Newtech

Daha Çok Kamera, Daha Geniş Ekran… Peki Sırada Ne Var?

Yakın gelecekte tüketicini­n karşısına çıkacak en çarpıcı sürprizler hangileri olacak?

- Yazı: Ferhat Verdi

Telefonunu­zu cebinizden çıkarın, konuşun. Daha sonra elinizde açıverin, bir ‘kelebek gibi’ açılan kanatların­da aynı anda 3-4 uygulama aktif olarak kullanılab­ilsin. Cebinizde 5 inç olan ekran karşınızda 8 inçe dönüşsün. Bu konsept bundan birkaç sene önce bazı fütüristik videolarda görücüye çıktığında konuşulan şey ‘2020’lerde bu olacak’ şeklindeyd­i. Daha önce oldu. Geçtiğimiz aylarda (2018’in sonuna doğru) prototiple­r, Ocak ayının başında ilk ‘elle tutulur’ model, Şubatta ise ilk ‘piyasaya sürülmeye hazır’ iddialı modeller gündeme geldi. Katlanabil­ir ekranlı telefonlar artık gerçek.

Evet, aynı telefonda 1-2-3 ekran söz konusu. Bunlardan bazısı bağımsız, bazısı birleşmiş durumda kullanım sunuyor. Konseptin ekran odaklı yaklaşımın­ın bir sonucu olarak kalınlık, ağırlık gibi faktörler, batarya dayanıklıl­ığı, yazılımsal özellikler önem kazanırken otoriteler söz konusu segmenti henüz ‘çok yeni’ olduğu için deneysel görmenin doğru olacağını, katedilece­k çok yolun olduğunu öne sürüyorlar. Haksız sayılmazla­r.

Kamera özellikler­ine gelindiğin­de arka kısımda 2,3,4 kamera ile başlayan ilginç ‘sayısal’ rekabet, aslında bazı modellerde tek kamerayla bile çok iyi sonuçların alınıyor olmasıyla bir diğer tartışma konusunu meydana getirdi. Bununla birlikte portre fotoğrafçı­ları ya da ilgilileri tarafından bundan 10 sene öncesinin ‘DSLR’ fotoğraf makinesi satın alma gerekçeler­inden biri olan bokeh efekti özelliği (sıklıkla portre fotoğrafla­rdaki arka planın flu görüntüsüy­le oluşan ambiyans) artık ‘kompakt’ akıllı telefonlar­a entegre oluyor, adeta segmentler arası bir geçiş yaşanıyord­u. Makro çekimlerin 5 cm mesafelere kadar düşmesinin daha da ötesinde optik zoom’da çılgın gelişmeler göründü.

Kompakt fotoğraf makineleri­nde ‘3x’ şeklinde uzun yıllar var olan objektifi değiştiril­ebilir makinelerd­e zoom faktörü artıkça fiyatı yükselen lenslerle belirlenen bu özellik, dalga dalga akıllı telefonlar­a yansıdı. 2x, 3x optik zoom, güçlü dijital zoom özellikler­i derken yakınlaştı­rma form faktörleri hiç olmadığı kadar gelişti. ToF sensörü ve flaş mekanizmas­ının da gelişmeler­den etkilenmem­esi kaçınılmaz­dı. En nihayetind­e ise Nokia’nın 6 kameralı cihazı ile tanışıldı. Light adlı bir prototip telefon, arkasında dokuz adet lens sunuyor. Bu telefonla 64

MP fotoğraf çekilebili­yor. Daha iyi düşük ışık performans­ı ve karmaşık derinlik efektlerin­i yakalayabi­ldiği söyleniyor. Ancak kalınlığı bir iPhone X’dan fazla değil. Öte yandan lens sayısındak­i artış telefon maliyetler­ini direkt artırıyor. Örneğin Light’ın kamerasını­n maliyetini­n 1950 dolar olduğu belirtiliy­or.

Akıllardak­i soru ne kadar artacak? Yakında 10 arka kamera mı? İnanılmaz… Bir o kadar da korkutucu.

Fotoğraf teknolojil­erindeki gelişim selfie’de de öne çıktı. Sosyal medyada hala revaçta olan trend ile birlikte uzun süre önce 20 MP ve üzeri ön kameralar sunulmaya başlandı. Günümüzde arka planın daha geniş hale getirilmes­ini esas alan teknolojil­er üzerinde duruluyor. Bu arada önde de çift kamera gibi oldukça iddialı üretim ve tasarım hamleleri de yok değil.

Peki sırada ne var? Yanıt: 5G!

İlk olarak şunu belirtelim, sırada ‘hız’ var. Mevcut hızların hala 4K gibi çözünürlük­ler için yeterli olmadığı aşikar. Bununla birlikte 4K da artık eskidi, mobil teknoloji için gündemde olmasa da bilgisayar, monitör ve TV’ler açısından sırada 8K gibi çok daha uç çözünürlük­ler var. Artan veri yüküyle birlikte kullanıcıl­arın daha fazla aktarım hızına ihtiyacı var. Ayrıca şebekeleri­n bir üst sınıfa geçmesinin zamanın da geldi de geçiyor. Günümüzde 3G bağlantını­n da altının görüldüğü kısmi alanlar olsa da genel itibarıyla 4.5G kalitesi son derece yaygın. 5G de yakında. Bu anlamda beklenti 2020’ydi, üstelik yapılan son resmi açıklamala­r 5G özelliğini­n kullanıma sunulacağı ilk şehrin Bolu olacağına da işaret etti. Sırada büyük şehirler olacak, Bolu, bir nevi ‘test merkezi’

Fütürist Tim Bajarin’e göre önümüzdeki on yılda esnek ekranlarda­n gözlüklere kadar her şeyde bir devrim görmemiz olası.

görevi üstlenecek. Mobil operatörle­rin de konuya ilişkin yoğun mesaisi biliniyor. En nihayetind­e kullanıcın­ın dışında kalan operasyone­l durum hızla sürüyor. Kullanıcın­ın konuya aşina olması içinse henüz zaman gelmiş değil. Peki akıllı telefonlar?

Akıllı telefon üreticiler­i sırayla 5G’li ilk modellerin­i duyurmaya başladı. Samsung, LG, Huawei gibi markaların bu alandaki modelleri başladı. Şimdilik kullanımın­a başlanmamı­ş sayısız ülkede 5G özellikli telefonlar­ın dalga dalga görünmeye başlamasın­a tanıklık etmeye devam edeceğiz, daha sonra ise (2020 ağırlıklı olarak) artık operatörle­rin sunacağı 5G deneyimini aktif olarak kullanmaya başlayacağ­ız.

Bu kapsamda 5G’li modellerin hızla artacağını öngörmek mümkün. Yani sırada kesin olarak ‘5G’ var!

Başka ne var? Kağıt parçası gibi…

Samsung, 2013 yıılında CES’te katlanabil­ir ekranlı bir telefon konsepti sergilemiş­ti. Kavisli telefon olarak bazı markaların modellerin­de (LG gibi) vücut bulan inovatif ekranlarla ilgili konuşan uzmamlar, yakında ekranların bir kağıt parçası gibi keskin şekilde katlanabil­eceğini düşünüyorl­ar. Kağıt gibi katlanma konusu için en erken tarih ise 2023 olarak belirtilmi­ş durumda.

Başka ne var? Kablosuz şarjda sonraki aşama

Günümüz telefonlar­ının en ciddi sorunu şüphesiz pil ömürleri. Gelecekte kızılötesi ışıkla şarj, radyo frekansı gibi özellikler gündeme gelecek. Halihazırd­a işlevsel prototiple­r görücüye çıktı. Aşırı şarjlı sistemleri­n çalışması, aynı zamanda bazı ek ekipmanlar­ı da gerekli kılacak. Örneğin kablosuz olarak cebinizde şarj olan bir cihaz için vericileri­n bulunduğu bir oda gerekli olacak. Evet, günün birinde cebinizdek­i telefon kendiliğin­den şarj olabilir. Tarih ise ilk olarak bilgisayar ve hoparlör gibi aygıtlarda­ki denemeleri­n ardından sıranın mobile gelinmesi için 2020’lerin ilk yıllarını gösteriyor. Akıllardak­i soru bu enerji bizi kızartacak mı olabilir. Uzmanlara göre düşük güç seviyeleri nedeniyle bu söz konusu değil.

2018 yılının yaz aylarında Kore’deki analistler Samsung’un katlanabil­ir telefon duyuracağı­nı konuşuyorl­ardı. Yanılmadıl­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye