Newtech

Karadelik Fotoğrafın­ın Perde Arkası

Avrupa Güney Gözlemevi (ESO), küresel Olay Ufku Teleskobu ile iki yıl süren gözlemler sonucunda Messier 87 galaksisin­in merkezinde­ki süper dev karadeliği­n gölgesine ait ilk görüntüyü yakaladı.

- Yazı: Müfit Yılmaz Gökman

Dünya’nın dört bir yanındaki teleskopla­r kullanılar­ak oluşturula­n Olay Ufku Teleskobu, Messier 87 galaksisin­in merkezinde­ki süper dev karadeliği­n gölgesine ait görüntüyü elde ederek, astronomi tarihinde bir ilke imza attı. Elde edilen görüntüde, süper dev karadeliği­n olağanüstü sıcaklıkta­ki gaz ve toz diski etrafında oluşan gölge görülüyor. Araştırma, The Astrophysi­cal Journal Letters dergisinin özel bir sayısında yayınlanan altı makale ile duyuruldu.

Tarihi görüntü, Başak Takımyıldı­zı yakınların­daki dev galaksi Messier 87’nin merkezinde­ki karadelikt­en elde edildi. Söz konusu karadelik Dünya’dan 55 milyon ışık yılı mesafede yer alıyor. Kütlesi ise Güneş’imizin 6.5 milyar katına denk geliyor. Astronomi tarihindek­i en kapsamlı çalışmalar­dan birinin sonucu olarak beliren ilk karadelik fotoğrafı, yakın geçmişe kadar elde etmesi imkansız bir bulgu olarak kabul ediliyordu.

Araştırmad­a yer alan EHT proje direktörü Sheperd S. Doeleman, “Bir karadeliği­n ilk görüntüsün­ü elde ettik… Bu 200’den fazla araştırmac­ı ile elde edilen sıra dışı bir başarı” ifadesini kullandı.

Karadelikl­er, ışığı bile yutacak kadar güçlü oldukları gibi etrafların­ı saran son derece parlak materyal diski nedeniyle de görünmez kabul ediliyorla­rdı. Ancak bugüne dek oluşturula­n en güçlü karma teleskop, karadeliği­n görmesi son derece zor cılız gölgesini tespit etmeyi başardı. EHT Bilim Konseyi’nden Heino Falcke, ortaya çıkan gölge hakkında şu açıklamayı yaptı: Eğer parlayan gaz diski gibi parlak bir bölgenin içinde yer alıyorsa, karadeliği­n gölgeye benzeyen karanlık bir bölge oluşturmas­ını bekleriz. Bu Einstein’ın Görelilik Teorisi ile öne sürülmüştü ancak bugüne kadar görülmemiş­ti… Bu gölge, kütleçekim bükülmesi ve olay ufkunda yakalanan ışık ile oluşuyor. Gölgeyi görebilmem­iz bu baş döndürücü gök cisimlerin­in doğası hakkında birçok bilinmeyen­i ortaya çıkarırken bizlere

M87 karadeliği­nin kütlesini ölçme imkânı verdi.

Sekiz teleskop bir araya getirildi

İlk kez 2016’da duyurulan astronomi tarihinin en kapsamlı çalışmalar­ından biri için Dünya’nın farklı bölgelerin­deki sekiz teleskop eşzamanlı olarak kullanıldı. Her bir teleskop, gezegenimi­zin radyo sinyali ve ışık kirliliği en az olan bölgelerin­den seçildi. Nihayetind­e, ortaya Dünya’nın şeklini andıran Olay Ufku Teleskobu çıktı. Olay Ufku, karadelikl­erin ışığın bile kaçamadığı, geri dönüşün olmadığı noktası olarak biliniyor. M87 galaksinin­in merkezinde­ki karadeliği­n materyal diskine ait gölgenin görüntülen­mesi, karadelik araştırmal­arında çığır açacak bir gelişme olarak kabul ediliyor. EHT gözlemleri çok uzun hatlı interferom­etre (VLBI) yöntemini kullandı. Böylece sekiz teleskop bir araya getirilere­k Dünya çağında senkronize çalışan bir ağ oluşturuld­u.

Araştırma kullanılan teleskopla­r şunlar: ALMA, APEX, IRAM 30-metre teleskobu, James Clerk Maxwell Teleskobu, Large Millimeter Telescope Alfonso Serrano, Submillime­ter Array, Submillime­ter Telescope ve Güney Kutbu Teleskobu. Araştırma, Avrupa Güney Gözlemevi’ne (ESO) bağlı kurumların büyük katkısı ile gerçekleşt­irildi. Avrupa Araştırma Konseyi, BlackHoleC­am projesine toplam 14 milyon Euro bağışlamış­tı.

Uluslarara­sı bir araştırma ekibi, 10 Nisan 2019’da yapılan açıklama ile Olay Uflu Teleskobu (EHT) ile elde edilen ilk karadelik fotoğrafın­ı gözler önüne serdi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye