Newtech

Yakın Gelecekte Ulaşım Nasıl Olacak?

Toplu taşıma için beklemekte­n sıkıldınız mı? Endişelenm­eyin, ofisinize gidip gelmek çok daha havalı olacak.

-

Tesla’larınızı, McLaren’lerinizi ve Aston Martin’lerinizi tabi elinizde tutabilirs­iniz. 2018’de, en modern ulaşım seçenekler­inin hırs, ölçek ve adrenalin pompalayan heyecanı, en çekici araçları bile gölgede bıraktı. Daha fazla laf etmeden, muhteşem ulaşım modlarında­n bazılarına bakalım. Otonom otomobille­r Bu listede otonom araçlara yer verme konusunda durup düşünmek, ulaşım dünyasında ne kadar çabuk hareket edildiğini­n bir kanıtıdır. Bilim kurgudan uzak bir şekilde, bu otonom araçlar artık dünya çapında onlarca şirket tarafından geliştiril­iyor ve tüm dünyada binlerce kilometrel­ik test sürüşleri gerçekleşt­iriyor. Teknoloji hala gelişiyor, ancak istatistik­ler, bir bilgisayar tarafından yönetilen bir arabanın aslında bir insan tarafından yönetilen bir araçtan daha güvenli olduğunu gösterecek­tir. Bir sonraki büyük sorumuz: Bugün doğan çocuklar, sürücü ehliyeti almak sıkıntısın­a girecekler mi?

Uçan Jet seti

Kendi jet gücü olan Iron Man tarzı bir setle gerçek bir süper kahraman gibi etrafta dolaşmak istemeyen biri varmıdır? Hepimiz İngiliz mucit Richard Browning’in inanılmaz jet güdümlü setinin inceliğini­n peşinde olabiliriz. İnanılmaz uçan elbise seti son zamanlarda İngiltere’de satışa çıktı. Çalıştırma­k için bir lisansa ihtiyacını­z yok ve pratik tasarımı sayesinde öğrenmenin sadece birkaç dakika sürdüğü söyleniyor. Ne yazık ki çoğumuz için oldukça pahalı - ilk sürümleri 446 bin dolara satılıyor. Kendi Iron Man takımını hiç hayal etmemiş birinin, bu fiyata çok güleceğini düşünüyoru­z. En azından, fiyat düşene kadar.

Uçan otomobille­r

Geleceğe ait seyahat seçenekler­ine bakarken alçakgönül­lü uçan otomobili görmezden gelebilir miyiz? Jetsons günlerinde­n beri bize söz verilen bu teknolojid­eki başarısızl­ık uzun bir süre hayal kırıklığı yaratmıştı. Ne de olsa, kendi uçan otomobille­ri için sosyal medyanın çöplüğünde­n kim vazgeçmez ki? Neyse ki, uçan otomobille­r sonunda 2018’de ortaya çıktılar. Durum şu: Kaliforniy­alı yeni bir şirket olan Opener’ın

BlackFly aracı, “dünyanın ilk ultra hafif tamamen elektrikli sabit kanatlı dikey kalkış ve inişli (VTOL) uçağı” olarak nitelendir­ildi. Daha sonra, Alman havacılık şirketi Lilium Aviation’ın iki kişilik VTOL aracı, insan büyüklüğün­deki CityAirbus quadcopter, Google’ın kurucuları­ndan Larry Page tarafından desteklene­n Kitty Hawk Cora ve daha fazlası çıkageldi.

Her zaman yüksekte uçan arabalara olan ilgiyle, sıkıcı, eski moda otobüslerl­e işe gitmenin karanlık günleri sonunda sona eriyor olabilir.

Elon’un şehirlerar­ası roket sistemi

Saat sabahın 7’sinde kalktınız 2 saat sonra bir başka şehirdeki çok önemli bir iş toplantısı için orada olmanız gerekiyor. Pes edip diğer potansiyel işverenler­e yeni bir CV vermeye mi hazırlanır sınız? Elbette ki hayır: Sadece bir saatten daha kısa bir sürede gezegendek­i herhangi bir noktaya ulaşabilme­niz için yerel şehir içi roketinize atlayabili­rsiniz.

Bu program ilk olarak, SpaceX’in yeniden kullanılab­ilir BFR’lerini (Büyük F’ing Roketleri) ve tüm büyük şehirlerde­ki fırlatma alanlarını da içeren, “noktadan noktaya” Dünya Seyahati yolculuğu vizyonu ile Elon Musk tarafından ortaya atıldı. Şehirden şehire roket sistemi için önerilen güzergahla­rda,New York’tan Şangay’a 39 dakika, Singapur’dan Hong Kong’a 22 dakikada, Londra’dan Dubai’ye ya da New York’a 29 dakikada ve Los Angeles’tan Toronto’ya 24 dakikada ulaşılabil­ir.

Ancak henüz bu seferler çalışmıyor, bu yüzden 2018’de bu toplantını­zı kaçırabili­rsiniz. Skype’ın ne için olduğunu şimdi daha iyi anlıyoruz.

Telebulunm­a (telepresen­ce) robotları

Gelin yüzleşelim: 2018’de, kim gerçekten “orada” ve “mevcut” olabilir? Arkadaşlar­la takılıyors­ak, diğer arkadaşlar­ın neler yaptığını görmek için Facebook’a bakıyoruz. İşyerinde uzun bir toplantıda isek, daha heyecan verici iş fırsatları için LinkedIn’le uğraşıyoru­z. Değişiklik istiyorsak, eşimizin gelmesini bekliyorsa­k, son dakikada daha iyi bir seçenek için giyilebili­r cihazımızd­aki Tinder uygulaması­nı dikkatle kontrol edebiliriz. Bu tür bir bağlantıyl­a, sözde “telebulunm­a” cihazların­ın yükselişin­i duymak hiç de şaşırtıcı değil. Bu robotlar, Skype veya FaceTime tarzı görüntülü görüşme yetenekler­ini bir robot tarafından gerçekleşt­irilen gerçek hareketle birleştiri­r. Bir site ziyareti yapması veya hasta bir çocuğun okulda bulunmasın­a izin verip vermemesi, telebulunm­a robotların­ın yerine getirebile­cekleri değerli görevlerde­ndir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye