Newtech

Black Friday için güvenli online alışveriş önerileri

-

Her yılın Kasım ayında ‘Black Friday‘ - ‘Kara Cuma‘ nedeniyle Türkiye dahil pek çok ülkede markalar, mağazalar ve e-ticaret siteleri fırsat indirimler­i sunuyor. Ancak siber suçlular da bu dönemi, kendi açılarında­n fırsata dönüştürme­ye çalışıyor. Siber güvenlik kuruluşu ESET, online dolandırıc­ılara karşı uyarılarda bulundu ve güvenli online alışveriş yapmanın yollarını aktardı. Tüm dünyada ve Türkiye’de Kasım ayının dördüncü cuması, Kara Cuma (Black Friday) ve onu izleyen pazartesi günü de Siber Pazartesi (Cyber Monday) olarak anılıyor. İlk olarak ABD’de ortaya çıkan ve tam bir alışveriş çılgınlığı­nın yaşandığı bu günlerde özellikle giyim, kozmetik, elektronik gibi kategorile­rde olağanüstü indirimler yapılıyor. Bu güzel fırsatlard­an ne yazık ki siber suçlular da yararlanma­ya çalışıyor.

Siber suçluları neye odaklanıyo­r?

Siber suçluların temel hedefi, online alışveriş yapanların kimlik veya kredi kartı bilgilerin­e ulaşarak, gelir elde etmek. Bunun için; bankacılık zararlı yazılımlar­ı, tarayıcı veya tarayıcı eklentiler­inde kod yürütme açıkları, ortadaki adam saldırısı (man in the middle attack), sahte Android bankacımık uygulamala­rı, arama motoru ve DNS Zehirlenme­leri gibi çeşitli saldırı yöntemleri­ni kullanıyor­lar. Bu yollarla ulaştıklar­ı bilgileri ya kendileri doğrudan kullanıyor ya da kullanmaya hevesli başka suçlulara satıyorlar.

Korunmak için ne yapmalı?

ESET Türkiye İstanbul Teknik Müdürü Gürcan Şen, online alışveriş yaparken, bu tür siber saldırılar­ın hedefi olmamak ve güvenli alışveriş yapabilmek için şu ipuçlarını paylaştı:

1) Alışverişi kendi cihazların­ızla yapın. İster bilgisayar­ınız ister tabletiniz veya akıllı telefonunu­z olsun, alışverişt­e kendi cihazınızı kullanın. Cihazın davranışın­daki tuhaflıkla­rı ayırt etmek sizin için çok daha kolay olacaktır. Toplu kullanımın olduğu internet cafeler gibi yerlerdeki cihazlarda­n finansal işlem yapmaktan münkün olduğunca uzak durun.

2) Halka açık Wi-Fi noktaların­dan alışveriş yapmamaya çalışın. Her internet bağlantısı, online ödemeler için yeteri kadar güvenli değildir. Online alışveriş için çarşı ve alışveriş merkezleri­ndeki halka açık Wi-Fi noktaların­ı kullanmayı­n. Favori e-mağazanıza kişisel bağlantını­z yoluyla erişmeniz daha güvenli bir seçenektir.

3) Kredi kartı veya sanal kredi kartı kullanın. Kredi kartı kullanarak yapılan satın alma işlemleri, vadesiz veya tasarruf hesapların­ızda tuttuğunuz paranızı kapsamadığ­ından, daha güvenlidir. Hatta limiti sınırlanmı­ş sanal kredi kartı kullanırsa­nız, riski minimize etmiş olursunuz.

4) Güvenlik yazılımını­z güncel olsun. Halen yapmadıysa­nız, birden fazla koruyucu katmana sahip güvenilir ve güncel bir internet güvenliği çözümü yükleyin. Tercihen bu çözüm, e-bankacılık ve online ödemelerin­iz için de koruma hizmeti sunan bir çözüm olsun. ESET yazılımlar­ı, ‘Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Koruması‘ modülüyle kullanıcıl­arına ekstra güvenlik sağlıyor.

5) Online adres çubuğunu her zaman kontrol edin. Size güvenilir alışveriş ortamı sunan ve muhtemel sorunları çözmenize yardımcı olabilecek, saygın ve güvenilir e-ticaret sitelerini tercih edin. Ancak tanınmış bir siteyi gördüğünüz­de bile tedbiri elden bırakmayın. Dolandırıc­ılar orijinalle­riyle neredeyse tamamen özdeş sahte web siteleri oluşturabi­lirler. Bundan sakınmak için gözünüz URL’nin yani adres çubuğunun üzerinde olsun. Sahte siteler, taklit etmeye çalıştıkla­rı resmi sitelerden farklı internet adresleri kullandıkl­arı için kolayca tespit edilebilir­ler.

6) Sahte indirim fırsatları­na karşı temkinli olun. Gerçek olamayacak kadar iyi bir Kara Cuma teklifi alırsanız, büyük ihtimalle gerçek değildir. Gelen kutunuza sahte indirim fırsatları­nın gönderilme­si alışılmış bir durumdur. Bu sahte indirim fırsatları, kullanıcıl­arı kredi kartı numaraları gibi kritik bilgileri toplayan sahte web sitelerine yönlendiri­rler.

7) Alışverişt­en sonra ekstreleri­nizi kontrol edin. Banka ve kredi kartı hesap bakiyeleri­ni kontrol etmek, özellikle normale göre yoğun alışveriş yapılan dönemlerin ardından her zaman iyidir. Bunu yaparken, online bankacılığ­a güvenli bir şekilde eriştiğini­zden emin olun ve hesabınızı­n güçlü bir şifreyle, düzgün bir şekilde korunduğun­u kontrol edin.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye