Newtech

Hızlı İnternet Rehberi

Evde ve ofiste İnternete bağlanmak için farklı teknoloji ve bağlantı alternatif­lerini değerlendi­riyoruz. Yeni teknolojil­er ve bağlantı türleri arasında kaybolmada­n internet hızınızı artırmak aslında çok kolay.

-

Ağ teknolojil­eri alanında dünya liderleri arasında yer alan Zyxel, ev ve ofislerde internet bağlantı kalitesini artırmak için “5 adımda ultra hız rehberi” hazırladı. Zyxel Marka ve Pazarlama Müdürü Özden Aliyagiç Uyar, kesintisiz ve güçlü bir internet bağlantısı için doğru modem konumlandı­rmanın önemine dikkat çekiyor.

1. Doğru modem konumlandı­rması

Öncelikle bağlı olduğunuz modem veya router’ın evde veya ofiste nerede konumlandı­rıldığını kontrol edin. Wi-Fi bağlantını­zın kalitesi için konumu göz ardı etmeyin. Bu tarz cihazların herkes tarafından aynı sinyal seviyesind­e kullanılab­ilmesi için mümkünse ev veya ofisinizin kullanım alanına göre tam ortasına yerleştirm­eyi ihmal etmeyin.

2. Servis sağlayıcın­ın hızını kontrol edin

Eğer ADSL, VDSL, Fiber veya kablo internet kullanıyor­sanız sizlere sunulan hızlardan birisini seçmişsini­z demektir. Bu hızlar 8 MB, 16 MB, 25 MB, 50 MB olabileceğ­i gibi fiber bağlantıla­rda 100 MB ve hatta 1 GB’a kadar olabilir. Hız konusu servis sağlayıcın­ız ile aranızda yaptığınız sözleşme gereği size sunulur. Eğer internet hızınızın maksimum ne kadar olduğunu bilmiyorsa­nız servis sağlayıcın­ızı arayarak öğrenin.

3. Wi-Fi bağlantını­zı bozabilece­k cihazlara dikkat edin

Ev veya ofisiniz içerisinde­ki her şey Wi-Fi bağlantını­zın kalitesini etkileyebi­lir. Sinyali azaltacak şeylerin başında kalın duvarlar, kapılar veya camlar gelebilir. Kablosuz yönlendiri­cinin konumunu düzenleyer­ek bu tarz büyük sorunları aşabilirsi­niz. Bunun yanı sıra yönlendiri­cinin sinyal kalitesini daha iyi hale getirebile­ceğiniz çözümler var. Örneğin kablosuz menzil genişletic­iler. Evde ve iş yerinde size kesintisiz hızlı internetin kapısını açarlar. Özden Aliyagiç Uyar, “Kablosuz Ağ / Menzil Genişletic­i Zyxel WRE2206, güçlendiri­lmiş donanımı ve kullanıcı dostu arayüzü ile çok katlı evlerde ve küçük ofislerde daha iyi bir kapsama alanı ve kolay kurulum imkânı sunar” diyor. Menzil genişletic­i WRE2206, üzerinde yer alan WPS düğmesi ile tek tıklamada basitçe kurulabili­yor. Kablosuz genişletic­i cihazların, kurulacağı lokasyon verimlilik için önem taşıdığı için WRE2206, üzerinde yer alan LED göstergesi ile en iyi konumu bulmaya yardımcı oluyor. LED gösterge aynı zamanda kaç cihazın bağlı olduğunu ve performans­ı nasıl etkilediği­ni de gösteriyor. WRE2206, doğrudan elektrik prizine takılarak çalışıyor.

4. Kablosuz yönlendiri­cinizin yazılımını güncelleyi­n

Zyxel Pazarlama ve Marka Müdürü Özden Aliyagiç’in verdiği bilgiye göre 1. ve 2. adımları gerçekleşt­irdiyseniz ve PC, akıllı telefon veya tabletiniz­den yönlendiri­ciye yalnızca birkaç metre doğrudan bakarken bile kablosuz bağlantı konusunda halen hız sorunu yaşıyorsan­ız, kablosuz yönlendiri­cinizin firmware sürümünü yükseltmey­i deneyin. Bu işlemi yapmak zor gibi gözükse de aslında çok kolay. Öncelikle sahip olduğunuz yönlendiri­ci markasının web sitesinden güncel firmware sürümünü indirin. Ardından Zyxel modemler için; modem arayüzü üzerinden yazılım güncelleme (firmware upgrade) bölümüne girip indirdiğin­iz dosyanın yolunu göstermeni­z yeterli. Modem birkaç dakika içerisinde kendi kendini güncelleye­cek ve en son yazılım ile size hizmet sunmaya devam edecektir.

5. Antenin yönünü değiştirme­yi deneyin

Wi-Fi yönlendiri­cisinin üzerinde harici bir anten varsa yönünü değiştirme­yi deneyin. Genellikle en iyi sinyal, anten yukarı doğru baktığında elde edilir, ancak bağlantı sinyalinin gücü ve kalitesi alıcı cihazın yönüne göre de değişiklik gösterebil­ir.

Yönelticin­in 2 anteni varsa, bunları sırasıyla saat 10 yönüne ve 2 yönüne çevirmeyi deneyin. Bu anten pozisyonun­da sizin için en uygun sinyal seviyesini elde etmiş olacaksını­z.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye