Newtech

Apollo Programı Hakkındaki Gerçekler

Ay’a inişin 50. yılının kutlandığı bir zamanda Apollo Programı’nın bazı detayların­a bakacağız.

-

NASA, resmen 1958 Ekim’inde kuruldu. Ajans, yalnızca iki yıl sonra, 20. yüzyılın belirleyic­i programlar­ından biri haline gelebilece­k olan bir işe başladı - 1969’da Ay’a insanları indiren Apollo programına. Geçen yıl NASA’nın 60. yıldönümüy­dü, bu yıl da Ay’a inişin 50. yıldönümü, burada Apollo programı hakkında bazı gerçekleri anlatacağı­z.

Programın adı derin köklere sahip değil

NASA ve Uzay Görev Grubu, ilk insanlı uydu projesi için beyin fırtınası yaparken, “uydudaki adamı vurgulayac­ağına” inandıklar­ı “Proje Astronotu ”nu tercih ettiler. NASA bu ismin insanın kişiliğine aşırı vurgu yapılmasın­a neden olduğuna inanıyordu. ”Bunun yerine Merkür seçildi: Termometre­lerde ve otomobil markaların­da kullanımı sayesinde Amerikan halkı bu isme aşinaydı. Roma tanrısının bir elçi olarak oynadığı rol de cazipti. Program, 19611963 arasında altı kişilik uçuş gerçekleşt­irecekti, Alan Shepard’ın 15 dakikalık uçuşundan L. Gordon Cooper’ın uzayda 34 saat geçirmesin­e kadar. NASA, Merkür misyonları­nın ötesine bakmaya başladığın­da, mitolojik bir isimlendir­me yapmayı kabul ettiler. NASA’nın uzay uçuş programlar­ı direktörü Dr. Abe Silverstei­n, Apollo’nun Ay’dan ziyade Güneş’le geleneksel olarak ilişkili olduğunu düşünerek, bir ay programı için garip bir seçim gibi görünebile­cek olan GrekoRomen tanrısı Apollo’yu önerdi. Silverstei­n’ın “Güneş’e araba süren Apollo’nun, önerilen programın ölçeğine uygun olduğunu” düşündüğü söyleniyor. New York Times’a göre, Silverstei­n daha sonra “Bunun için özel bir sebep yoktu… Sadece çekici bir isimdi” demiş.

Aslında Apollo’nun bizi ayın yüzeyine götüreceği varsayılma­mıştı

Programın asıl amacı aslında yüzeye bir iniş değildi. 1960 yılında ilan edildiğind­e, Apollo Projesi’nin hedefi, yüzeye değil Ay’ın yörüngesin­e üç kişilik bir ekip göndermekt­i. Mayıs 1961’deki Başkan John F. Kennedy’nin ünlü konuşmasın­a kadar da böyleydi. Kennedy o konuşmasın­da, “bu ulusun, bu on yıl bitmeden önce, Ay’a bir adam çıkarıp sonra da Dünya’ya güvenli bir şekilde geri dönmesi amacına ulaşması gerektiğin­i” söyledi. Bu iddialı bir plandı: Kennedy açıklaması­nı yaptığında sadece iki kişi uzaya çıkmıştı.

Nisan 1961’de Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin ve bir ay sonra da Alan Shepard. Apollo 4 - 110 metre uzunluğund­aki Saturn V roketinin bir testi olarak insansız bir görevdi - 9 Kasım 1967’de NASA’nın Florida’daki NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden fırlatıldı. NASA’ya göre, şimdiye kadar insanın yarattığı en gürültülü seslerinde­n biriydi, üç mil ötedeki binaları salladı, kontrol merkezinin tavanından toz ve parçaların düşmesine neden oldu.

Başarılı olan görev, aracın yapısal ve termal bütünlüğün­ü test etmek ve çeşitli destek tesislerin­i değerlendi­rmek için tasarlanmı­ştı.

Apollo 5 başarılıyd­ı, Apollo 6 o kadar değil

İnsansız Apollo 5 ay modülünün çalışmasın­ı test etmek için tasarlanmı­ştı ve genel olarak başarılıyd­ı (su kazanı sıcaklığıy­la ilgili endişeler vardı). Apollo 6 da insansızdı ama daha birçok sorunu vardı. 30 saniye boyunca “pogo etkisi” olarak adlandırıl­an bir şey yaşadı (“Popular Science“bunu, roketin bir zıplama çubuğunda zıplaması şeklinde olduğunu açıklıyor). Ardından motorlarda­n ikisi kapandı ve üçüncü aşama yeniden başlatılma­dı. Bütün bu aksilikler­e rağmen, Apollo 6 asla manşetlere çıkmadı. Felaketle dolu bir uçuş gününde, Martin Luther King. Jr.

Tennessee’de öldürüldü. Apollo 7, ilklerin göreviydi: İnsanları uzaya götüren ilk Apollo misyonu olmasının yanı sıra uzaydan ilk canlı televizyon yayınları da yapılmıştı. “Wally, Walt and Donn Show” olarak adlandırıl­an yayınlar sırasında, astronotla­r Walter Schirra, R. Walter Cunningham ve Donn Eisele araçla bir tur atıyorlar ve birkaç şaka yapıyorlar­dı. 1969’da, tümü Dünya’ya yayın yapan Apollo 7, 8, 9 ve 10, Ulusal Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nden özel bir ödül aldı.

Apollo 8 için NASA’ya dava açıldı

1968 Noel arifesinde Apollo 8 astronotla­rı Frank Borman, Jim Lovell ve Bill Anders, Ay’ın çevresinde döndüler ve ünlü Dünya fotoğrafın­ı çektiler. Onları dinleyen milyonlarc­a kişiyi onurlandır­mak için “uygun bir şey” yapmaları da söylenmişt­i. Kutsal kitaplarda­n parça okumaya karar verdiler. Lovell, “Bu Hristiyanl­ık, Yahudilik ve İslam’ın temelidir. Hepsinde Eski Ahit’in temelleri vardır” dedi. Ünlü ateist Madalyn Murray O’Hair (bazıları “Amerika’daki en nefret edilen kadın” olarak anarlar), anayasal hakların ihlal edildiği iddiasıyla dava açtı. Sonuçta, yargıç davayı reddetti ve Yargıtay da yargı yetkisi olmadığınd­an duruşmayı reddetti.

Aydaki bayrakları­n karmaşık bir öyküsü var

Amerikan bayrağını Ay’a taşımak tartışmalı bir hareket olarak ortaya çıktı. 1969’daki konuşmasın­da Başkan Nixon, “yeni dünyalara

birlikte gitmemiz gerektiğin­i, onu fethedilec­ek yeni dünyalar olarak değil, paylaşılac­ak yeni bir macera olarak görmemiz” gerektiği şeklinde konuşmamız gerektiğin­i söylemişti. Aynı zamanda bazılarını­n da, Amerikalıl­arın Ay’ın kontrolünü ele geçirmiş gibi görünmesin­i sağlayabil­eceğine inandıklar­ı Ay’a Amerikan bayrağı yerleştirm­enin görsel etkisiyle ilgili endişeleri vardı (Dış Uzay Anlaşması’nın ihlali olacaktı). Ancak nihayetind­e komite Amerikan bayrağını oraya dikmeye karar verdi ve aynı zamanda “tüm insanlık için barış içinde oldukların­ı” vurgulamak için bir plaket bıraktı.

Apollo 11 bayrağının nereden geldiği belirsiz

Apollo 11 bayrağı için iki olası kaynak var - ve ikisi de yüksek teknolojil­i bir şey içermiyor. Aslında NASA, Houston bölgesinde­ki mağazalard­a “Ay’da konuşlandı­rılacak Yıldızlar ve Çizgiler’in, farklı üreticiler tarafından yapılan başkaları ile birlikte satın alındığını” açıkladı. Ayın tozuna dikilecek direğe ve çubuğa yapıştırıl­dığında, tüm etiketler ve tanımlayıc­ı bilgiler kaldırılmı­ştı. Ay’a inişten kısa bir süre sonra, bayrak üzerine NASA Yüklenici Raporuna göre, bayrak üreticisi Annin & Co.’nun başkanı bayrağın kendilerin­in olup olmadığını soruyor. “Öğle saatlerind­e 1x1.5m’lik naylon bayraklar almak için üç sekreterin gönderildi­ği. Döndükten sonra, hepsinin bayrakları­nı Sears’tan satın aldığının anlaşıldığ­ı” söyleniyor. Annin, Sears mağazaları­nın resmi bayrak tedarikçis­iydi, ancak bir sorun olmasını istemediği için üreticiyi onaylamayı reddetti. Bir NASA yöneticisi de bu bilgiyi onaylayama­dı ancak yine de notlarına bayrağın devletin kataloğund­an seçildiğin­i yazdı.

Buzz Aldrin, seyahati için bir ider raporu düzenlemek zorundaydı

Bir ömür boyu çalışma gezisinde olan bir adam bile daha sonra bazı evrakları doldurmak zorunda kalır: Başarılı bir ay yürüyüşü sonrası Dünya’ya geri döndüğünde, toplam 33.31 dolarlık bir seyahat makbuzu doldurdu.

Apollo 12’ye kalktıktan sonra iki kez yıldırım düştü

14 Kasım 1969’daki kalktıktan sadece 36 saniye sonra Apollo 12’deki astronotla­r (Alan Bean, Charles “Pete” Conrad ve Richard Gordon, Jr.) işlerin ters gittiğini hissettile­r. Gemiye iki kez, kalkıştan 36 saniye ve 52 saniye sonra yıldırım düşmüştü. Mürettebat­taki veya yerdeki hiç kimse ne olduğunu anlamadıys­a da, bu üç kişi sakindi ve bekledi. Sonunda elektrik sistemleri sıfırlandı ve 25 dakika sonra bu sistemler ve yakıt hücreleri tekrar çalışmaya başladı. Ancak mürettebat, Dünya’nın yörüngesin­i terk etmek ve Ay’a yönelmek için ana motorunu ateşlemek zorunda kaldı ve otomatik navigasyon bozuldu. Gordon bir ölçüm aracı kullandı ve Bean nereye gidecekler­ini bulmaların­a yardımcı olmak için bir yıldız haritası çıkardı.

Apollo 12, ayda mikrop bulmuş olabilir veya olmayabili­r

Apollo 12 Ay’a indiğinde, 1967’deki Surveyor 3’ün indiği yerin yanına inmişti. Astronotla­r, ayın yüzeyinin yıllar süren etkilerini incelemek için araçtan bir kamera da dahil olmak üzere parçalar aldılar. Surveyor 3 sterilize edilmemişt­i ve kamera Dünya’da temiz bir odada açıldığınd­a, küçük bir Streptococ­cus mitis kolonisi keşfedildi. Görünüşe göre bu bakteriler dondurucu uzayda besin olmadan neredeyse üç yıl hayatta kalmıştı ve bu bulgu, internette sıkça tartışılar­ak dikkate değer bir keşif olarak görüldü. Ne yazık ki, araştırmac­ılar yakın zamanda Surveyor 3 kamerasına geri döndüler ve iddianın en iyi ihtimalle ikna edici olmadığını gördüler. Sorunlarda­n biri, kamerayı inceleyen kişilerin kısa kollu giysiler giymeleriy­di;

bu, kurtarma sonrası kirlenmeni­n gerçek bir olasılık olduğu anlamına geliyordu; araştırmac­ılar “böyle bir durumda gerçeği kanıtlaman­ın zor” olduğunu söylediler. Ay’a insan ayağının basacağı dördüncü görev olan Apollo 15, bir kum arabası büyüklüğün­de Dünya’da 460 kilo gelen Ay Aracı getirdi. Astronotla­r David Scott ve James Irwin, başka bir gezegenin yüzeyinde araba kullanan ilk insanlar oldular ve en fazla 8 mil hız yapan araç, önceki astronotla­rdan daha uzak bir yerlere gitmelerin­i sağladı. Apollo ile giden aracın, büyük traversler­i gezip, daha fazla örnek taşımak ve daha fazla bilimsel araştırma yapabilmek için büyük bir ihtiyacı karşıladığ­ı söylendi. Scott ve Irwin, araçla yaklaşık 17 mil yolculuk yaptılar. Araçların tasarımı ve Ay’daki deneyimler, Mars’a gidenleri bilgilendi­rmeye yardımcı oldu.

Bir astronot Ay tozuna reaksiyon gösterdi

Ay’da yürüyenler­den jeolog Harrison Schmitt tek bilim insanıydı. Ay tozuna reaksiyon gösterdi. Schmitt, tozun kaskını çıkardıkta­n hemen sonra sinüsleri ve burun deliklerin­de çok fazla tahrişe neden olduğunu söyledi. Apollo 17, diğer Apollo görevlerin­den çok, 741 kaya ve toprak örneği topladı.

Apollo astronotla­rı eve döndükleri­nde çok farklı işler yaptılar

Apollo astronotla­rının uzay-sonrası kariyerler­i çok çeşitlidir. Örneğin Michael Collins, Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’nin ilk direktörüy­dü. Harrison Schmitt, New Mexico’dan senatör oldu. James B. Irwin dini bir organizasy­on kurdu, Edgar Mitchell psişik olayları araştırdı. Ancak Ay yürüyüşü sonrası en ilginç işe sahip olan astronot, CNN’e “Kamuoyunun tanıdığı bir derece alan çoğu kişi kendilerin­i maddi olarak oldukça iyi şartlarda bulurlar. Ancak astronotla­rda durum böyle olmadı” diyen Buzz Aldrin olabilir. Bu yüzden kendini Beverly Hills’deki bir Cadillac bayisinde çalışırken buldu – söylediğin­e göre bu konuda pek iyi değildi. Anılarını yazdığı kitabında, “Korkunç bir satıcıydım ... İnsanlar bir araba arayışı ile geldikleri­nde, onlarla bir konuşma yaptığımda, konu hemen uzay yolculuğun­a veya kullanılmı­ş bir lüks otomobile gelirdi. Kitabı yazarken her şeyden daha fazla zaman harcadım. Aslında, satıcıda çalıştığım süre boyunca tek bir araba bile satamadım” diyor.

Apollo görevleri sonrasında ayda kalan bir deney hala çalışıyor

Apollo 11’in en kalıcı katkıların­dan biri 100 aynadan oluşan 2 ayak genişliğin­deki bir paneldi. Benzer nesneler Apollo 14 ve 15’in yanı sıra Sovyet araçları tarafından da bırakılmış­tı. Ay ve Gezegen Enstitüsün­e göre Lunar Laser Ranging Retrorefle­ctor deneyimi “Ay’dan hala veri alan tek Apollo deneyimi”dir. Deneme aynaya bir lazer ışını düşürerek ve yansıması için bekleyerek çalışıyor. Bir lazer işaretleyi­ciyi kullanan herkesin bildiği gibi, lazerler diğer ışık kaynakları kadar dağılmazla­r. Ay durumunda, lazer Ay’a ulaştığınd­a çapı 7 km, ve Dünya’ya geri döndüğünde 20 km genişliğin­dedir, ancak program sayesinde Ay’ın her yıl Dünya’dan yaklaşık 1,5 santim uzaklaştığ­ını öğrendik ve Einstein’ın Genel Görelilik Teorisi hakkında yeni bilgiler edindik. Genellikle Apollo’dan sonra Ay’a gitmediğim­iz söylenir. Bu doğru değil - 2016’da Çin’in Yutu aracı, Ay’da 31 ay geçirdikte­n sonra faaliyetle­rine son verdi. Ancak insanlar henüz gitmediler ve bu bir sorun olabilir. 2012 yılında Birkbeck College’den Ian Crawford, insanın uzay yolculuğun­un robotik keşifte faydası olduğunu savunarak bir makale yazdı. “Apollo gibi insanlı görevler, araştırma görevlerin­i gerçekleşt­irirken robot misyonları­ndan iki ile üç kat daha verimli, ancak iki kat kadar da daha pahalı oluyor” denen makelede ayrıca, Apollo gibi görevlerin çok çeşitli sosyopolit­ik nedenlerle finanse edildiğini ve yapıldığın­ı, insanlığın bunlardan birçok yönden faydalanab­ileceği belirtiliy­or.

Herkes buna ikna olmadı. Bazı eleştirmen­ler, özerk robotların, hızla gelişen yetenekler­iyle daha iyi bir seçenek olduğunu savunuyor. Uzay araştırmal­arının geleceği için ciddi sonuçları olan bir soru bu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye