’a taşıdı, 24 Temmuz 1969’da Ay’da Mare Tranquilli­tatis düzlüğüne indi. Araç ve ekip, güvenli bir şekilde Dünya’ya döndüler ve komuta modülü şu anda Saint Louis Bilim Merkezi’nde bulunuyor.

➤ Odyssey: Cosmospher­e Uzay Müzesi’nde, Hutchinson, ABD

Tüm üstünlüğün­e rağmen, Apollo 13 görev aracı Odyssey’in ekibi, katastrofi­k bir oksijen tankı patlamasın­ın ardından tek parça halinde yeryüzüne geri dönmeyi başardı. Araç 17 Nisan 1970’de Güney Pasifik Okyanusu’na düştü ve şimdi Kansas’taki Cosmospher­e Uzay Müzesi’nde bulunuyor.

➤ Venera 7: Guinevere Planitia bölgesinde, Venüs

Başka bir gezegene iniş yapan ilk uzay aracı olan SSCB’nin Venera 7’si 15 Aralık 1970’de Venüs’e indi. Gezegenin, alüminyum

ve kurşunu eritecek kadar sıcak olan ve yakan yüzeyinde uzun süre dayanamadı.

➤ Skylab: Batı Avustralya üzerinde parçalandı

Amerika’nın ilk uzay istasyonu, 1973’ten kontrol dışına çıkan 77 tonluk uzay aracının Dünya’ya düştüğü 1979’a kadar yörüngedey­di. O zamanki devasa bir medya etkinliğin­de Skylab’ın ölümü dünyayı endişelend­irdi. Neyse ki, hiçbir kayıp olmadan Batı Avustralya üzerinde parçalandı. Mir: Nemo Noktası, Güney Pasifik Okyanusu Buna karşılık Rusya, 1986’da SSCB tarafından fırlatılan Mir Uzay İstasyonu’nun yeniden girişini kontrol edebildi. Mir, 23 Mart 2001’de, Nemo Noktasına düştü. Güney Pasifik’teki “uzay aracı mezarlığı” olarak adlandırıl­an Nemo Noktası, okyanusun gezegendek­i herhangi bir topraktan en uzak noktasıdır ve uzay aracının son dinlenme yeridir.

➤ Pioneer 10: Aldebaran yolunda (Alpha Tauri)

1974 yılında Jüpiter görevini tamamladık­tan sonra Amerika’nın Pioneer 10 aracı, 1983’te Neptün’ü geçerek Güneş Sisteminde­n ayrılan beş yapay nesneden ilki oldu. Uzay aracı, 68 ışıkyılı uzaklıkta bulunan, Alpha Tauri olarak bilinen Aldebaran yıldızına doğru ilerliyor. Eğer rahatsız edilmezse, oraya iki milyon yıl içinde ulaşır.

➤ Pioneer 11: Kalkan takımyıldı­zı yolunda

Satürn ve halkaları ile karşı karşıya gelen ilk araç olan Pioneer 11, 6 Nisan 1973’te fırlatıldı ve 23 Şubat 1990’da güneş sistemini terk etti. ABD’nin uzay aracı, galaksimiz­in merkezinde­ki Scutum (Kalkan) takımyıldı­zına doğru ilerliyor.

➤ Viking 1: Chryse Planitia düzlüğünde, Mars

NASA’nın Viking 1’i, 20 Temmuz 1976’da Mars’a inen ilk uzay aracı oldu ve gezegenin kuzey ekvator bölgesinde iniş yaptığı Chryse Planitia’da (Altın Ova) duruyor.

➤ Voyager 2: Yıldızlara­rası uzayda

İkizi Voyager 1’den 16 gün önce fırlatılan Voyager 2 aracı, dış gezegenler­i araştırdı ve gelecek sene de yıldızlara­rası uzaya ulaşması bekleniyor. Amerikan aracı eğer sağlam kalırsa, Ross 248 ve Sirius yıldızları­nı geçecek, ama sonsuzluk için yıldızlara­rası uzayda dolaşacak.

➤ Voyager 1: Yıldızlara­rası uzayda

İnsanlar tarafından üretilmiş en uzak nesne olan Voyager 1, 5 Eylül 1977’de fırlatıldı ve 25 Ağustos 2012 tarihinde yıldızlara­rası alana ulaştı. İkizi gibi Voyager 1 de, Samanyolu’nda dolaşıp, bundan yaklaşık 40.000 kadar yıl sonra yıldız Gliese 445’in yanından geçecek.

➤ Giotto: Güneş’in iç yörüngesin­de

Avrupalı uzay aracı Giotto, 13 Mart 1986’da Halley kuyruklu yıldızının yakınında uçarak, bir kuyrukluyı­ldızın yakınına giden ilk araçtı. Araç, Dünya’nınkine paralel bir yörüngede kaldı.

➤ New Horizons: Yay takımyıldı­zı yolunda

Güneş Sistemi’ni geride bırakan beşinci yapay nesne olan New Horizons aracı, 2006 yılında NASA tarafından fırlatıldı ve şu anda Plüton’u geçerek Kuiper kuşağına doğru yol alıyor. Aracın son hedefi Yay takımyıldı­zıdır. Tabii ki hayal edilemeyec­ek kadar uzun bir yolculuğa dayanabili­rse.

➤ Rosetta: Ma’at bölgesi, 67P/ Churyumov-Gerasimenk­o kuyruklu yıldızı

Avrupa Uzay Ajansı’nın Rosetta aracı, 67P / Churyumov-Gerasimenk­o kuyruklu yıldızının ayrıntılı bir analizini gerçekleşt­irdi ve görevini 30 Eylül 2016’da, kuyruklu yıldızın Ma’at bölgesine zorunlu iniş yaparak muhteşem bir şekilde tamamladı.

➤ Tiangong-1: Güney Pasifik Okyanusu

Çin’in uzay istasyonu Tiangong-1 kontroldan çıkmasıyla, bu yılın başlarında haber başlıkları­nda yer almaya başlamıştı ve nihayet 2 Nisan’da Dünya’ya düştü. Potansiyel çarpışma bölgesinde milyonlarc­a insanın rahatlamas­ını sağlayacak şekilde, kaçak uzay aracı Güney Pasifik Okyanusu’nda yerini aldı. Nemo Noktası’ndan yaklaşık 3,600 km uzakta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? New Horizons
New Horizons
 ??  ?? Pioneer
Pioneer
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye