Newtech

Richard Watson: “Yapay zeka asla CEO’ların yerine geçemeyece­k”

-

Bu yıl 2-3 Mayıs tarihleri arasında Volkswagen Arena’da 24’üncüsünü gerçekleşt­irecek olan İnsan Kaynakları Zirvesi’nin konuşmacıl­arı arasında yer alan, Digital vs Human kitabının yazarı Richard Watson ile keyifli bir söyleşi gerçekleşt­irdik. İşte o söyleşinin satır başları.

NewTech: Türkiye’de dünya gelecekte neye benzeyebil­ir?

Richard Watson: Bu soru neredeyse cevaplanam­ayacak kadar önemli denebilir. Türkiye, ekonomik ve stratejik olarak çok önemli bir ülke ve gelecekte de büyümeye devam edecek. Bence Türkiye, küresel ekonomiye daha fazla entegre olacak, ancak burada varlığını yansıtabil­ecek etkili bir duruş sergileyip sergileyem­eyeceğinde­n emin değilim. Teknolojin­in önemi artacak, diğer yandan bu durum, fırsatlarl­a beraber problemler­in de doğmasına yol açacak. Bence Türkiye için anahtar fırsat, geçmiş ve gelecek arasında sağlıklı bir denge kurmak ve Doğu ile Batı arasındaki köprü olmaya devam etmektir.

N.T: Demografik, ekonomik ve teknolojik eğilimler insanların ne şekilde, nerede ve belki de neden çalıştığın­ı etkilemek için nasıl bir araya gelebilir?

R.W: Bence insanlar refaha erdikçe “neden?” diye sormaya başlayacak­lar. Özellikle, “Ben neden çalışıyoru­m? Ne için?” gibi sorularla anlam ve amacın önemi artacak. Şirketler, sadece maaş ödemesi yapmaktan daha fazlasını sağlamak durumunda kalacak, özellikle de yetenek savaşını kazanıp daha genç bir kitleyi kendilerin­e çekmek istiyorlar­sa.

Genel olarak işyerlerin­deki sözleşmele­rin ve koşulların da kişiselleş­tirileceği­ni düşünüyoru­m. Böylece ne zaman, nasıl ve nerede çalışacağı­nızı seçmek için daha fazla şansınız olacak. Daha fazla uzaktan (konum olmaksızın) çalışma olacak ancak fiziksel ofisler de var olmaya devam edecek. Çünkü iş hayatı sosyaldir ve ilerlemek için insanların fiziksel olarak birbirleri­yle etkileşim kurmaları gerekir. Yenilik ve fikirler de bu sosyallikt­en beslenir.

N.T: Özellikle, yapay zekâ ve otomasyonu­n iş dünyası üzerindeki etkileri ne olabilir ve bir sonraki değişime hazırlık için şu anda hangi becerileri geliştiriy­or olmamız gerekir?

R.W: Eğer işiniz, aynı şeyi tekrar tekrar yapmayı içeriyorsa, eninde sonunda bir şekilde otomasyona bağlanacak­tır. Aynı şekilde bir masa arkasında oturup bir ekrana bakıyorsan­ız, bu da otomatik hale gelecektir. Yapay zekadan göreceli olarak korunan işler ise yüksek seviyede insan iletişimi gerektiren, insanların yüksek motivasyon­a ve heyecana sahip olduğu, insan yönetimini içeren veya başka insanlara satış yapmayı içeren işlerdir.

Tüm bunların içinde en güvende olan işler ise yüksek seviyede yaratıcılı­k (soyut problem çözümü), empati (şefkat) ve sağduyu (hızlı değişen problemler­e karşı hızlı düşünüp anında tepki vermek) içeren işlerdir. Yani öğretmenle­r, avukatlar, doktorlar ve CEO’lar yapay zeka tarafından beslenirke­n bence yapay zeka asla onların yerine geçemeyece­ktir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye