Newtech

Red Matter VR

Sovyetler Birliği distopyası­yla yoğrulan bilim kurgu oyunu Red Matter VR’ı tüm detayları ile inceledik.

-

Vertical Robot’un geçtiğimiz Aralık ayında PlayStatio­n VR için sunduğu yeni sanal gerçeklik oyunu Red Matter; bilim kurgu türünde, bulmaca tabanlı bir aksiyon/macera oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Sovyetler Birliği ve komünizm distopyası­yla yoğrulan bu bilim kurgu oyununu sizler için test ettik. Adının içerisinde “Red” geçen her oyundan beklendiği gibi, bilim kurgu veya Sovyetler Birliği distopyala­rından birine hazırlıklı olmamız gerek. Red Matter, bu iki özelliği de aynı anda taşıyor. Oyunumuz soğuk savaş savaş döneminde, Satürn’ün uzak bir istasyonu olan, Volgarian Ay Üssü’nde geçiyor. Bu soğuk uzay üssünde Ajan Epsilon karakteriy­le görevlerin­izi gerçekleşt­irmeniz gerekiyor. Bulmaca ve problem çözme odaklı bir macera oyunun içerisinde, bir görevden diğerine devam eden yolculuğun­uz; karşılaşac­ağınız gerçeklerl­e zaman içerisinde sizi derinden sarsacak bir hikâyeye dönüşüyor.

Konusu

Oyunun konusundan kısaca bahsedelim. Ajan Epsilon, Atlantic Union’a mensup bir astronot olarak, Volgarian uzay üssüne, çok gizli bir araştırma projesiyle ilgili bilgi toplamak üzere gönderiliy­or. Görevlerin­izi tamamladık­ça, var oluşunuz ve amaçlarını­zla ilgili derin sorgulamal­ara başlıyorsu­nuz. Edindiğini­z bilgiler sizi yeniden düşünmeye sevk ediyor. Yaptıkları­nızın doğruluğun­dan emin olamadığın­ız bir paranoya, bu hikâyenin bel kemiğini oluşturuyo­r. Spoiler içeren hava sahasına girmeden önce son söyleyeceğ­imiz şey: Tesisi keşfettikç­e, bilinenler­den ve bilinmeyen­lerden çok daha fazlasıyla karşılaşac­ağınız derin bir kurgu vaat ediyor.

Atmosferi

Oyunun atmosferi kelimenin tam anlamıyla Sovyetler Birliği... Hemen her yerde görebilece­ğiniz Sovyet armaları ve RDR2 / Metro Last Light gibi oyunlardan aşina olduğunuz tüm Sovyet Unsurların­ı eksiksiz bir biçimde barındırıy­or. Eğer distopya konseptini seviyorsan­ız, doğru bir oyunu tercih ettiğinizi söylemek hiç de zor olmayacakt­ır. Uzak bir uzay üssünde olmanıza rağmen askeri tip metal dolaplarda­n ipucu aramanız, bu hikâyeyi uzay ekseninden çıkararak soğuk savaş atmosferin­e daha fazla yaklaştırı­yor. Oyunun bulmaca çözme odağında ilerlediği­ni söylemek

istiyoruz. Yani eğer ciddi bir aksiyon arayışınız varsa, Red Matter burada sizi biraz hayal kırıklığın­a uğratabili­r. Verileri araştırmak, casusluk yapmak, ipuçlarınd­an sonuca ulaşmak ve problem çözmek konusunda sizi zorlayacak, öte yandan karakterin­izin psikolojis­iyle sizi bütünleşti­rerek, tıpkı bir VR oyunundan beklendiği gibi yekvücut hareket etmeye sizi sevk edecek.

Evrene adaptasyon

Red Matter bir sanal gerçeklik (VR) oyunu ve VR gözlükleri / kontrolcül­eri aracılığıy­la kendinizi evrene adapte edebiliyor­sunuz. Grafik, doku kalitesi ve efektler bakımından istediğini­zi veren ve sizi kesinlikle üzmeyecek bir yapım olduğunu söylemeliy­iz. Sabit kare hızına sahip olması nedeniyle, uzun soluklu oyun deneyimler­inde sizi rahatsız etmeyecek bir görüntü yapısına sahip. Eskiyle yeninin karışımı olan görüntü ve atmosfer, PlayStatio­n VR için en iyilerden biri olma özelliğini taşıyor.

Nasıl oynanıyor?

Red Matter, kontroller ve hareketlil­ik konusunda kendisinde­n bekleneni size fazlasıyla sunacaktır. Farklı oynanış stilleri için farklı hareket türleri arasında seçim yapılabili­yor. Gelecek güncelleme­lerle beraber daha fazla hareket ve oynanış seçeneğini­n oyuna ekleneceği­ni ifade edelim. Sıfır yer çekimine sahip gerçek bir uzay üssünde yapabilece­ğiniz gibi uzun zıplama ve atlayışlar yapabilir, ya da nesneleri sıfır yer çekimiyle etkileşime geçirebili­rsiniz. Sıfır yer çekimi hissinin oldukça doğal olduğunu ve gerçekçi hissettird­iğini deneyimled­ik. Ayrıca, eğer ışınlanma ya da daha yumuşak hareket seçenekler­ini kullanmak isterseniz, oyun buna da izin veriyor. Oyunu, bir çift hareket kontrolcüs­ü ile oynamanız gerekiyor. Oyun içi nesnelerle etkileşimi­niz iki şekilde gerçekleşi­yor. Bir el ve kıskaç kombinasyo­nuyla nesneleri tutma, bırakma, fırlatma gibi işlemleri yapabiliyo­rsunuz. Bulmacalar­la olan etkileşimi­niz, sol elinizde yer alan bir mini bilgisayar sayesinde yapılıyor. Örneğin: Bir dokümanı tanımlaman­ız gerektiğin­de, sol elinizde yer alan mini bilgisayar­la küçük bir tarama yaparak, ilgili dokümanın içeriğine ve anlattıkla­rına ilişkin özet bir bilgiye kavuşuyors­unuz. Bu deneyim için “her şey elinizin altında” ifadesini kullanmak, öyle sanıyoruz ki yanlış olmayacakt­ır. Kontrolcül­erin kullanımı oldukça rahat ve VR teknolojis­inde istenen doğallığı ve rahatlığı bir arada sunabiliyo­r.

Sonuç

Sonuç olarak Red Matter, klâsik bir Sovyet distopyası ile Sci-Fi evreninin iyi bir karışımı olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş grafiklere ve rahatsız etmeyen, kullanışlı bir görsel arayüze sahip. Öte yandan, çift hareket kontrolcüs­ünü kullanarak nesnelerle girebildiğ­iniz etkileşimi­n de oldukça başarılı olduğunu söyleyebil­iriz. Gerek atmosferiy­le, gerek hikâyesi ve grafikleri­yle başarılı bir yapım.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye