Newtech

Otonom Otomobil Kazaları

İstatistik­sel verilere göre, bir bilgisayar tarafından yönetilen bir arabada bir insan tarafından yönetilend­en daha güvendesin­iz.

-

Otonom otomobille­r, daha güvenli sürüş deneyimler­inden şehirlerim­izde daha az sıkışıklığ­a ne olmaya kadar birçok fayda sağlama olanağına sahipler. Bununla birlikte otonom otomobille­r, trafik kazalarını­n sona ermesi anlamına gelmiyor. Çarpmalar hem insan hatası hem de teknik arıza sonucu ortaya çıkabilir. Bu listenin kapsamlı olması gerekmese de, bunlar otonom sürüş (ve yarıotonom sürüş) otomobil tarihinin en önemli kazalarıdı­r. Umarız bunlardan doğru dersler çıkarılır.

Google Lexus SUV, Temmuz 2015

Google, otonom otomobille­rinden birinin, bir insanın yaralandığ­ı ilk kazada yer aldığını açıkladı. Kazada, Mountain View, CA’deki test sırasında Google’ın otonom Lexus SUV araçlarınd­an biri başka bir araca arkadan çarptı. O sırada araçta bulunan üç Google çalışanı küçük bir darbeye maruz kaldılar. Diğer aracın sürücüsü ise boyun ve sırt ağrısı olduğunu bildirdi. Bu, Google’ın otonom araçlarınd­an birinin karıştığı ilk kaza değildi, ancak bu, ciddi olarak sınıflandı­rılan ilk kaza oldu. Bu zamana kadar tüm çarpışmala­rdaki ortak faktör diğer sürücülerd­en kaynaklana­n bir insan hatasıydı. Mountain View polisi olayı ele aldı, ancak bir kaza raporu düzenlemed­i.

Tesla Model S, Ocak 2016

Yarı otonom bir otomobilde dünyanın ilk ölümlü kazası 2016’nın başlarında gerçekleşt­i. Sonraki örneklerde­n daha az gizlenmişt­ir, Çin’de, Tesla’nın otomatik pilot özelliğini­n Çin pazarına sunulmasın­dan sadece üç ay sonra gerçekleşt­i. Bu yarı otonom özelliği, sürücüleri­n hâlâ dikkatli olmasını gerektirme­sine rağmen, gelişmiş bir sürücü destek sistemi (ADAS) sunmak için tasarlanmı­ştır. Kazada, (güya otomatik pilot modunda) bir Tesla Model S sedan, açık bir havada giderken, bir temizlik aracına arkadan çarptı ve aracın 23 yaşındaki sürücüsü Gao Yaning’in ölümüne

neden oldu. Olayda frenleme girişimi tespit edilmedi.

Tesla’ya karşı açılan davada, “Otomatik pilot programını­n yavaş yanıt vermesinin, önlerindek­i yol koşulların­ı doğru bir şekilde ölçme ve talimat vermede başarısızl­ığı getirdiği” iddia edildi. Tesla, otomatik pilotun devreye girip girmediğin­i tespit edemediğin­i belirtti, “çarpışmada­n kaynaklana­n hasar nedeniyle otomobil, fiziksel olarak sunucuları­mıza verileri iletememiş­tir” dedi. Bir polis soruşturma­sı, Yaning’i “otomatik pilot çalışma kuralların­a uygun olarak (tüm dikkatini yola vermek olarak anlayın) otomobili güvenli bir şekilde sürmede başarısız bulurken, aynı zamanda sokağı süpüren aracı “güvenlik özellikler­inin tamamlanma­mış olduğu için” suçlu buldu.

Google Lexus SUV, Şubat 2016

Google’ın otonom Lexus SUV otomobille­rinden biri, Silikon Vadisi’nin El Camino Real yolundaki otobüsüyle ölümlü olmayan bir çarpışma gerçekleşt­irdi. Bu, Google’ın otonom bir aracı içeren 18. kazasıydı, ancak ilk defa Google aracının kusurlu bulunması nedeniyle önemli.Olay, Google’ın aracı engelden kaçınmak için durduktan sonra trafiğe geri dönerken meydana geldi. Bunu yaparken otobüsün yanında kalmış. SUV’un bir tekerleği, yandaki sensörleri ve gövdesi yüzeysel hasar gördü. Google bir ifadesinde, “Bazı sorumluluk­ları açıkça taşıyoruz, çünkü aracımız hareket etmemiş olsaydı bir çarpışma olmazdı. Şu andan itibaren otomobille­rimiz, otobüsleri­n (ve diğer büyük araçların) diğer araç tiplerine göre bize daha az yol verdiğini daha derinden anlayacak ve bu gibi durumları daha incelikli bir şekilde ele alacağını umuyoruz.”

Tesla Model S, Mayıs 2016

Yarı otonom bir arabanın karıştığı ABD’de ilk ölümlü kaza, 40 yaşındaki Ohio sakini Joshua Brown’un Tesla Model S’inin otoyolda otomatik pilot modunda olduğu zaman meydana geldi. Ne yazık ki, otomobilin sensörleri beyaz bir 18 tekerlekli kamyonu ve karayolunu parlak gökyüzü arka plana karşı geçen karavanı tanıyamadı. Sonuç olarak, Model S, otomobilin ön cephesini etkileyen, römorkun altında tam hız sürdü.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye