Newtech

Deepfake Nedir? Neden Deepfake’den Endişe Duymalıyız?

Sosyal medyada her geçen gün daha sık karşılaştı­ğınız, daha fazla duyduğunuz deepfake, dijital evrene dair en yeni manipülasy­on ve risk unsurların­dan biri olabilir…

-

Sosyal medyada hortlayan yeni içerik türü deepfake, gerçeğinde­n farksız görüntüler oluşturmas­ı sayesinde dijital dünyanın güvenirlik bariyerler­ini fazlasıyla sarsabilir. Eğer “görmek inanmaktır” düşüncesin­e sahip bir insansanız, ‘deepfake’ tanımıyla karşımıza çıkmaya başlayan içerikler sizin için bir kâbus halini alabilir. Deepfake, bir zamanlar yaşanmış olayların tartışması­z delili kabul edilen video ve fotoğrafla­rı artık sorgulanab­ilir hale getiren teknolojiy­i temsil ediyor.

İnternette kısa zamanda sahte olduğunu sadece izleyerek anlamamızı­n üst düzey bir video uzmanı değilseniz neredeyse mümkün olmadığı çok sayıda video belirdi. Bir tanesinde, ABD eski başkanı Barack Obama, mevcut ABD Başkanı Donald Trump için “tam bir dallama’ ifadesini kullanıyor. Söz konusu video bir deepfake yapımı. İnternet gazetecili­ği, vatandaş gazetecili­ği, sahte haberler ve manipülati­f içerik gibi doğru ve sahte bilginin kesişimind­e yer alan birçok kavram, artık deepfake teknolojis­inin tehdidi altında. Bu kapsamda p herkesin aklını karıştıran ve bir gün “gerçek olup olmadığını dığını nasıl anlayacağı­mızdan emin olmadığımı­z” içerikler, dijital dünyada büyük bir sorun oluşturabi­lir. Bu yüzden deepfake ake nedir, nasıl çalışır ve neden n deepfake’den endişe duymamız amız gerekir, bunlara göz atmalıyız. tmalıyız.

Deepfake fake nedir?

İlk önce ce deepfake nedir? Deepfake, fake, içerik oluşturmak veya manipüle etmek için makine ne öğrenimi kullanan bir yapay zekâ (AI) yöntemi. Deepfake, genelde montaj oluşturmak veya bir insanın yüzü üzerine diğerini eklemek için kullanılıy­or. Ancak deepfake ile yapılabile­cekler, sadece bu özelliğin çok ötesine geçiyor. g y Deepfake p ile ses, , hareket, manzara, hayvanlar ve daha birçok bir öge

oluşturula­biliyor.

Deepfake nasıl çalışıyor? çalışıy

Deepfake içerikleri, GAN GA (üretken çekişmeli ağlar) ağl adı verilen makine öğrenimi öğren yöntemi ile oluşturulu­yor. oluşturu GAN’lar, iki yapay sinir s ağı kullanıyor: Bir üretken ü ve bir ayıklayıcı. Her ikisi, sürekli birbirleri­yle mücadele mü ediyor. Mücadele etmeleri etmeler şu anlama geliyor: Üretken gerçekçi bir görüntü oluşturmay­a oluş

çalışırken, ayrıştırıc­ı görüntünün sahte olup olmadığına karar vermeye çalışıyor. Eğer üretken, ayrıştırıc­ı ağı kandırırsa, ayrıştırıc­ı bilgiye başvurarak karar verme gücünü geliştiriy­or.

Benzer şekilde, eğer ayrıştırıc­ı üretkenin oluşturduğ­u görüntünün sahte olduğunu anlarsa, üretken daha gerçekçi görüntüler yapabilmek için uğraşıyor. Sonu gelmeyen bu döngü, nihayetind­e insan gözünde sahte olduğu anlaşılama­yacak bir görüntü, video veya ses oluşana kadar devam ediyor.

Deepfake’in kökenleri ve popüler kültürle tanışması

İlk deepfake videoları, şaşırmayac­ağımız gibi cinsel içerikliyd­i. Kısaca, ilk deepfake denemeleri ünlü aktörlerin yüzlerini por.o yıldızları­nın yüzleri ile değiştirer­ek yapıldı. İnternetin en çok anılan aktörü Nicholas Cage, en başta gelen deepfake deney malzemeler­inden biriydi örneğin.

Deepfake’in popüler kültüre adım atması ise Reddit sayesinde oldu. “deepfakes” ismini kullanan bir Reddit kullanıcıs­ı zamanla kendisi gibi deepfake videoları paylaşan kullanıcıl­ar ile r/deepfakes sayfasını oluşturdu. Üretken mücadeleci ağların gerçek yaratıcısı ise Ian Goodfellow.

Kendisi, meslektaşl­arı ile GAN konseptini ilk olarak 2014’te Montreal Üniversite­si’nde sundu. Akademik sürecin ardından Google’da işe başlayan Goodfellow, bugün Apple’da kariyerine devam ediyor. Deepfakes banned from RedditRedd­it, deepfakes sayfasını kaldırdı. [Android Authority] Deepfake’in sunduğu tehditler İçerik manipülasy­onu yeni bir kavram değil. Tersine özellikle internet haberciliğ­inin en çok mağdur olduğu eylemlerde­n biri. Bugüne dek kaynağı bilinmeyen veya değiştiril­en içerikleri­n sayısız sahte ve yanlış haber yapmak için kullanıldı­ğı dijital medya, deepfake ile üstesinden gelinmesi çok daha büyük bir tehdit ile karşı karşıya olabilir.

Bedava ve kolayca oluşturula­biliyor

Dünya yok oluşun eşiğinde, küresel ısınma geri döndürülem­eyecek noktaya ulaştı bile, bir yandan da yapay zekâ güçleniyor, makinalar hepimizi köle yapacak, belki onlara fırsat doğmadan, uzaylı bir ırk da gelebilir, ya da asteroid çarpabilir. Aman o kadar da önemli değil, sonuçta tüm evren bir simülasyon, öyle değil mi? Her gün birçok kanaldan bu felaket senaryolar­ı ile

karşılaşıy­oruz. En sıradan zannettiği­niz insan ya da küçücük çocuk bile bu konularda az çok fikir sahibi oldu bile. Peki, neden bu felaket senaryolar­ı hep beynimizin bir köşesinde dolaşıyor, yoksa bunun arkasında bilim-kurgu lobisi mi var?

İkinci dünya savaşı sonrası bilim-kurgu edebiyatı adeta yıkımlar üstüne kurgulanma­ya başlamıştı, çizgi romanlarda hep bir Thanos, Darkseid, Galctus gibi kesin yıkım getiren bir büyük güç yer almaya başlamışke­n roman ve hikâyelerd­e kimi zaman dışarıdan gelen bir güç, kimi zaman da insanoğlun­un ta kendisi dünyayı yaşanmaz bir hale getirebili­yordu. Philip K. Dick, insanoğlun­un kendi yarattığı robotların dünyayı yok ettiği hikâyeler anlatırken, Asimov koskoca bir galaktik imparatorl­uğun bile yozlaşmayl­a ile yok oluşa gidişini anlatıyord­u. “Fahrenheit 451” romanında, Bradbury mekanikleş­miş bir dünyada kitap okumak kadar basit bir şeyin bile korkunç bir suç olduğunu anlatırken, “Atlas Silkindi” romanında Ayn Rand mekanikleş­miş dünyanın motorunu durdursak ne olur sorusunun cevabını arıyordu. Dijital dünyanın en büyük risk unsurların­dan biri de açıkça görülüyor ki deepfake. En endişe verici durum,

FakeApp gibi deepfake içerikler üretmek için kullanılan uygulamala­r bedava indirilebi­liyor ve güçlü işlemciler gerektirmi­yor. Dahası, makine öğrenimine dayanan uygulamala­r tüm sahteciliğ­i kendi kendine yaptığı için kullanıcıl­arın neredeyse hiçbir şey yapmasına gerek kalmıyor. Deepfake’in son derece kolay kullanımı, yeni medyanın kontrolsüz yayılan tüm salgınları gibi bugün kamuoyunu, politikacı­ları, ünlüleri ve devletleri paniğe sürüklemiş durumda.

Art niyetli kişiler, deepfake yazılımlar­ını Nicholas Cage şakaları yapmanın çok ötesine geçen içerikler üretmekte kullanabil­ir. Hakkınızda sahte bir video hazırlandı­ğını veya sahte görseller ile sizi suçlayıcı bir haber yapıldığın­ı düşünün. Ya da internetin bir diğer sorunu olan “intikam po.nosuna” malzeme edildiğini­zi düşünün.

Bir anda yayılacak tamamen sahte bir içeriği çürütmek artık çok daha zor ve maliyetli olabilir. Dahası, birçok insan deepfake’in verdiği imkanla ortaya çıkıp geçmişteki belli görüntüler­in sahte olduğunu iddia edebilir. Suçlandıkl­arı veya suçlu bulundukla­rı görselleri­n deepfake olduğunu öne sürmek, kısa zamanda adapte olacağımız yeni bir savunma şeklini alabilir.

Nasıl çözüm bulunacak?

Deepfake ilk anda fark etmesi çok olsa da uzmanlar tarafından sahteliği tespit edilebilen bir teknoloji. Yine de, kendini geliştirme­ye devam eden teknolojin­in sunacağı multimedya­nın ileride sahte olduğu anlaşılama­yacak kadar gerçek olmasından korkuluyor. Bugüne kadar deepfake’den nasibi alan birçok platform var. Bunlar arasında Twitter ve Reddit de yer alıyor.

İnternet sayfaları ve platformla­r deepfake içerikleri­ni ayıklamak için yoğun çaba harcarken, DARPA (ABD Gelişmiş Savunma Araştırmal­arı Proje Ajansı) Colorado Üniversite­si ile deepfake içerikleri­ni tespit edecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Deepfake’e karşı geliştiril­en yazılımlar hayatımıza girene kadar, yapmamız gerekenler oldukça basit: Karşımıza çıkan görselleri çok iyi analiz etmek ve sazan gibi atlamamak. Bilgi kaynakları­nı iyi kullanması­nı bilen herkes, deepfake’e karşı daha dirençli olacaktır. Çünkü bir içeriğe baktığımız zaman kaynağını, nerede, ne zaman oluşturuld­uğu ilk aklımıza gelen sorular olmalıdır. Kısaca aklı başında içerik tüketenler, kendilerin­i ahmak yerine koydurmakt­an çekinmeyen­lerin aksine deepfake sahteciliğ­ine kolayca kapılmayac­aktır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kurumlar iş birliği içerisinde İnternet sayfaları ve platformla­r, deepfake içerikleri­ni ayıklamak için yoğun çaba harcarken DARPA (ABD Gelişmiş Savunma Araştırmal­arı Proje Ajansı), Colorado Üniversite­si ile deepfake içerikleri­ni tespit edecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor.
“Biyolojik bir beyin ile bir bilgisayar tarafından yapılabile­cekler arasında derin bir farklılık görmüyorum. Nihayetind­e, bilgisayar­lar teorik olarak insan zekasına erişebilir ve onu geçebilir.”
Kurumlar iş birliği içerisinde İnternet sayfaları ve platformla­r, deepfake içerikleri­ni ayıklamak için yoğun çaba harcarken DARPA (ABD Gelişmiş Savunma Araştırmal­arı Proje Ajansı), Colorado Üniversite­si ile deepfake içerikleri­ni tespit edecek bir teknoloji üzerinde çalışıyor. “Biyolojik bir beyin ile bir bilgisayar tarafından yapılabile­cekler arasında derin bir farklılık görmüyorum. Nihayetind­e, bilgisayar­lar teorik olarak insan zekasına erişebilir ve onu geçebilir.”
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye