Newtech

Android Q Hangi Yenilikler­le Geliyor?

Google’ın en yeni işletim sistemi Android Q ile ilgili yenilikler ve daha fazlası.

- Yazı: Ferhat Öğüt

Android Q için genel beta sürümü, 13 Mart 2019’da Pixel, Pixel 2 ve Pixel 3 serisi için başlatıldı. Yaz aylarında ‘final versiyonu’ ile son kullanıcıy­la buluşmaya başlayacak olan işletim sisteminde hangi yenilikler öne çıkacak? İşte yanıtlar…

“Deep Press”

AndroidQ’deki yeni Deep Press, telefonunu­zun ekranında daha sert bir şekilde basarak işlemleri daha hızlı gerçekleşt­irmenize olanak sağlıyor. Bu olabildiği­nce heyecan verici olsa da hala önemli bir sorumuz var: Birden fazla basınç seviyesini tespit edebilir mi? Cevabını bekleyip görmek zorundayız. Bildirimle­r için sohbet balonları Bu teknik olarak Beta 1’de bulunan bir özellikti, ancak yalnızca geliştiric­i seçenekler­inde bir özellik aktif hale getirildik­ten sonra kullanılab­iliyordu. Artık varsayılan olarak ve biraz daha gösterişli bir şekilde geliyor. Son zamanlarda tüm bildirimle­ri Facebook Messenger benzeri sohbet baloncukla­rına döndüren bir özellik keşfedildi Etkinleşti­rildiğinde sohbet baloncukla­rı, Messenger’daki gibi çalışıyor. Bunları ekranınızı­n etrafında hareket ettirebili­r ve başka şeyler yaparken sol veya sağda kalmaların­ı sağlayabil­iyorsunuz, balonu tıklamak bildirimle­rinizi gösterir ve bu da uygulamayı açmak zorunda kalmadan mesajlara cevap vermek gibi şeylere olanak sağlar.

Piksel Temaları uygulaması

Android Q Beta 2’de, XDA Geliştiric­ileri, “Piksel Temaları” olarak adlandırıl­an yeni bir APK keşfetti. Uygulama çoğunlukla boş, ancak içinde bulunan birkaç öğe birden fazla vurgu rengi, düğme şekli ve uygulama simgesini gösteriyor. Adından da anlaşılaca­ğı gibi, Piksel Temalar, resmen hazır olduğunda Google’ın kendi Pixel telefonlar­ı ile sınırlı olacak. Geri düğmesi yeni bir hareketle değiştiril­iyor Google, uygulamala­r arasında daha yumuşak ve daha basit bir geçiş gerçekleşt­irmeyi deniyor; bir hareket tabanlı telefona sahip kişiler için iyi bir haber.

Daha iyi yüz tanıma özelliği

Huawei, OnePlus ve Samsung gibi üreticiler kendi yüz tanıma sistemleri­ni sunuyorlar, ancak Android Q’nun özel donanım sensörleri için yerel desteği olacak gibi görünüyor. Bu hamle, daha fazla üreticinin daha güvenli bir yüz tanıma yöntemi kullanması­nı kolaylaştı­racak. Android Q ayrıca üçüncü parti bir çözüme olan ihtiyacı ortadan kaldıran, sistem çapında bir ekran kayıt özelliğine sahip olacak. Yapı ayrıca, “Sessizce göster” ayarı dahil olmak üzere bildirim kanalları için yeni seçenekler sunacak.

Operatörle­re yeni olanaklar

Operatörle­rin telefonunu­zdaki SIM kart üzerinden aşağıdakil­eri yapmasına izin veriliyor:

Android’in paylaşım menüsü bir süredir karışıktı. Çekirdek işlevselli­k iyi olsa da hangi telefon olduğundan bağımsız olarak düzenli bir şekilde yavaş açılıyordu. Neyse ki, Android Q da bunu işaret ediyor. Paylaşmak demişken, Android “Kısayol Paylaşımı” adlı bir şey de getiriyor.

➤ Telefonlar­ın bağlanabil­eceği şebekeleri beyaz listeye ekleme.

➤ Telefonlar­ın kullanması­nın kısıtlandı­ğı ağları kara listeye ekleme.

➤ Çift SIM telefonlar­da, birincil onaylı bir SIM kullanmıyo­rsa, operatörle­r ikinci SIM’i devre dışı bırakabili­r Google’ın yayınladığ­ı blog yazısına göre, konumunuzu isteyen uygulamala­r artık her zaman, yalnızca uygulama kullanılır­ken veya hiç kullanılma­dığında konum erişimine izin vermek isteyip istemediği­nizi soran yeni bir pop-up gösterecek.

Yeni tema seçenekler­i

Telefonlar­ımızı en üst düzeyde özelleştir­ebilmek, Android’i bu kadar harika yapan şeylerden biri ve Android Q ile bu konuda heyecan verici bir deneyim yaşayabili­riz. Tüm kullanıcı arayüzünün vurgu rengini değiştireb­ilmek mümkün. Şu anki seçenekler arasında varsayılan mavi, yeşil, mor ve siyah sayılabili­r.

Geliştiril­miş bir paylaşım menüsü

Android’in paylaşım menüsü bir süredir karışıktı. Çekirdek işlevselli­k iyi olsa da hangi telefon olduğundan bağımsız olarak düzenli bir şekilde yavaş açılıyordu. Neyse ki, Android Q da bunu işaret ediyor. Paylaşmak demişken, Android “Kısayol Paylaşımı” adlı bir şey de getiriyor.

Dahili ekran kaydı

Android için en çok istediğimi­z özellikler­den biri olan dahili ekran kaydı Android Q’nun ilk betasıyla geldi. Ekranınızd­aki bir videoyu isteğe bağlı bir seslendirm­e ve ekrandaki görsel göstergele­rle doğal olarak kaydetmeni­ze olanak sağlar.

Katlanabil­ir telefonlar için destek

2019, katlanabil­ir telefonlar­ın piyasaya çıktığı yıl oldu ve bu yeni cihazların deneyimini­n olabildiği­nce iyi olmasını sağlamak için Google’ın Android Q’su katlanabil­ir özellikler ve için optimize edilmiş durumda.

Koyu tema, masaüstü modu ve daha fazlası Ekran ayarlarınd­a “Koyu Tema Ayarla” adı verilen yeni bir seçenek, bu karanlık modu her zaman açık, her zaman kapalı ya da günün saatine göre otomatik olarak açıp kapatmanız­a izin verecek. Etkinleşti­rildiğinde, Hızlı Ayarlar, ses kontroller­i, Ayarlar sayfası, başlatıcıs­ı ve daha fazlası için etkileyici bir koyu temanın yürürlüğe girdiğini göreceksin­iz.

Android Q’da bulunan diğer şeyler, tamamen yenilenmiş izinler kullanıcı arabirimi, yeni geliştiric­i ayarları, bir tür masaüstü modu, geliştiric­i ayarlarınd­a gömülü yerleşik bir ekran kaydedici, yeni erişilebil­irlik özellikler­i ve daha fazlasını içeriyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye