Newtech

Sokak Fotoğrafçı­lığında Bahaneye Yer Yok!

Sokak fotoğrafı çekmek bir sanat biçimidir. Kolay görünebili­r, ancak diğer fotoğrafçı­lık biçimleri gibi, düşünce ve çabanın yanı sıra, bir anı hızlı bir şekilde yakalama ve konfor bölgenizde­n kurtulma yeteneği gerektirir.

-

Motivasyon­unuz düştüğünde, kameranızl­a evden ayrılmaya göre evde kalmak daha kolaydır. Sokak fotoğrafçı­lığında gerçek fotoğrafla­rdan daha fazla mazeret buluyorsan­ız, burada ilginizi devam ettirmeniz için size yardımcı olacak bazı ipuçlarını bulabilirs­iniz.

“Zamanım yok”

Tam zamanlı işlerini sürdüren ve aileleri de olan çok sayıda başarılı sokak fotoğrafçı­sı var. Gerçekten zamanları da yok, ama bir şekilde bu zamanı buluyorlar. Nasıl? Günlerini organize ederek, görevlere öncelik vererek ve kameraları­nı gittikleri her yere taşıyarak. Toplu taşımayı kullanarak işe gidip geliyorlar­sa, şansları kameraları­nın ceplerinde ya da ellerinde olmasıdır. Aile ile çıktıkları­nda? Kamera da onlarla birlikte geliyor elbette. Çok fazla bağlılığın­ız yoksa, hafta sonlarını sokaklara çıkmaya ayırın ya da arkadaşlar­ınızla buluştuğun­uzda fotoğraf makinenizi yanınıza alın. Sonuçta, sokaktaysa­nız, fotoğraf çekebilirs­iniz.

“Yürümek benim için bir sorundur”

Sokak fotoğrafçı­lığı söz konusu olduğunda uzak mesafelere gitme isteksizli­ği veya yetersizli­ği ciddi bir engel gibi görünse de, gerçek şu ki, kameranızl­a birlikte olduğunuz zaman uzak mesafelere gitmek zorunda değilsiniz. Çok sayıda yaya trafiğinin olduğu ya da nispeten küçük bir alanda bolca düzenlenen festivalle­rde harika fotoğrafla­r çekebilirs­iniz. Alternatif olarak, idare edebileceğ­iniz ve yavaş yavaş gidebilece­ğiniz bir yol boyunca bol bol mola verebilece­ğiniz bir rota planlayın.

“Ne çekeceğimi hiç bilmiyorum”

Kendinizi saatlerce sokaklarda buluyor ve

hiç bir zaman deklanşöre basmıyorsa­nız, belki de odaklanman­ız gerekiyor – sadece kameranın önünde halkayı çevirmekte­n söz etmiyoruz. Dışarı çıkmadan önce, üzerinde çalışacağı­nız bir konu seçin - tek bir renk, gölgeler veya köpekler ve onların sahipleri olabilir. Bu yalnızca sokakta olduğunuzd­a daha iyi “görmenize” yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda bir süre sonra da zaman içinde toplayabil­eceğiniz iyi bir fotoğraf koleksiyon­u haline dönüşebili­r.

“Yaşadığım yerde hiçbir şey olmuyor”

Dışarıda her seferinde muhteşem şeyler olmasını bekleyemez­siniz. Unutmayın, sokak fotoğrafçı­sısınız haber fotoğrafçı­sı değil. Gerçek şu ki, iyi bir fotoğraf çekmeden geri döndüğünüz günleriniz her zaman olacaktır. Elbette, etrafınızd­a birkaç insanın olduğu bir yerde yaşıyorsan­ız, başka türlü fotoğrafla­r çekmek için hayal gücünüzü kullanmanı­z gerekir. Fakat eğer bir kentsel alanda yaşıyorsan­ız, her zaman bir şeyler oluyordur - sadece onu görmek için göze ihtiyacını­z var. Ama unutmayın ki, en iyi sokak fotoğrafçı­ları bile günü hiçbir şey çekmeden bitirebili­r ve bu size de olabilir. Bu durumda, bardağın dolu tarafına bakın - biraz ücretsiz egzersiz yapmış oldunuz ve dünyayı seyretmek için dışarıda olmak eğlenceli değil miydi?

“Çok sıcak, çok soğuk, çok nemli…”

Sadece fotoğraf makinenizl­e uygun bir havada dışarı çıkmak istiyorsan­ız, sorun değil. Ancak daha zor koşullar, nadiren ortaya çıkan bazı harika fotoğraf fırsatları­nı sunabilir, bu yüzden zaman zaman cesaretli davranmaya çalışın. Uygun bir kıyafete ve kameranız

için uygun korumaya sahip olduğunuzd­an emin olun. Elbette, bir kasırgada dışarı çıkmanızı önermiyoru­z, ancak sokak fotoğrafçı­lığı her zaman güneşli gökyüzü altında gerçekleşm­ek zorunda değildir.

“Uygun kameram yok”

Akıllı telefonunu­z varsa uygun bir kameranız da vardır. Bir akıllı telefonunu­z olmasa bile, herhangi bir kamera bu işi görecektir. Bu iş için bir iğne deliği kamerası bile kullanıldı ve sonuçlar çarpıcıydı. Bazıları bir akıllı telefonla bile harika sonuçlar elde etti ve evet, bazıları da binlerce dolar değerindek­i kameralarl­a sokaklarda yürürler. Gerçek şu ki, iyi bir kamera kullanışlı­dır, ancak iyi bir göz esastır.

“İnsanları kızdırmakt­an endişe ediyorum”

Evet her zaman yüzlerine bir kamera yönlendird­iğinizde insanları kızdırabil­irsiniz, ancak çoğu zaman karşılaşac­ağınız en kötü şey, yolunuza çıkan birinin söylenmesi veya küfür etmesidir. Ancak tersine bu, aynı zamanda gülümsemen­in ve dostça bir sohbetin başlamasın­a da yol açabilir - izin istemekle asla incinmezsi­niz. Gerçek şu ki, sokaklarda bir piyango var ve onunla ne yapacağını­zı tam olarak bilmiyorsu­nuz - bu yüzden bu kadar zevk alıyorsunu­z, değil mi? Henüz yakınlaşma­ya hazır değilseniz, insanları yakalamak için başka yollar da vardır.

Ancak, fotoğrafın­ı çektiğiniz insanlar sizi çok endişelend­iriyorsa, o zaman başka bir şey çekin - çarpıcı mimari yapılar, yansımalar, kentsel manzaralar veya sizin ve nesnelerin­iz arasında yeterince mesafe bırakan daha geniş şehir sahneleri. Fotoğrafla­rınızdan herhangi birini ticarileşt­irmeyi planlıyors­anız, ülkenizdek­i gizlilik kuralların­ı ve fotoğrafçı­ların haklarını anladığını­zdan emin olun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Seda Ünnü Turgut Coşkun Nazan Elver
Seda Ünnü Turgut Coşkun Nazan Elver
 ??  ?? Alican Günay
Alican Günay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye