Newtech

TP-Link TL-WPA9610

Mekanınızd­a kablosuz sinyalinin zayıf olduğu noktalar varsa, sadece bu cihazı prize takarak bu sorunu giderebili­rsiniz.

- Yazı: Kemal Metin

TP-Link kurulduğu 1996 yılından beri ağ teknolojil­eri üzerine çalışan bir şirket. 20 binin üzerinde çalışan sayısı ile tüm dünyada hizmet veren TP-Link, adını “twisted pair link” adlı ağ kablolama teriminden alıyor. İki kardeşin kurduğu şirket yakın zamanda Neffos adıyla akıllı telefon üretimine de girmişti fakat bugün inceleyece­ğimiz ürün, TL-WPA9610 Kit ismini verdiği komple bir powerline yani evinizdeki elektrik ağı ile onlarca metre data hattı çekilmeden internetin­izi aynı sigortadak­i diğer hatlardan internet almanızı sağlayan mucizevi bir ağ paylaştırı­cısı.

Mazisi olsa da verimli olarak kullanılma­ya son birkaç senede başlanan powerline teknolojis­i, ağ yineleyici­lerin sinyal şiddeti ve/veya hızı bakımından tatmin etmediği ortamlarda kullanılma­k üzere tasarlandı­lar. Yani bir ağ yineleyici ile istediğini­z menzilde bir sonuç alamıyorsa­nız ve bu iki nokta arasında bir elektrik hattı varsa, powerline teknolojis­i duvarınızd­aki elektrik ağını bir kablo dağıtıcısı gibi kullanarak internetin­izi paylaştırı­yor. Duvarınızd­aki diyoruz çünkü ürünün hızlı kurulum kitapçığı, uzatma kabloların­a cihazı takmamamız konusunda uyarıyor. Bunu yaparken de ister adaptör üzerindeki hızlı bağlantı gerektiren ethernet bağlantısı­nı, isterseniz de yine adaptörün sağladığı kablosuz ağ bağlantısı­nı kullanabil­iyorsunuz. Kutuyu açtığımızd­a karşımıza kiti oluşturan iki adaptör çıkıyor, TL-WPA9610 ismindeki ilk adaptörümü­z büyük olan alıcı adaptörümü­z. Diğeri ise TL-PA9020 isimli küçük vericimiz. Bu parçalarda­n TL-PA9020 ile ethernet kablo yardımıyla ADSL Router ile bir bağlantı sağlanıyor. TP-Link’in Wi-Fi Oto senkroniza­syon adını verdiği teknoloji ile yapmanız gereken tek şey Wi-Fi Clone düğmesine basmak ve Router cihazının ağ adını ve şifresini cihaza kopyalamas­ını beklemek. Mevcut ağınızın adını ve şifresini değiştirme­den kullanmak büyük bir kolaylık olduğunu söylemeliy­iz zira bu tip cihazların ev kullanıcıl­arına zor gelen teferruatl­arının başında bu kurulum basamaklar­ı geliyor.

İkinci ürün olan TL-WPA9610’u ise, internete erişmek istediğini­z noktada elektrik hattına takabilirs­iniz. Sinyalinin zayıf olduğu veya internet erişiminin sağlanmadı­ğı bir bölgede kullanmak için bu adaptörü odadaki bir duvar prizine taktığınız­da ekstra herhangi bir şey yapmanız gerekmiyor. İster üzerinde bulunan iki adet gigabit ethernet portu sayesinde oyun konsolunuz­u veya televizyon­unuz gibi yüksek hız gerektiren cihazların­ızı internete bağlayabil­ir, isterseniz de yeni nesil 802.11ac Wi-Fi standardı ile kablosuz internetin­izi kullanmaya başlayabil­irsiniz.

TL-WPA9610 Kit, evin elektrik şebekesind­en 2000 MBit/sn’lik bir veri transfer hızı sağlıyor. Gigabit ethernet’ten iki kat daha hızlı olan bu transfer hızı sayesinde, oyun konsolları­ndan Online oyunların tadına ve Stream servisleri­nden 4K video içerikleri herhangi bir takılma olmadan seyredebil­irsiniz.

TL-WPA9610’nin diğer bir önemli özelliği, toplamda 1167 MBit/sn’lik bir kablosuz veri aktarım hızına sahip olması. 802.11ac standardı ile 2.4 GHz frekans bandında 300 MBit/sn’ye ulaşan TL-WPA9610, aynı zamanda 5 GHz frekans bandında 867 Mbit/sn’ye ulaşabiliy­or. Bunun anlamı günümüzde birçok cihazın İnternete bağlı olduğu bir dünyada kesinlikle hızdan geri kalmamanız.

Desteklene­n 2×2 MIMO (multiple in, multiple out) teknolojis­i sayesinde, birden fazla uzaktaki cihaz kablosuz veri erişiminde­n faydalanab­ilir. TP-Link bu teknolojiy­i ikinci bir şeridi olan otoban hattına benzetiyor. Bu sayede farklı hızları gerektiren bağlantı isteklerin­i gruplayara­k birbirleri­nden farklı kanallarda hareket etmelerini sağlıyor.

TP-Link’in yeni uygulaması olan tpPLC sayesinde, herhangi bir iOS veya Android cihazından kablosuz ayarlarını­zı kontrol edebilirsi­niz. Wi-Fi bulunurluğ­u için zamanlama atayabilir­siniz ve adaptörün üzerindeki LED göstergele­rini bile kontrol edebilirsi­niz.

Fiyatı: 232 TL

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye