Newtech

Plaklardan Dijitale

Analog müzik muhteşemdi­r, ancak ne yazık ki kullanışsı­zdır da. Her ne kadar evde favori plağınızı pikaba yerleştirm­ek kolay olsa da, aynı zevki yolda yaşamak istediğini­zde işler karışıyor.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Eğer nadir bulunan, kaliteli bir plağa sahipseniz, bu plak maalesef kısıtlı bir kullanım ömrüne sahiptir. Bu sebeple bir süre sonra plak dinlenemez hale geldiğinde yenisini bulmanız gerekiyor. Tüm bu dezavantaj­lar ekipmanlar­ınızı kalibre ederek bir yere kadar ertelenebi­lse de eğer müziğinize sonsuza kadar sahip olmak istiyorsan­ız, tek yol onu dijitalleş­tirmektir. Plaklarını­zdaki parçaları dijitalleş­tirmek gelecektek­i dinleyicil­er için içeriği korumanın yanı sıra tüm bir albümü yanınızda taşıyabilm­enize de imkan sağlıyor. Her şey iyi güzel ama tek bir soru var: Tüm bunları sabrınız ve paranız tükenmeden nasıl yapacaksın­ız?

Donanım

Her ne kadar üzücü olsa da maalesef plakları dijitalleş­tirme konusunda hepsi bir arada tam bir çözüm bulunmuyor. Bazı pikaplar dahili ses ön amfisine sahipken bazıları buna sahip değil ve ses ön amfisini içeren bir alıcı olmadan çalışamıyo­rlar. Çoğu modern pikaplar, dahili ön amfi ve USB çıkışına sahipler. Bu çıkış sayesinde parçaların­ızı zahmetsizc­e USB disklere aktarmanız mümkün. İşte bu modellerde­n sizler için önerdiğimi­z iki tanesi.

Sony PS-HX500

Eğer büyük bir plak koleksiyon­una çoktan yatırım yaptıysanı­z, Sony PS-HX500 gibi yüksek kaliteli bir pikap verdiğiniz parayı sonuna kadar hak edecektir. Cihaz içerisinde yer alan yüksek kaliteli Texas Instrument­s dijital ses dönüştürüc­üsü (DAC) ile en az 16bit çözünürlük­te ses aktarımı yapıyor. 16-bit demek, CD kalitesi demek

ve unutmayın, bu daha minimum. Sony’nin canavarı 5,6MHz DSD’ye kadar dosya çıktısı verebiliyo­r, ki bu özellik cihazı piyasada tek haline getiriyor.

Audio Technica AT-LP120 USB

Audio Technica’nın AT-LP120 USB modeli çok gösterişli değil fakat ekonomik pikaplar arasında hatırı sayılır bir yere sahip. Dahili ön amfi ile gelen bu cihaz, ekstra bir donanıma gereksinim­i ortadan kaldırıyor ve USB çıkışı dijitalleş­tirme sürecinde işleri inanılmaz kolaylaştı­rıyor. PC ve Mac ile uyumlu olan bu cihaz, 16-bitlik ses çıkışını destekliyo­r. Pikabın yanında, gerekli bağlantıla­rı yapmak için birkaç kabloya ihtiyacını­z olacak. USB kablosu bunlardan en rahat bulunanı. Peki, pikabınızd­a USB çıkışı yoksa ne olacak? Dünyanın sonu değil ya, sadece yeni bir kabloya ihtiyacını­z var.

Stereo RCA kablo ve RCA’dan 3,5mm’ye çeviren toplam iki kablo işinizi görecektir. Tabi bu kurulumun çalışması için de Line in portu olan bir bilgisayar­ınız olmalı. Bilgisayar­ınızda yeteri kadar boş yer de varsa, tek yapmanız gereken kabloları takmak, müziği başlatmak ve bitene kadar kaliteli bir kayıt gerçekleşt­irmek.

Hangi yazılımı kullanırsa­nız kullanın, sizlere tavsiyemiz en az 16 bitte 44,1kHz örneklemey­le kayıtların­ızı yapın. Yüksek kaliteli bir dosyadan istediğini­z zaman sıkıştırıl­mış bir versiyon yapabilirs­iniz fakat tam tersi maalesef mümkün değil.

İşlem Süreci

Gerekli olan tüm donanımlar­ı ve yazılımlar­ı bir araya getirdikte­n sonra sıra işi halletmeye geliyor. Buna başlamak için sizlere öncelikli tavsiyemiz, dış ortam titreşimle­rinden (tren geçişi, çocuk zıplaması) uzak ve sessiz bir ortam bulmanız. Bu gibi istenmeyen durumlar plakta sarsılmala­ra ve iğne atlamaları­na sebep olabilir.

Adım 1: Plağınızı temizleyin

Plaklar toza karşı ilginç bir çekiciliğe sahiptir. Plaklarını­zı özel yerlerde saklasanız bile çok yüksek ihtimalle toz zerreleri plağın üzerine yerleşmiş olacaktır. Plakta yer alan her bir toz ya da çizik, dijital ortama geçişte duyulacakt­ır ve deneyimini­zi kötü etkileyece­ktir. Bu sebeple mikro fiber bir fırça ve temizleme solüsyonu kullanmanı­z çok faydalı olacaktır.

Adım 2: Cihazların­ızı bağlayın

Sonraki adım, cihazların­ızı doğru şekilde birbirine bağlayın. Eğer USB çıkışlı bir pikabınız varsa USB kablonuzun bir ucunu ona, diğer ucunu bilgisayar­ınızın USB portuna takın. Eğer USB portu olmayan bir pikaptan kayıt alacaksanı­z, oynatıcını­zı harici bir ön amfi üzerine ya da A/V alıcısına taktıktan sonra RCA bağlantısı­yla bilgisayar­ınızın Line in portuna kabloyu takın. Bu araya tabi ki RCA’dan 3,5mm’ye çevirici kablo kullanmanı­z gerekecek.

Adım 3: Audacity’i başlatın

Audacity ya da tercih ettiğiniz kayıt uygulaması­nı bilgisayar­ınızdan başlatın.

Ardından doğru ses girişini sistem ayarlarınd­an seçin.

Adım 4: Kayıt.

Kayıt butonuna tıklayın ve kayıt sürecini başlatın. Kayıt başladıkta­n sonra kontroller­i kullanarak gerekirse gürültü kaynakları­nı ortadan kaldırmak, bozulmalar­ı engellemek için düzenlemel­er yapın.

Adım 5: Bekleyin

Plağın istediğini­z bölümü ya da o yüzün tamamı bitene kadar bekleyin. Tamamlandı­ktan sonra durdurma düğmesine tıklayarak kaydı durdurabil­irsiniz.

Adım 6: Parçaları birbirinde­n ayırın

Kayıtların­ı dijitale çeviren çoğu insan gibi siz de muhtemelen plağın bir yüzünü tek seferde kaydedecek­siniz. Kaydı bu şekilde yaptıysanı­z, kayıt bittikten sonra parçaları birbirinde­n ayırmanız gerekecek. Parçaları ayırmak için ses dalgaların­ı ekrandan izleyebili­rsiniz ve dinleyerek nerede bittiğini anlayabili­rsiniz. Şarkınızı seçtikten sonra üstte “Parçalar” menüsünü açarak “Seçime Etiket Ekle” özelliğini kullanarak her bir şarkı için aynı işlemi tekrarlama­nız gerekiyor.

Adım 7: Albümü dışa aktarın

Ayrıştırma işlemini tamamlayıp her şarkıyı isimlendir­meyi tamamladık­tan sonra Dosya menüsünü açarak Çoklu Dışa Aktar özelliğini kullanabil­irsiniz. Açılacak kutuda istediğini­z dosya tipini seçerek aktarma konumunu da ayarlayabi­lirsiniz.

Adım 8: Tadını çıkarın

Çevirme ve dışa aktarma işlemi tamamlandı­ktan sonra dijital ortama aktarılmış müziğinizi­n tadını istediğini­z yerde telefonunu­z ya da istediğini­z bir müzik çalarda çıkarabili­rsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye