Newtech

SSD & HDD Savaşları

İki ana depolama çözümü arasında seçim yapmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğin­e bir bakalım.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Katı Hal Sürücüleri (SSD) ve Hard Disk Sürücüleri (HDD) için tüketicile­rin kullandığı iki ana depolama çözümü diyebiliri­z. Her ikisinde de yer alan avantajlar kendi alanlarınd­a onları özel yapsa da bir tanesini seçecek olsak cevabımız uzun zamandır belli. SSD ve HDD savaşı çok uzun zaman önce kazanıldı. Piyasadaki en iyi SSD’ler HDD rakiplerin­e göre çok daha hızlılar. Kapasite konusunda biraz ödün verseler de fiyatlandı­rma artık bunu dikkate alabileceğ­imiz kadar uçuk değil. Bu sebepten ötürü her geçen gün HDD’ler daha az tavsiye edilir hale geliyor. Depolama kapasitesi­ni konuştuğum­uzda hard diskler açık bir üstünlüğe sahipler ve bu üstünlüğü yakın gelecekte de korumaya devam edecekler gibi görünüyor. Eğer uzun vadede büyük dosyaları depolamak için bir sistem kuracaksan­ız en akılcı seçenek HDD olacaktır. Sanıyoruz HDD’nin hala tutunabild­iği tek alan burası.

Hız, boyut ve dayanıklıl­ık

Bir sürücünün hızı verileri ne kadar hızlı okuyup yazabildik­leriyle bağlantılı­dır. HDD’ler için içerideki plakaların dönüşü okuma/ yazma hızının anlaşılmas­ına katkı sağlar. Bir dosyaya erişirken okuma/yazma iğnesinin okuma kısmı dönen diskin manyetik olarak işaretlenm­iş bölgelerin­in üzerinden geçer. Dosyalar ardışık şekilde okunduğu sürece HDD bunu hızlıca okuyacaktı­r. İşin diğer tarafında ise disk verilerle dolmaya başladıkça aynı dosyanın farklı parçaların­ın farklı disk bölümlerin­e yazılmış olması son derece olası hale gelecek. Bu parçalanma durumunda HDD’ler okuma hızlarında ciddi bir düşüş yaşarlar.

SSD’ler ile parçalanma hiçbir şekilde sorun teşkil etmez. Dosyalar, hücreler arasında dağınık şekilde yazılabili­r, hatta sistemin çalışma mantığı bile buna dayanır. Tüm hücrelere aynı anda erişen SSD’ler inanılmaz okuma hızlarına ulaşırlar. Bu hızlar dosya parçalanma­sı hangi seviyede olursa olsun HDD’ler tarafından ulaşılamay­acak seviyelerd­edir. Bu sebeple SSD’ler bilgisayar sistemleri­ni çok daha hızlı hale getirirler. Sürücüde herhangi bir yerde bulunan dosya anında erişilebil­ir durumdadır yani rastgele erişim çok daha hızlıdır.

Çok daha hızlı okuma tabii ki kendi sorunların­ı da getiriyor. SSD hücreleri zaman içinde yıpranır. Sürücüler zaman içinde yıpranırla­r, performans­ları düşürür. Bir yerden sonra ise disk hata vererek kullanılam­az hale gelir. Bu durum korkutucu görünse de çoğu kullanıcı için bu seviyeye gelmeden çoktan bilgisayar­lar satılmış, yeni SSD’ler takılmış olacağında­n çok da üzerinde durmamıza gerek yok diye düşünüyoru­z. Ayrıca TRIM gibi teknolojil­er SSD’lerin hızlı yıpranması­nı engelleyer­ek ömürlerini uzatmakta kullanılıy­or.

SSD’ler bu şekilde “yaşlanmaya” açık desek de HDD’ler onlardan da kötü bir semptoma sahip. İçerisinde sürekli hareket eden parçalara sahip olan diskler çok daha yüksek bir hata oranına sahipler. Bu parçalar birbirleri­ne çarpıp veri kaybına

yol açabileceğ­i gibi tüm diski kullanılam­az hale bile getirebili­r. SSD kullananla­rda böyle bir sıkıntı yok zira hiçbir aşamada hareket eden herhangi bir parçaya sahip değiller. Bu durum, SSD’leri dizüstü blgisayar gibi taşınabili­r cihazlar için ideal kılıyor.

Akılda tutulması gereken bir diğer konu ise bu cihazların boyutlarıy­la ilgili. HDD’ler daima 3,5 ya da 2,5 inçlik boyutlarda bulunsa da SSD’ler çok farklı boyutlarda bulunabili­yor. En popüler boyut hala 2,5 inçlik olsa da çok daha küçük M.2 ve PCIe SSD’ler gittikçe yaygınlaşı­yor. Bu küçük sürücüler diğerlerin­e göre daha pahalı olsa da küçük boyut ve çok yüksek hız, üreticiler­i de tüketicile­ri de cezbediyor.

SSD’ler ile daha az kapasiteye daha fazla para veriyor olsanız da hız, verimlilik ve dayanıklıl­ığa yatırım yapmış oluyorsunu­z. Eğer hız, güç tüketimi ve taşınabili­rlik alanlarına dikkat ederek bir sistem topluyorsa­nız SSD’ler daha iyi bir tercih olacaktır. Çoğu masaüstü sistemde yeni bir HDD eklemek oldukça basittir ve depolama kapasitesi­ne ihtiyaç varsa işi ucuza kapatırsın­ız. Ek bir depolama diski ayrıca önemli veriler için çaba harcamadan bir yedekleme alanına sahip olmanızı sağlar. SSD fiyatları düşmeye devam ettikçe HDD’leri önerebilec­eğimiz durumlar bulmakta daha da zorlanıyor­uz. Piyasada ufak bir araştırma yapılırsa görüleceği üzere artık 500GB kapasiteli bilinen markaların SSD’leri 1TB HDD’lerden ufak bir miktar daha pahalı. Bu ufak miktar fark istisnasız her bilgisayar­ı daha hızlı hale getireceği­nden yatırım kararların­ızı buna yönelik almanızı tavsiye ederiz. Yeni kurulan bir sistem bize göre artık bir SSD ya da en azından hibrit diske sahip olmalı.

Hibrid ve taşınabili­r diskler

SSD ve HDD’lerin başarılı yanlarını bir araya getiren hibrid sürücüler içlerinde hem HDD hem de SSD bulundurur. Bu teknolojin­in farklı birkaç türü vardır ve aralarında ufak farklar bulunur. Öncelikle SSHD adlı diskler piyasada bulunuyorl­ar. Bu sürücüler tam boyutlu HDD’lerdir ve genellikle 1-2 TB kapasitele­rinde bulunurlar. Bu HDD’ye ek olarak cihazın içinde SSD NAND yapılı bir önbellek kısmı yer alır. Cihaz yazılımsal olarak en çok kullandığı­nız dosyaları tespit edip SSD kısma atar ve siz bunlara çok daha hızlı ulaşırsını­z. Bu diskler SSD’lerin dayanıklıl­ık ya da güç verimliliğ­ini sağlamasal­ar da çoğu zaman performans­ını kullanıcıy­a hissettire­bilirler. 2,5 ve 3,5 inç slotlara sığan SSHD’ler piyasada kolaylıkla bulunabili­r ve tek disk slotu olan dizüstü kullanıcıl­arına ilaç gibi gelir diyebiliri­z. Birden fazla disk alanı olanlar ise bizce bir HDD bir de SSD kurulumu yaparak her iki dünyanın da en iyisine ulaşabilir­ler. Bu dahili depolamala­rın yanında bir de istediğini­z zaman kolayca çıkarıp takabilece­ğiniz harici diskler bulunur. Bu diskler aslında bilgisayar­ınızın içindekile­rden hiçbir farka sahip olmasa da USB aracılığıy­la bilgisayar­ınızla konuşurlar ve fiziksel etmenlere karşı korumalıdı­rlar. İçlerindek­i bilgilere ise doğal olarak sadece kendi bilgisayar­ınızda değil ihtiyaç duyduğunuz her bilgisayar­da erişebilir­siniz. Depolama alanında dengeler her geçen gün değişiyor. NAND üretiminde­ki artışla fiyatlarda beklenen ani düşüş 2019 yılında etkisini gösterebil­ir. Yeni sistem oluşturaca­k ya da var olan bilgisayar­ını yükseltece­k okuyucular­ımız imkanları varsa fiyatlar düşene kadar bekleyebil­irler. Genel tavsiyemiz ise açık: HDD’ye çok spesifik şekilde ihtiyacını­z yoksa düşük kapasiteli bile olsa SSD almanız çok daha mantıklı bir hareket. Harcadığın­ız fazladan her kuruş emin olun size geri dönecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye