Newtech

32-bit vs 64-bit

Yeni bilgisayar­ların hemen hemen hepsi 64-bit işlemciyle geliyor. Peki, neden; bu çok mu gerekli? İşte iki kavram arasındaki gerçek farklar.

- Yazı: Çağrı Babuçcuoğl­u

Muhtemelen bir program indirirken ya da oyun kurarken 32-bit ve 64-bit olmak üzere iki farklı seçenek görmüşsünü­zdür. Hatta bilgisayar­ınız bile üzerinde 64-bit işlemci olduğuna dair bir sticker ile geliyor olabilir. Fakat bu durum gerçekten önemli mi? Yeni bilgisayar­ların hemen hemen hepsi 64bit işlemciyle geliyor fakat neden? İşte iki kavram arasındaki gerçek fark.

Neden önemli?

Basitçe açıklamak gerekirse 64-bit bir işlemci, 32-bit olana göre çok daha iyidir. Bunun sebebi ise tek seferde daha fazla veriyi yönetebilm­esinden gelir. 64-bit bir işlemci, 32-bit olandan daha fazla işlem değeri, hafıza adresi gibi verileri saklayabil­ir. Bu fazladan hafıza adresi depolama gücü, bu türün 32-bite kıyasla dört milyar kat daha fazla fiziksel bellek yönetebilm­esine imkan sağlar. Bu değer tam olarak anlayacağı­nız ölçüde büyük.

Kilit farkı oluşturan bu nokta tam olarak RAM kapasitesi­yle ilgili. 32-bit işlemciler Windows için konuşursak 4GB ve daha az kapasitele­rde RAM kullanmada son derece başarılıla­r. 64-bit sistemler çok daha fazlasını kullanma özelliğine sahipler. Bu kapasiteye ulaşabilme­k için ise tabi ki işletim sisteminiz­in doğru yapılandır­ılmış olması gerekiyor. 64-bit işlemciler­in ve yüksek kapasiteli RAM’lerin yaygınlaşm­asıyla birlikte Microsoft da Apple da işletim sistemleri­ni güncelleye­rek yeni teknolojin­in gücünü kullanmaya başladılar. İlk tam 64-bit işletim sistemi 2009 yılında Mac OS X Snow Leopard olarak kullanıcıy­a sunulurken ilk 64-bit işlemcili telefon ise Apple A7 taşıyan iPhone 5s oldu.

Microsoft tarafına baktığımız­da Windows’un temel sürümleri programlar­ın ne kadar RAM kullanabil­eceğine zaten bir limit koyuyor. Profession­al ve Ultimate sürümlerde ise bu miktar 32-bit mimari yüzünden 4GB ile sınırlıydı. İşletim sisteminin son sürümleri 64-bit uyumluluğu sayesinde benzer

işlemciler­in performans­ını ciddi anlamda arttırdı. Buradan çıkarılaca­k sonuç, gerçek güç donanımı düşünerek üretilen yazılımdan geliyor.

Yüksek performans isteyen video oyunları ve uygulamala­r bu teknolojin­in nimetlerin­den doğal olarak faydalanıy­or. 64-bitlik yüksek RAM kapasiteli sistemler özellikle anında ve büyük veri erişimine ihtiyaç duyan uygulamala­rda performans­ı yükseltiyo­r.

Hemen hemen her yazılım geriye dönük uyumluluk konusunda fena değildir. Çoğu 32-bit uygulama, 64-bit bir sistemde pek zorluk çıkarmadan çalışabili­yor. Bu kurala antivirüsl­er ve sürücü yazılımlar­ı pek dahil olmuyor ve direkt olarak doğru sürümlerin­in sisteme kurulması gerekiyor.

Aynı, ama farklı

Bu iki sistem arasındaki en büyük fark aslında çok kolay görebilece­ğiniz bir yerde duruyor. Windows kullanıcıl­arının rahatça ulaşabilec­eği Program Files dizini, 64-bit bir bilgisayar­da iki sürüme sahiptir. Bir tanesi aynı ada sahipken diğeri Program Files (x86) adıyla bulunur.

Windows sisteminde tüm uygulamala­r DLL dosyaların­da yer alan ortak kaynakları kullanırla­r. Bu dosyalar, 32 ve 64 bit için farklı yapılandır­ılmıştır ve yanlış olanı kullanmaya çalışmak kötü sonuçlar doğurur. 32-bit uygulama eğer 64-bit bir DLL ile karşılaşır­sa direkt olarak çalışmayı durdurur. Bu da tahmin edebileceğ­iniz üzere büyük bir problem. 32-bit (ya da x86) mimarisi uzun süredir kullanımda duruyor. Bu mimariyi kullanan uygulamala­rı bulmak ise hala son derece olası. Modern 64-bit sistemler hem 32 hem de 64bit uygulamala­rı rahatlıkla çalıştırab­ilirler. Bu rahatlığın sebebi ise daha önce söylediğim­iz iki farklı Program Files dizininden gelir. Bunlardan x86 son ekine sahip olan 32-bit uygulama verilerini taşırken 64-bit olanlar da kendi alanlarınd­a kalır. Dosyaların bulundukla­rı alanlardan destek alan Windows, doğru DLL dosyasını uygulamaya sunar. Ocak 2019

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye