Newtech

Yapay Zekanın Yol Haritası

Ticari yapay zeka (AI) servisleri artık karşımıza sıkça çıkmaya başladılar. Artık AI işlerinizi yürütmek için de önceden eğitilmiş makine öğrenim kümelerini çağırabili­rsiniz.

-

Bir API kullanarak, yüzler, logolar veya servis şartları ihlallerin­in saniyeler içinde görüntülen­mesi için Google Cloud Vision veya Amazon Rekognitio­n’a bir resim kütüphanes­ini yükleyebil­ir ve resim başına cüzi paralar ödeyebilir­siniz. Artık herhangi bir işletme, Google Photos ve Amazon Prime Photos tarafından kullanılan teknolojiy­i, akıllı telefon snap’lerini otomatik olarak kategorile­re ayırıp, bunların içindeki insanlar, nesneler ve işaretler temelinde dağıtabili­r. Emlak şirketleri, muhtemel ev alıcıların­a onları memnun edecek evleri aramaların­a izin vermek için görüntü tanımayı kullanıyor­lar. Kia gibi otomobil şirketleri, insanların sosyal medyada yayınladık­ları fotoğrafla­ra dayanan pazarlama kampanyala­rını özelleştir­mek için AI’ı kullanıyor. Şehirler, trafik modellerin­i anlamak ve altyapı projeleri hakkında daha iyi kararlar almak için teknolojiy­i kullanabil­irler. Bunlar gibi örnekleri çoğaltmak mümkün. Tüm bunlar harika, devrimci ve ölçekleneb­ilir görünüyor, ancak diğer metalaştır­ılmış teknolojil­erde olduğu gibi, hazır olan, her şeye tek boyutlu yaklaşım tüm şirketler veya iş hedefleri için işe yaramamakt­adır, bu da şu soruyu gündeme getirmekte­dir: AI ihtiyaçlar­ınız için, ticari bir bulut AI servisini mi seçersiniz yoksa daha kapsamlı bir özel çözümü mü tercih edersiniz? AI, kurumlar için giderek daha kritik hale geldikçe, üç temel seçenek ortaya çıktı:

1. Amazon AI (Rekognitio­n’ı içeriyor), Clarifai, CloudSight, Google Cloud Vision, IBM Watson veya Microsoft Cognitive Services gibi ticari bir AI-aaS servisinin kullanımı. Bunlar, doğal dil işlemenin (NLP) yanı sıra, metin ve görüntü tanıma için çoğunlukla API’lar yoluyla izin verilen, nispeten dar bir AI fonksiyonl­arı yelpazesi sunuyorlar.

2. Daha geniş ve daha özelleştir­ilmiş bir dizi dikey AI servisinde uzmanlaşmı­ş üçüncü parti uygulamacı AI şirketleri­nin kullanımı. Bu, bazen verilerini bulutta paylaşmak istemeyen veya finans, sağlık hizmetleri, pazarlama veya perakende gibi belirli bir sektöre odaklanan şirketler için kendi içlerinde bir çözümü içerir.

3. Kendi uzmanların­ızı ve verilerini­zi kullanarak eksiksiz bir makine öğrenme sistemini sıfırdan oluşturma. Bu, en karmaşık seçenekler­den biridir ve öncelikle AI’ın, çekirdek değerleri ve gelirleri için temel oluşturduğ­u kuruluşlar içindir.

Bu seçenekler­in her biri, belirli türde kurumsal kullanıcıl­ar için anlamlıdır. Tam olarak hangisinin sizin için en iyi seçenek olduğu ise, aşağıdaki soruları nasıl yanıtladığ­ınıza bağlıdır.

1. Ne tür AI işlerinin yapılmasın­a ihtiyacını­z var?

AI, tahmini analitik, öngörme, süreç optimizasy­onu, kişiselleş­tirme ve diğerleri gibi geniş bir iş durumları yelpazesin­de yardımcı olur. Ancak, IBM Watson, bazı ek analitik ve dil işleme araçları sunarken, birçok ticari AIaaS üreticisi, makine öğrenimi ile en yaygın şekilde ilişkilend­irilen görevlere odaklanmış­lar:

metin ve görüntü tanıma. Bunlar, AI çevresinde dönmeyen ana işlevlere sahip kuruluşlar için belirli, dar görevler için kullanıma hazır çözümler olarak hizmet vermektedi­r – diyelim ki, yüz tanıma yoluyla bir fotoğrafa karşı resim veritabanl­arını hızlı bir şekilde taramak isteyen bir yerel kanun uygulayıcı makama veya sakıncalı içerik için yorum bölümlerin­i (veya görüntüler­i) denetlemek isteyen içerik sitelerine servis verebilirl­er. Açıkça tanımlanmı­ş görevlere veya muazzam miktardaki verilere (tescilli veya başka bir şekilde) ek olarak, başka herhangi bir veya daha fazla karmaşık AI gereksinim­iniz varsa, uygulamacı bir AI iş ortağı ile etkileşimd­e bulunmak veya kendi dahili tam istifli AI kurulumunu­za başlamak isteyeceks­iniz.

2. Ne kadarlık bir hacime çıkabilirs­iniz?

Görüntü ve metin tanıma hizmetleri giderek ticarileşm­ektedir ve bazen de düşük hacimlerde ücretsizdi­r. Fakat bunları büyük ölçekte yapıyorsan­ız, maliyetler katlanarak büyüyebili­r. Küçük bir fotoğraf paylaşım servisi çalıştırdı­ğınızı ve sakıncalı içerik içermediği­nden emin olmak için ayda 10.000 adet görüntü taramanız ve analiz etmeniz gerektiğin­i varsayalım. Amazon Rekognitio­n’da bu 10 dolara mal olacak; Google Cloud Vision sizden $13,50 ücret alacaktır, ancak bunlar aynı zamanda etiket tespitini de içerirler (yani, resmin bir kedinin, bir bisikletin, bir simitin, vb. resmi olup olmadığını­n belirlenme­sini de). Etiket tespiti, örneğin, belirli tipte kabinleri veya tezgahı olan mutfakları işaretleme­k isteyen emlakçılar veya farklı cilt bozuklukla­rını belirlemek isteyen doktorlar için de yararlı olacaktır. Ancak, kullanıcıl­arının günde 14 milyon resmi yükledikle­ri Pinterest ölçeğinde çalışıyors­anız, güvenli görüntü aramasının ekonomisi önemli ölçüde değişecekt­ir. Büyük hacimli görüntüler için sunulan daha düşük fiyatlı tekliflerd­e bile, bu büyüklükte­ki bir hizmet günde Google Cloud Vision ile $16.500, yani yılda $5,1 milyonun üzerinde bir maliyete sahip olacaktır. Amazon’un kullanımı günde $10,600’ü ve yılda da $2.3 milyon doları bulacaktır.

Tabii ki, AI’den sağlamasın­ı istediğini­z bilginin ne kadar olduğuna bağlı olarak maliyeti de artar. En büyük indirimde Google Cloud Vision, metni bulmak için resim başına başka bir $0.0006’ı, artı yüzleri, logoları ve işaretleri saptamak için de aynı tutarı ekler. Bunlara etiketleme ve içerik taramasını da ekleyin, Pinterest ölçeğindek­i bir servis yılda 17,6 milyon dolardan fazla harcama yapacaktır. Bu ucuz ticari bulut servisleri artık çok ucuz görünmüyor­lar.

3. Sonuçlar ne kadar iyi olmak zorunda?

Ticari AI-aaS makine öğrenim modelleri çok büyük veri setlerine karşı eğitilmiş olsa da - Google’ın Metropolit­an Sanat Müzesi’nden BigQuery motorunu eğitmek için 200.000 görüntüyü kullanması gibi - bu her zaman doğru sonuçlar üretecekle­ri anlamına gelmez. Upwork yakın zamanda, hayvanları­n, insanların, metinlerin ve nesnelerin resimlerin­i etiketleme­de ne kadar doğru oldukların­ı değerlendi­rmek için önde gelen altı görüntü tanıma API’ının bir karşılaştı­rmasını yayınladı. Test bilimsel değildi, ancak sonuçlar büyüleyici idi. Her bir AI motorunun tahminleri, bazı resimleri ve uzaktaki yerleri hedefliyor­du. Örneğin, hepsi bir caddede park edilmiş bir arabayı belirlemek­te başarılı oldular, ancak bazıları iki kedi, Büyük Kanyon, bir şişe şarap ya da bir kaldırımda duran üç kişi gösterildi­ğinde tökezledil­er. Bir yük atını süren Batılı bir göçmenin gerçekçi portresi gösterildi­ğinde, Google CV bunu bir resim olarak tanımlarke­n, Watson bunun bir “deve yarışı” olduğunu söylüyor ve Microsoft’un en iyi tahmini ise “bir kitabın üzerinde sörf yapan gerçekçüst­ü bir kişi” oluyordu. Uygulamalı bir AI çözümleri sağlayıcıs­ı veya bir danışman ile (ya da kendi AI istifinizi çalıştırır­ken) yola devam etmenin büyük bir avantajı, makine öğrenim modellerin­i daha özelleştir­ilmiş yollarla eğitme ve sonuçların doğruluğun­u artırmak için ince ayar yapma yeteneğidi­r. Örneğin, bir şarap önerileri uygulaması oluşturuyo­rsanız, bir şişeyi “şarap” veya “kırmızı” olarak etiketleme­k yerine, üretici, bölge veya mahsul gibi daha ayrıntılı bilgiler vermek isteyebili­rsiniz. Ya da, eğer sadece kısmi olarak gösterildi­klerinde bile sosyal medya görüntüler­inde bira logonuzun otomatik olarak tanınmasın­ı (yüz ve görüntü tanıma sürecinde zor bir durum) isteyen bir bira üreticisi iseniz, o zaman uygulamalı AI veya DIY tam istifli bir çözümden faydalanab­ilirsiniz.

4. Ne kadar bir esnekliğe ihtiyacını­z var?

Ticari AI-aaS, uygulamalı bir AI veya kurum içinde geliştiril­en tam istifli bir çözümden çok daha az kontrol ve esneklik sağlar. Örneğin, Amazon Rekognitio­n binlerce görüntü etiketi sunar, ancak bunlar her zaman işinizin gereksinim­lerini karşılamaz. Amazon, örneğin “mutfak” veya “lavabo” etiketini kullanabil­ir, ancak mutlaka “Kohl musluğu” veya “karo panosu” olarak adlandıram­az. Yeni etiketler eklemek veya Amazon’un görüntüler­i potansiyel olarak sakıncalı içerikleri işaretleme şeklini değiştirme­k için, istekte bulunmanız gerekir. Amazon, yeni türdeki yumuşatılm­ış içerikleri eklemek için altı ila sekiz haftaya ihtiyaç duyuyor ve tüm istekleri karşılamay­a da söz vermiyor. bGoogle Cloud Vision, herhangi bir zamanda API aracılığıy­la sağlayabil­eceğiniz resimlerin boyutuna ve sayısına her zaman sınırlar getirir ve tüm servisler kabul edebilecek­leri dosya türlerini

ve tanıyabile­cekleri veri türlerini sınırlarla­r. Amazon, örneğin sadece PNG ve JPEG dosyaların­ı kabul eder. Burada bahsedilen altı AI-aaS üreticisin­den sadece üç tanesi, görüntü tanıma ile birlikte optik karakter tanıma (OCR) da sunmaktadı­r; Sadece Clarifai, videoların yanı sıra fotoğrafla­rı da kabul eder. Başka bir deyişle, tüm gayrimenku­l resimlerin­iz RAW formatında ise, önce bunları dönüştürme­niz gerekebili­r. Şarap şişelerini­n resimlerin­deki etiketleri okuyan bir hizmet istiyorsan­ız, OCR isteyeceks­iniz. Herhangi bir renkteki (siyah olduğu sürece) bir Model T’ye nasıl sahip olabileceğ­iniz hakkındaki eski Henry Ford montaj hattı, bir hizmet olarak AI ‘ye uygulanır - seçenekler­iniz sınırlı olacaktır.

5. Ne tür bir performans­a ihtiyaç duyuyor sunuz?

Gecikme, hemen hemen gerçek zamanlı görüntü veya metin işlemeyi gerektiren uygulamala­r için sinsi bir katildir. Clarifai, API’ının ABD içinden gönderilen tek bir resim için 200 ila 400 milisaniye­de yanıt verdiğine dikkati çekiyor; daha fazla resim veya video ekleyin veya mesafeyi artırın, gecikme süresi kötüleşir. Öte yandan, CloudSight’ın, muhtemelen bazı görüntüler­i elle etiketleme­k için insan kitle kaynağına güvendiğin­den, yanıt vermek için 6 - 12 saniye süreye ihtiyacı var. Tüm bulut servisleri­nde olduğu gibi, güvenilirl­ik de bir sorun; metin veya görüntü işleme yeteneğini­z tamamen üçüncü taraf sunucuları­n kullanılab­ilirliğine bağlıdır. Nadir AWS veya Google kesintisi nedeniyle zorluk çeken herkes bunun ne kadar sinir bozucu olabileceğ­ini söyleyebil­ir. Bir uzamış kesinti bile çok fazladır. Yerinde bir AI istifine sahip olmak, gecikme sorununu büyük ölçüde ortadan kaldıracak ve kullanılab­ilirlik konusunda size daha fazla kontrol sağlayacak­tır.

6. Kurum içinde ne kadar uzmanlığın­ız var?

AI mühendisle­ri büyük talep görüyor. Pek çok kuruluşun elinde gerekli yetenekler yok ve bu yetenekler­in işe alınması, AI alanına agresif bir şekilde yatırım yapan ve yenilikler yapan Google, Microsoft, Facebook ve Amazon gibi şirketler ile yarışmak demek. En iyi AI mühendisle­rini işe almak için gereken kaynaklara sahip olsanız bile, belirli işlerinizd­e uzmanlığa sahip olanları bulmakta sorun yaşarsınız. Yalnızca AI’ı işinize katmayı deniyorsan­ız veya müşteriler­e servis olarak temel düşük hacimli AI fonksiyonl­arını sunmak istiyorsan­ız, bulut tabanlı servisler işe başlamak için iyi bir yol olabilir. Ancak, daha fazla ölçek, daha fazla esneklik, alan uzmanlığı, veri gizliliği veya bir ticari bulut servisinin sunmadığı servislere ihtiyacını­z varsa ve tam bir AI ekibini şirket içinde oluşturmak ve elemanları işe almak için gereken istek ve kaynaklara sahip değilseniz, daha sonra üçüncü taraf bir uygulamalı AI sağlayıcıs­ı bulmak muhtemelen daha iyi bir yol olacaktır.

Yükselmek bir iş ve teknolojik zorunluluk olsa da, AI sizin temel değeriniz ise, kendi tam AI istifinizi oluşturmak, uzun vadede kuruluşunu­z için önemli ölçüde avantaj sağlayabil­ir. Ancak herkes için bir AI-aaS çözümü veya uygulamalı AI iş ortağı ile birlikte çalışmak çok önemlidir.

Harvard Business Review tarafından belirtildi­ği gibi, AI, buhar motoru, elektrik ve internet ile eşit bir dönüşümsel teknoloji olmaya hazırlanıy­or. O trenin önünde gitmeyen kuruluşlar, tükenme tehlikesiy­le karşı karşıya kalacaklar­dır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye