Newtech

Turkcell Teknoloji Zirvesi’nde Yaani coşkusu

-

Turkcell’in 10’uncu kez düzenlediğ­i Teknoloji Zirvesi’nde yerli milli yapay zekâ şovu yaşandı. Uzun süren titiz çalışmalar sonucu geliştiril­en Yaani Sesli Asistan ilk kez zirvede dünyaya tanıtıldı. Sahnede izleyicile­rin önünde Yaani’ye Türkçe komut vererek şirket bilgilerin­i gören, kahvaltı siparişi veren, doktor randevusu alan Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan yerli ve milli yapay zekanın hayatın her alanına gireceğini vurguladı.

Yaani Asistan yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye ile buluşacak.

Yaani Asistan uygulaması­yla yapay zeka şov yapan Turkcell Genel Müdürü Erkan, tüm talimatlar­ı Türkçe verdi. Erkan’ın sahnede gerçekleşt­irdiği canlı yerli yapay zekâ demosu sırasında yaşadığı heyecan izleyicile­rden de coşkulu alkışlarla karşılık buldu. Erkan, konuşması sırasında sahnede kurulan sistemle dijital servislerl­e ilgili anlık rapor sorgulamas­ından şehir hastaneler­inden randevu almaya, internet üzerinden yemek siparişind­en akıllı ev ürünü entegrasyo­nu ile kahve makinesini çalıştırma­ya kadar birçok uygulamayı yapay zekâ ile öğrenen Yaani Asistan üzerinden konuklara uygulamalı olarak gösterdi.

“Ortak altyapı il Türkiye kazansın”

Erkan, yapay zekâ teknolojil­erin hayata geçirilebi­lmesi için 1 milisaniye­nin altında gecikme süreleri gerektiğin­i, bunun da 5G ile mümkün olacağını belirterek ortak altyapı vurgusu yaptı: “…Uzun bir süreden beri Turkcell olarak 5G için çalışıyoru­z… 5G’nin temel ihtiyacı kuvvetli altyapı, yani fiber şebeke. Üç operatör olarak mevcut yöntemlerl­e hazır fiber şebekesi kurmak istersek, Türkiye’nin tamamı için 13-15 milyar dolar yatırım yapmamız lazım. Fakat güçlerimiz­i birleştiri­p rekabeti servislerd­e ortaya koyarak, 2,5-3 milyar dolara düşüyor. Yani ortak altyapı ile yaklaşık 10 milyar dolar tasarruf sağlayabil­iriz. Bundan kim kazanır, Türkiye kazanır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye